W niedzielę zrobię ciasto Przyjemniaczek. Pomogą mi dzieci, jest bardzo proste
Ciasto Przyjemniaczek jest równie miłe w smaku, co w przygotowaniu. Nie wymaga wiele zachodu ani kulinarnych umiejętności. Wystarczy połączyć wszystkie składniki – nawet bez użycia miksera (możesz zastąpić go ręczną trzepaczką). Takie ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość.
To ciasto jest po prostu pyszne, lekkie i szybkie w wykonaniu - stąd sympatyczna nazwa Przyjemniaczek.
Składniki na ciasto:
- 200 g marchewki,
- 50 g rodzynek,
- skórka otarta z ½ pomarańczy,
- 3 jajka,
- 125 g cukru trzcinowego,
- 175 g oleju,
- 175 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.
Składniki na polewę:
- 125 g serka typu Philadelphia,
- 20 g miękkiego masła,
- 60 g cukru pudru,
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- skórka otarta z ½ pomarańczy.
Namocz rodzynki w gorącej wodzie. Wyszoruj pomarańczę i obetrzyj z niej skórkę. Obierz marchewki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Zmiksuj jajka z cukrem (tylko do połączenia składników). Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlej do masy olej.
Dodaj do masy marchewkę, odcedzone rodzynki i około połowę skórki z pomarańczy. Wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Partiami przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Po dodaniu każdej partii całość krótko mieszaj łyżką. No koniec wmieszaj cynamon i gałkę muszkatołową.
Natłuść i oprósz bułką tartą formę o wymiarach 24×24 cm. Przelej do niej ciasto i wyrównaj. Piecz przez 35-40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wyciśnij sok z pomarańczy. Zmiksuj serek z masłem i cukrem pudrem. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy i resztą skórki pomarańczowej. Rozsmaruj polewę na wystudzonym cieście. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ziemniaki do niedzielnego obiadu. Znikną ze stołu szybciej niż mięso
Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki
Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy