Reklama
Reklama

Viennetta, czyli symbol gastro luksusu lat 90. Smakują jeszcze lepiej niż w dzieciństwie

Lody viennetta to deser, który u wielu może budzić nostalgię. Symbol luksusu lat 90. wraca po latach na sklepowe półki. My jednak podpowiadamy, w jaki sposób możesz przyrządzić go w domu, aby cieszyć się jego delikatną strukturą oraz niebiańskim smakiem. Zrobisz ten deser w ekspresowym tempie i będziesz mógł się nim cieszyć już następnego dnia.

Viennetta. Lody nie tylko dla bogaczy

Lody viennetta to kultowy torcik lodowy, który wyróżniał się smakiem na tle innych lodów w latach 90. Na wiele lat zniknął ze sklepowych półek i dopiero od niedawna ponownie można znaleźć go w ofercie polskich sklepów. My jednak polecamy przyrządzić ten pyszny deser samodzielnie.

Do przygotowania lodowego tortu będziemy potrzebowali jedynie kilku łatwo dostępnych składników. Przepis jest prosty, a efekt końcowy niepowtarzalny. Mocno ubite białka i śmietanka sprawiają, że deser ma delikatną i rozpływającą się w ustach strukturę, która przełamana zostaje przez chrupiącą gorzką czekoladę. Deser jest przepyszny, niezbyt słodki i robi duże wrażenie. Szczególnie polecamy przyrządzić go na letnie imprezy, na których lody będą orzeźwiającym poczęstunkiem.

Zobacz także: Wszystkie koleżanki z pracy wzięły przepis. To tiramisu nie idzie w boczki

Przepis na lody viennetta. Zapewnij sobie luksus we własnym domu

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 4 białka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Zaczynamy od przygotowania blatów czekoladowych. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę do momentu, aż będzie całkiem płynna. Następnie rozprowadzamy ją na papierze do pieczenia. Potrzebne będą nam cztery prostokąty o wymiarach keksówki, w której zamierzamy przygotować deser. Umieszczamy je w zamrażarce lub lodówce do stężenia.

W dużej misce ubijamy białka i stopniowo dodajemy do nich cztery łyżki cukru pudru. Kiedy stworzą sztywną pianę, odstawiamy je na bok. Następnie przechodzimy do ubijania śmietanki. Dodajemy do niej pozostały cukier i cukier waniliowy. Kiedy będzie ubita na sztywną pianę, możemy przejść do łączenia składników. Do ubitych białek, delikatnie i porcjami dodajemy bitą śmietanę. Mieszamy jedynie do połączenia składników i uważamy, aby masa nie opadła.

Pozostaje nam złożyć deser. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Zaczynamy od położenia na jej dnie pierwszej warstwy kremu, którą przykrywamy płatem czekolady. Na nim rozkładamy kolejną porcję kremu, a następnie kładziemy kolejny czekoladowy blat. Powtarzamy do momentu, aż skończy się krem. Na końcu przykrywamy folią lub papierem i wstawiamy na całą noc do zamrażarki.

Kolejnego dnia wykładamy deser na paterę i ozdabiamy jego wierzch za pomocą kakao lub kremu śmietankowego z dodatkiem mascarpone.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lody | desery