Reklama
Reklama

Różowe ciasteczka ze śmietanowym nadzieniem. Przepis na słodkie Buziaczki

​Buziaczki to ciastka, którymi zachwycą się nie tylko małe, ale i duże łasuchy. To super miękkie ciasteczka pokryte różową galaretką z kremowym, śmietanowym wnętrzem. Będą idealnym słodkim przysmakiem na podwieczorek do kawy. Sprawdzą się również na wszelkie rodzinne uroczystości, nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie prezentują się na stole.

Do przygotowania ciasteczek Buziaczków będziesz potrzebować między innymi mąkę pszenną, jajka, cukier, i masło. Na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się więc standardowy, jednak po upieczenie, każde ciasteczko należy zanurzyć w malinowej galaretce i obtoczyć w wiórkach kokosowych, co sprawia, że deser staje się niezwykły. Dodatkowo, w Buziaczkach znajdziesz śmietanowy krem, dzięki któremu rozpływają się w ustach. Na pewno nie skończy się na jednej sztuce. 

Sprawdź także: Orzeźwiające ciasto Malinka. Pyszny deser w letnim klimacie

Reklama

Przepis na ciasteczka Buziaczki 

Składniki na ciastka: 

  • 1 opakowanie galaretki malinowej, 
  • 250 ml gorącej wody,
  • 180 ml zimnej wody, 
  • 190 g mąki pszennej, 
  • 100 g masła, 
  • 120 g cukru pudru, 
  • 120 ml mleka, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Krem: 

  • 300 g śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżeczki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo: 

  • wiórki kokosowe do obtoczenia, 
  • Przygotuj ciasteczka. 

Jak zrobić ciasteczka Buziaczki? 

Przygotuj ciastka. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj zimną wodę i wstaw mieszankę do lodówki na 1,5 godziny, do lekkiego stężenia. W misce utrzyj masło z cukrem przez ok. 30 sekund. Dodaj jajko i wanilię, a następnie kontynuuj mieszanie. 

W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw. Do masy maślano-jajecznej dodawaj partiami mleko z mąką, dobrze mieszając po każdej z nich. 

Masą napełnij foremki do ciastek lub orzeszków i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 13-14 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. 

Gdy galaretka częściowo stężeje i będzie miała konsystencję gęstej śmietany, zanurzaj każde ciasteczko, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych. Natychmiast wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier i wanilię pod sam koniec. Przenieś krem do szprycy. 

Złóż ciasteczka. Ostrym nożem natnij każde ciasteczko, nie przecinając go do końca. Delikatnie otwórz je, w razie potrzeby wycinając nadmiar ciasta i poszerzając otwór. Za pomocą szprycy napełniaj Buziaczki przygotowanym kremem. Podawaj natychmiast lub po schłodzeniu w lodówce. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Napoleonka w wersji szlacheckiej. Ciasto Horeszkówna jest tak pyszne, że goście będą cmokać z zachwytu

Miękka i soczysta karkówka. Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do nagrzanego piekarnika

Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasteczka