Reklama
Reklama

Układam ogórki do słoika i zalewam specjalną zaprawą. Przepis rozdałam już wszystkim znajomym

Szukasz pomysłu na ogórki w oryginalnej zalewie? Jeśli chcesz odejść od klasyki, to koniecznie przygotuj ogórki po watykańsku. Nietypowym składnikiem tych przetworów są rodzynki, które idealnie współgrają z soczystym i delikatnym warzywem. Sprawdź prosty przepis, a i twoi znajomi będą o niego błagać.

Czy ogórki po watykańsku jedzą w Watykanie? Tego nie jestem pewna, natomiast mogę zapewnić cię o ich oryginalnym smaku, który zaskoczy każdego znajomego. Chrupiące warzywo idealnie komponuje się ze słodką marynatą

Ogórki po watykańsku hitem tego lata - przepis

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 3 ziarenka pieprzu na słoik
  • 1 ząbek czosnku na słoik
  • kilka rodzynek na słoik
  • pęczek koperku
  • zalewa: 1 kg cukru, po 500 ml wody i octu

Wykonanie:

Przygotowanie ogórków po watykańsku zaczynam od ich pokrojenia w grube plastry, choć możesz przekroić je wzdłuż, a potem połówki przeciąć jeszcze po środku. Potem przekładam ogórki do miski, wsypuję sól i całość zostawiam na kilka godzin. Będą gotowe, gdy puszczą wodę. Wtedy je odsączam.  

W kolejnym kroku kładę na spód każdego słoika gałązkę kopru. Potem zaczynam dość ciasno układać ogórki, czyli wkładam je partiami i mocno dociskam. Następnie dosypuję ziarenka pieprzu i rodzynki. Dodaję także obrany i pokrojony w ósemki czosnek.

Następnie robię zalewę, czyli wlewam do garnka wodę i ocet, dosypuję cukier i całość gotuję na średnim ogniu. Wlewam ją d ogórków, gdy zacznie wrzeć. 

Później napełniam garnek do połowy wodą, a na jego dnie kładę bawełnianą ściereczkę. Słoiki z ogórkami po watykańsku kładę do naczynia i gotuję przez 20 minut. Potem zostawiam je do ostygnięcia i przechowuję w chłodnym, zacienionym miejscu. 

Jakie ogórki kupować?

Do zrobienia ogórków po watykańsku kupuję warzywa gruntowe. Cechuje je szorstka skórka. Jakie są ich najpopularniejsze odmiany?

Najpopularniejszymi odmianami są Polan F1, Octopus F1 oraz Cezar F1. To właśnie one najbardziej nadają się na przetwory. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory