Reklama
Reklama

Twój pomysł na dzisiejszy obiad. Przepis na zapiekankę serowo-ziemniaczaną

Każdy kto codziennie przygotowuje obiad dla rodziny, czasem łapie się na tym, że nie ma pomysłu, jakim daniem zaskoczyć domowników. Jeżeli nie wiesz, co zrobić na dzisiejszy obiad, możesz skorzystać z naszego łatwego przepisu na zapiekankę serowo-ziemniaczaną. To proste, tanie, ale niezwykle smaczne danie, które przygotujesz zaledwie w kilka minut. Wystarczy wstawić je do piekarnika i obiad prawie gotowy.

Ta zapiekanka serowo-ziemniaczana jest bardzo prostym daniem i nie wymaga skomplikowanych produktów. Ciekawostką jest, że potrawa pochodzi z kuchni francuskiej, a pierwsza wzmianka o niej pojawiła się w 1788 r. Oryginalny przepis w ogóle się nie zmienił, choć w niektórych przepisach zamiast mleka dodaje się śmietanę - także tutaj - dzięki czemu danie jest delikatniejsze i bardziej kremowe. Jeśli chcesz bardziej zaszaleć ze smakiem, dorzuć do zapiekanki kawałki świeżej papryki, różyczki brokułów, pieczarki lub cebulkę. Danie podawaj samodzielnie, z pieczonym mięsem lub surówką z sezonowych warzyw.  

 Sprawdź także: Niebanalny pomysł na piersi z kurczaka. Na obiad zrób pyszne kotlety zbójnickie

Przepis na zapiekankę serowo-ziemniaczaną 

Składniki: 

  • 800 g obranych ziemniaków, 
  • 200-300 ml kremowej śmietany (18-30 proc.), 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 100 g twardego sera (np. gruyere lub parmezanu),
  • 1-2 łyżki masła, 
  • sól i czarny pieprz.

Jak zrobić zapiekankę serowo-ziemniaczaną? 

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki najlepiej za pomocą mandoliny lub szatkownicy. Pokrojone ziemniaki umieść w szerokim garnku lub wysokiej patelni i zalej 200-300 ml śmietany - płyn musi całkowicie zakryć ziemniaki. Dodaj sól, czarny pieprz, obrane ząbki czosnku, szczyptę gałki muszkatołowej i liście laurowe. Ustaw średni ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-7 minut, aż ziemniaki nieco zmiękną. Jeśli śmietana za bardzo gęstnieje, możesz rozcieńczyć ją odrobiną mleka.  

Po tym czasie usuń liść laurowy i czosnek. Połowę gotowanych ziemniaków z połową śmietany ułóż na dnie naczynia do zapiekania i posyp połową tartego sera. Następnie wyłóż resztę składników, polej rozpuszczoną łyżkę masła i posyp pozostałym serem. Przykryj pokrywką brytfankę i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem możesz odkryć pokrywę, aby zapiekanka mocniej się przyrumieniła.  

Zapiekankę serowo-ziemniaczaną wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 5 minut i wykrawaj równe kawałki. Danie podawaj na ciepło. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe