Urzeka prostotą i smakiem, znika w kilka chwil. Sprawdzony przepis, zawsze robię latem
Proste ciasto ucierane z rabarbarem w roli głównej to prawdziwa klasyka domowych wypieków. Miękkie, puszyste, lekko kwaskowate - po prostu najlepsze. Efekt na pewno zachwyci twoich gości oraz domowników.
Miękkie, maślane ucierane ciasto rabarbarowe z delikatną nutą wanilii to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i smakują wszystkim. Idealne na podwieczorek z filiżanką ulubionej herbaty, ale też po prostu gdy masz ochotę na coś słodkiego.
Wystarczy kilka składników, chwila mieszania - i gotowe.
- 400 g rabarbaru,
- 3 jajka (rozmiar L),
- 120 g masła,
- 180 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 80 ml mleka (3,2%),
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- cukier puder (do dekoracji).
Umyj rabarbar i pokrój na kawałki.
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej. Oddziel białka jaj od żółtek.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Nie przeżywając ucierania, dodaj do masy po jednym żółtku, a następnie mleko.
Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj krótko szpatułką – tylko do połączenia składników.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie wymieszaj do ciasta.
Natłuść i oprócz bułką tartą tortownicę o średnicy 23 cm. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu kawałki rabarbaru i delikatnie wciśnij je do środka.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudź na kratce i oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty