W lodówce zostały ci te składniki? Zrób pyszne zapiekanki na bagietce
Takie dania uwielbiamy. Szybkie, pyszne, sycące, idealne dla każdego. Zapiekanki na bagietce świetnie sprawdzą się, gdy chcesz posprzątać lodówkę z resztek sera, szynki czy warzyw. To pomysł na kolację, którą twoja rodzina zje do ostatniego okruszka.
Są takie przekąski, które sprawdzają się zawsze, kiedy dopadnie nas mniejszy lub większy apetyt. Lubią je starsi i młodsi, sycą i są po prostu przepyszne - mamy na myśli zapiekanki na bagietce. Wykonanie tego prostego dania to dobry pomysł, kiedy nie masz pojęcia, co zrobić na kolację, ale także na przykład wtedy, gdy w lodówce zostało ci trochę składników i chcesz wyczyścić ją przed zrobieniem kolejnych zakupów.
Do przygotowania tego przepisu potrzebne ci będą następujące składniki:
- bagietka,
- keczup,
- zielona papryka,
- 150 g szynki lub kiełbasy,
- czerwona cebula,
- 150 g sera żółtego.
Możesz także dodać inne dodatki, które masz akurat pod ręką.
Bagietkę rozkrój na pół. Każdą część od środka posmaruj keczupem.
Paprykę opłucz i osusz. Cebulę obierz z suchych łupin. Warzywa pokrój w kostkę. Szynkę lub kiełbasę pokrój na małe kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Składniki rozłóż równomiernie na dwóch połówkach bagietki.
Zapiekanki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut do zapieczenia sera. Podawaj polane keczupem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyjątkowe pączki zamojskie. Nikt nie przewidzi, co skrywają w środku
Masz dwie łyżki? Zrób pączki holenderskie Oliebollen
Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Zrobisz ją szybko, a goście zjedzą do ostatniego okruszka