Reklama
Reklama

W Hiszpanii uwielbiają to danie. Przygotujesz na patelni, naje się cała rodzina

To jedno danie przeniesie cię i całą rodzinę do Hiszpanii. Za granicą zachwycają się aromatycznym ryżem z patelni, a my nawet nie podejrzewamy, jak prosto się go przygotowuje. Zachwyca pełnią smaku, jest jednogarnkowe, ale co najważniejsze - nasyci całą rodzinę.

Niestety kuchnia hiszpańska nie cieszy się w Polsce ogromnym powodzeniem, ale mimo tego warto się jej przyjrzeć. Dania jej łączą wpływy różnych kultur, w tym arabskich, włoskich, angielskich, greckich czy francuskich. Królują w nich owoce morza, warzywa, ale też drób. Jednym z hiszpańskich klasyków jest arroz con pollo. Wypróbuj, a przyjemnie się zaskoczysz.

Arroz con polo - hiszpański przysmak

W dosłownym tłumaczeniu z hiszpańskiego "arroz con polo" oznacza "ryż z kurczakiem". Mimo swojej prostoty potrawa zdobyła niebywałą popularność i zaraz obok paelli jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni hiszpańskiej i latynoskiej. Wywodzi się z Półwyspu Iberyjskiego. Obecnie jednak w wielu regionach ma wiele wariantów. 

Reklama

Mimo występujących różnic arroz con polo to zawsze połączenie soczystego kurczaka z warzywami, aromatycznymi przyprawami i oczywiście ryżem. Wszystko jest wspólnie gotowane na jednej patelni. Dzięki temu całość nabiera niepowtarzalnego i głębokiego smaku, nawet ryż, który zwykle kojarzy się nam z neutralnym, prawie pozbawionym smaku dodatkiem. 

Hiszpański ryż z kurczakiem to danie proste, zdrowe, a przy tym wyjątkowo sycące. Świetnie sprawdzi się na szybki obiad w ciągu tygodnia. Z powodzeniem podamy go również na kameralnej kolacji z przyjaciółmi lub bliską osobą, jeśli chcesz zrobić wrażenie. 

Arroz con polo - kurczak z ryżem po hiszpańsku

Arroz con polo to danie wybitnie aromatyczne. Kurczak z ryżem po hiszpańsku kojarzy się z prostotą i coś w tym jest. Potrzebujemy prostych składników i prosto się je przyrządza. Efekt jest natomiast spektakularny i budzi podziw ilością smaku. Ryż i mięso wychodzą bardzo mięciutkie i soczyste. Całość świetnie dopełnia dodatek marchewki, papryki i groszku. Po prostu danie idealne. 

Składniki:

  • 700 g nóżek kurczaka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 1 marchew, 
  • 100 ml białego wina, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 3 nitki szafranu, 
  • 400 g ryżu, 
  • 100 g mrożonego groszku, 
  • 1 l bulionu z kurczaka, 
  • 1 gałązka świeżej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • oliwa. 

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyszczamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. W szerokim rondlu lub patelni rozgrzej dużą porcję oliwy. Na gorącym tłuszczu przysmaż do zarumienienia z obu stron nóżki kurczaka. Po nakłuciu mięsa powinien wypłynąć sok. Wtedy ściągamy je z patelni na talerz. 
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę i marchew pokrój w średniej wielkości kostkę. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka podsmaż wszystkie warzywa. Zacznij od smażenia cebuli i czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj paprykę, marchew i podgrzewaj do zmięknięcia. 
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj białe wino, koncentrat pomidorowy i szafran. Mieszankę dodaj do warzyw i zwiększ ogień. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje. 
  4. Następnie na patelnie dodaj cały ryż. Ogień ustaw na średnią moc i mieszaj przez kilka minut. Ryż powinien się zeszklić. 
  5. Dosyp 100 g mrożonego groszku i wlej bulion. Wymieszaj do połączenia składników, dopraw solą, pieprzem do smaku i zmniejsz ogień, gdy zacznie wrzeć. Dodaj podsmażonego kurczaka i gotuj przez 15 minut. Jeśli przez ten czas ryż zrobi się zbyt suchy, dolej dodatkową szklankę bulionu lub gorącej wody. 
  6. Sprawdź stopień ugotowania ryżu. Gdy będzie zbyt twardy, wydłuż czas gotowania. Jeśli ryż będzie ugotowany al dente, garnek zdejmij z ognia i przykryj go czystą ściereczką na około 5 minut. 
  7. Ryż z kurczakiem po hiszpańsku, czyli arroz con pollo jest gotowe. Przed podaniem odsyp go posiekaną pietruszką. Podawaj go zaraz po przygotowaniu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czarne kluski pierwszy raz jadłam u znajomej ze Śląska. Szybko poprosiłam o przepis

W PRL-u była słodkim rarytasem. Robię ten przysmak w domu i to bez cukru

Przedwojenna zupa szczawiowa. Tak dobrą robiły tylko nasze prababcie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne