W Hiszpanii uwielbiają to danie. Przygotujesz na patelni, naje się cała rodzina
To jedno danie przeniesie cię i całą rodzinę do Hiszpanii. Za granicą zachwycają się aromatycznym ryżem z patelni, a my nawet nie podejrzewamy, jak prosto się go przygotowuje. Zachwyca pełnią smaku, jest jednogarnkowe, ale co najważniejsze - nasyci całą rodzinę.
Niestety kuchnia hiszpańska nie cieszy się w Polsce ogromnym powodzeniem, ale mimo tego warto się jej przyjrzeć. Dania jej łączą wpływy różnych kultur, w tym arabskich, włoskich, angielskich, greckich czy francuskich. Królują w nich owoce morza, warzywa, ale też drób. Jednym z hiszpańskich klasyków jest arroz con pollo. Wypróbuj, a przyjemnie się zaskoczysz.
W dosłownym tłumaczeniu z hiszpańskiego "arroz con polo" oznacza "ryż z kurczakiem". Mimo swojej prostoty potrawa zdobyła niebywałą popularność i zaraz obok paelli jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni hiszpańskiej i latynoskiej. Wywodzi się z Półwyspu Iberyjskiego. Obecnie jednak w wielu regionach ma wiele wariantów.
Mimo występujących różnic arroz con polo to zawsze połączenie soczystego kurczaka z warzywami, aromatycznymi przyprawami i oczywiście ryżem. Wszystko jest wspólnie gotowane na jednej patelni. Dzięki temu całość nabiera niepowtarzalnego i głębokiego smaku, nawet ryż, który zwykle kojarzy się nam z neutralnym, prawie pozbawionym smaku dodatkiem.
Hiszpański ryż z kurczakiem to danie proste, zdrowe, a przy tym wyjątkowo sycące. Świetnie sprawdzi się na szybki obiad w ciągu tygodnia. Z powodzeniem podamy go również na kameralnej kolacji z przyjaciółmi lub bliską osobą, jeśli chcesz zrobić wrażenie.
Arroz con polo to danie wybitnie aromatyczne. Kurczak z ryżem po hiszpańsku kojarzy się z prostotą i coś w tym jest. Potrzebujemy prostych składników i prosto się je przyrządza. Efekt jest natomiast spektakularny i budzi podziw ilością smaku. Ryż i mięso wychodzą bardzo mięciutkie i soczyste. Całość świetnie dopełnia dodatek marchewki, papryki i groszku. Po prostu danie idealne.
Składniki:
- 700 g nóżek kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 marchew,
- 100 ml białego wina,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 3 nitki szafranu,
- 400 g ryżu,
- 100 g mrożonego groszku,
- 1 l bulionu z kurczaka,
- 1 gałązka świeżej pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyszczamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. W szerokim rondlu lub patelni rozgrzej dużą porcję oliwy. Na gorącym tłuszczu przysmaż do zarumienienia z obu stron nóżki kurczaka. Po nakłuciu mięsa powinien wypłynąć sok. Wtedy ściągamy je z patelni na talerz.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę i marchew pokrój w średniej wielkości kostkę. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka podsmaż wszystkie warzywa. Zacznij od smażenia cebuli i czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj paprykę, marchew i podgrzewaj do zmięknięcia.
- W osobnym naczyniu wymieszaj białe wino, koncentrat pomidorowy i szafran. Mieszankę dodaj do warzyw i zwiększ ogień. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.
- Następnie na patelnie dodaj cały ryż. Ogień ustaw na średnią moc i mieszaj przez kilka minut. Ryż powinien się zeszklić.
- Dosyp 100 g mrożonego groszku i wlej bulion. Wymieszaj do połączenia składników, dopraw solą, pieprzem do smaku i zmniejsz ogień, gdy zacznie wrzeć. Dodaj podsmażonego kurczaka i gotuj przez 15 minut. Jeśli przez ten czas ryż zrobi się zbyt suchy, dolej dodatkową szklankę bulionu lub gorącej wody.
- Sprawdź stopień ugotowania ryżu. Gdy będzie zbyt twardy, wydłuż czas gotowania. Jeśli ryż będzie ugotowany al dente, garnek zdejmij z ognia i przykryj go czystą ściereczką na około 5 minut.
- Ryż z kurczakiem po hiszpańsku, czyli arroz con pollo jest gotowe. Przed podaniem odsyp go posiekaną pietruszką. Podawaj go zaraz po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czarne kluski pierwszy raz jadłam u znajomej ze Śląska. Szybko poprosiłam o przepis
W PRL-u była słodkim rarytasem. Robię ten przysmak w domu i to bez cukru
Przedwojenna zupa szczawiowa. Tak dobrą robiły tylko nasze prababcie