Różowe ciasteczka ze śmietanowym nadzieniem. Przepis na słodkie Buziaczki
Buziaczki to ciastka, którymi zachwycą się nie tylko małe, ale i duże łasuchy. To super miękkie ciasteczka pokryte różową galaretką z kremowym, śmietanowym wnętrzem. Będą idealnym słodkim przysmakiem na podwieczorek do kawy. Sprawdzą się również na wszelkie rodzinne uroczystości, nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie prezentują się na stole.
Do przygotowania ciasteczek Buziaczków będziesz potrzebować między innymi mąkę pszenną, jajka, cukier, i masło. Na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się więc standardowy, jednak po upieczenie, każde ciasteczko należy zanurzyć w malinowej galaretce i obtoczyć w wiórkach kokosowych, co sprawia, że deser staje się niezwykły. Dodatkowo, w Buziaczkach znajdziesz śmietanowy krem, dzięki któremu rozpływają się w ustach. Na pewno nie skończy się na jednej sztuce.
Sprawdź także: Orzeźwiające ciasto Malinka. Pyszny deser w letnim klimacie
Składniki na ciastka:
- 1 opakowanie galaretki malinowej,
- 250 ml gorącej wody,
- 180 ml zimnej wody,
- 190 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- 120 ml mleka,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 300 g śmietanki 36 proc.,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do obtoczenia,
- Przygotuj ciasteczka.
Przygotuj ciastka. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj zimną wodę i wstaw mieszankę do lodówki na 1,5 godziny, do lekkiego stężenia. W misce utrzyj masło z cukrem przez ok. 30 sekund. Dodaj jajko i wanilię, a następnie kontynuuj mieszanie.
W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw. Do masy maślano-jajecznej dodawaj partiami mleko z mąką, dobrze mieszając po każdej z nich.
Masą napełnij foremki do ciastek lub orzeszków i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 13-14 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
Gdy galaretka częściowo stężeje i będzie miała konsystencję gęstej śmietany, zanurzaj każde ciasteczko, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych. Natychmiast wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier i wanilię pod sam koniec. Przenieś krem do szprycy.
Złóż ciasteczka. Ostrym nożem natnij każde ciasteczko, nie przecinając go do końca. Delikatnie otwórz je, w razie potrzeby wycinając nadmiar ciasta i poszerzając otwór. Za pomocą szprycy napełniaj Buziaczki przygotowanym kremem. Podawaj natychmiast lub po schłodzeniu w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękka i soczysta karkówka. Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do nagrzanego piekarnika
Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć