Reklama
Reklama

Urzeka prostotą i smakiem, znika w kilka chwil. Sprawdzony przepis, zawsze robię latem

Proste ciasto ucierane z rabarbarem w roli głównej to prawdziwa klasyka domowych wypieków. Miękkie, puszyste, lekko kwaskowate - po prostu najlepsze. Efekt na pewno zachwyci twoich gości oraz domowników.

Miękkie, maślane ucierane ciasto rabarbarowe z delikatną nutą wanilii to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i smakują wszystkim. Idealne na podwieczorek z filiżanką ulubionej herbaty, ale też po prostu gdy masz ochotę na coś słodkiego. 

Wystarczy kilka składników, chwila mieszania - i gotowe. 

Ciasto ucierane z rabarbarem - lista składników

  • 400 g rabarbaru, 
  • 3 jajka (rozmiar L), 
  • 120 g masła, 
  • 180 g cukru, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 80 ml mleka (3,2%), 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli, 
  • cukier puder (do dekoracji). 

Ciasto ucierane z rabarbarem - przepis

Umyj rabarbar i pokrój na kawałki. 

Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej. Oddziel białka jaj od żółtek.  

Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. 

Reklama

Nie przeżywając ucierania, dodaj do masy po jednym żółtku, a następnie mleko. 

Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj krótko szpatułką – tylko do połączenia składników. 

W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie wymieszaj do ciasta. 

Natłuść i oprócz bułką tartą tortownicę o średnicy 23 cm. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu kawałki rabarbaru i delikatnie wciśnij je do środka. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudź na kratce i oprósz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty

Dodaję do mięsa zamiast ryżu i faszeruję paprykę. To popisowe ciepłe danie na andrzejki, goście są zachwyceni

Chrup 3 łyżki dziennie lub zrób prozdrowotny twarożek. Chroni przed zmianami miażdżycowymi i obniżają poziom cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery