Reklama
Reklama

W góralskich domach nie wychodziły z jadłospisu, turyści się nimi zajadają

Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, jakie możemy użyć w kuchni. Nadają się idealnie jako dodatek do niemal każdego obiadu. Zwykle jemy je ugotowane, w formie placków lub klusek. Górale mają własny sposób na przygotowanie z nich pysznej potrawy, która zdobyła serce wielu turystów. Poznaj tarcioki, czyli kluski, których smak twoi bliscy pokochają od razu. Dowiedz się, jak je przygotować.

Znudziły ci się już ziemniaki z wody? Kluski scykane to przepis, dzięki któremu odkryjesz to warzywo na nowo. Dowiedz się, gdzie zdobyły największa popularność. Poznaj również przepis, który z łatwością wykonasz w domu.

Najlepszy sposób na ziemniaki. Górale uwielbiają ten przepis

Ziemniaki to warzywo, które najczęściej podajemy jako dodatek do obiadu. Warto odkryć nowe sposoby ich podania, dzięki którym będziemy mieć pewność, że nigdy nam się nie znudzą.

W jadłospisie mieszkańców Podhala ziemniaki pojawiają się bardzo często. Podawane są nie tylko w formie ugotowanej czy tłuczonej. Jedną z ich najpyszniejszych form są kluski scykane, znane również pod nazwą tarcioki. Znajdziemy je nie tylko w domach górali, ale również w karczmach i restauracjach. Warto dać im szansę. Bez trudu przygotujesz je w domu.

Zobacz także: Absolutny hit dla smakoszy włoskiej kuchni. Makaron prosto z Grana Padano

Tarcioki po góralsku. Z czym jeść kluski scykane?

Do przygotowania tarcioków będziemy potrzebować:

  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczyptę soli.

Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Przekładamy na szmatkę lub gazę i dokładnie odciskamy z soku. Sok zachowujemy w osobnym naczyniu, ponieważ może nam się później przydać.

Odciśnięte ziemniaki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich skrobię ziemniaczaną, jajko oraz przyprawiamy solą. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy do niej soku z ziemniaków, a jeśli zbyt luźna, skrobi ziemniaczanej. Mieszamy do momentu uzyskania sprężystej masy.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Formujemy podłużne kluski, które wrzucamy do gotującej się wody. Wyciągamy po kilku minutach. Kluski są gotowe do podania.

Tarcioki najlepiej smakują podawane ze smażoną cebulką oraz boczkiem. Można je jednak traktować nie tylko jako danie, ale pyszny dodatek. Polecamy łączyć je z różnego rodzaju mięsem, gulaszem czy gęstymi sosami.

Źródła: terazgoruje.pl

Zobacz też:

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

Podczas wakacji we Włoszech nauczyłam się robić mozzarellę. Nie kupuję już w sklepie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | obiad