Reklama
Reklama

Tylko kilka składników, a efekt zachwyca. Moja ulubiona zapiekanka z młodych ziemniaków

Zapiekanka z młodych ziemniaków to kremowe, pyszne danie z bardzo prostych składników. Całość jest aksamitna w smaku, wyrazista, lekko słodko-kwaśna. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, szczególnie latem.

Uwielbiam wszelkie dania z ziemniaków - są niezwykle pyszne i sycące. Ta zapiekanka to prawdziwy hit w moim domu, cała rodzina zawsze się nią zajada. Połączenie młodych ziemniaków, śmietany, sera, czosnku i masła to zawsze przepis a sukces. Chętnie przygotowuję ją, gdy mamy gości, ale nie tylko wtedy - na naszym stole pojawia się nawet na co dzień.

Zapiekanka z młodych ziemniaków - lista składników

  • 1 kg młodych ziemniaków, 
  • 1 l mleka, 
  • 300 ml śmietanki 36%, 
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%, 
  • 150 g sera gruyere, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 szczypta tartej gałki muszkatołowej. 

Zapiekanka z młodych ziemniaków - przepis

Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. 

Do dużego rondla włóż ziemniaki i zalej je mlekiem. Dodaj zmiażdżony czosnek. Całość zgotuj na średnim ogniu. 

Zmniejsz ogień i gotuj całość do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15 minut. 

Reklama

Delikatnie przełóż ziemniaki do miski. Mleko odlej i zostaw do ponownego użycia. 

Do garnka wlej oba rodzaje śmietany i wszystkie przyprawy. Wymieszaj całość trzepaczką i dołóż z powrotem ziemniaki. Podgrzewaj do momentu aż pojawią się pierwsze bąbelki, przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, ale nie zaczną się jeszcze rozpadać. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przekładaj do niego ziemniaki, wyławiając je łyżką cedzakową i w razie możliwości układając je warstwowo. Zalej całość śmietanką z garnka. 

Wierzch zapiekanki posyp tartym serem gruyere. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut. 

Zapiekankę z młodych ziemniaków podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć

Planujesz rodzinną imprezę lub grilla? Przygotuj prostą sałatkę imieninową

Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki