Reklama
Reklama

Tylko kilka składników, a nasycą na długo. Placki Biedaki w mig znikną z talerza

Nie trzeba wielu składników, aby przygotować coś pysznego. Placki Biedaki to sycące danie, które posmakuje starszym i młodszym. Stanowią doskonałą propozycję na obiad, możesz zrobić je także na imprezę. Jedno jest pewne - jeżeli raz przygotujesz ten przepis, będziesz do niego wracać.

Ziemniaki mają tę wspaniałą właściwość, że świetnie łączą się z wieloma dodatkami - doskonale dopełnia je na przykład gotowana kiełbasa. Jeśli lubisz takie połączenie, ten przepis na pewno ci się spodoba - Placki Biedaki możesz serwować jako samodzielne danie i polać je ketchupem, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym, ale też przygotować jako element dania obiadowego i podać je z sosem węgierskim lub grzybowym. Pasuje do nich także każda surówka.

Placki biedaki - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz następujących składników:

  • 750 g obranych ziemniaków,
  • 250 g gotowanej kiełbasy np. doktorskiej (ewentualnie kiełbasy podwędzanej),
  • 1 biała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • szczypta sody,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Placki biedaki - przepis

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Połowę ziemniaków zetrzyj na małych, a drugą połowę na dużych oczkach. Placki będą miały ciekawszą strukturę. Obraną cebulę i ząbki czosnku także zetrzyj na małych oczkach tarki, wymieszaj z ziemniakami i odciśnij powstały sok. Do masy dodaj jajko, posiekaną w drobną kostkę lub startą na tarce kiełbasę, sól, sodę oraz pieprz. Dodaj najpierw mniejszą, a w razie potrzeby większą ilość mąki i dokładnie wymieszaj masę. Ciasto na placki powinno być zwarte i nie rozpadać się podczas smażenia.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką nabieraj porcje ciasta, wykładaj na patelnię, formuj placki, lekko spłaszcz i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj od razu gorące z ulubionymi dodatkami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Dla niezapowiedzianych gości lub gdy najdzie ochota na coś słodkiego

Soczysta karkówka z piekarnika z cebulą i pieczarkami. Idealny pomysł na obiad

Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki