W ostatnie dni wakacji chętnie robię grilla. Ten kurczak to pozycja obowiązkowa
Grillowanie nie jest trudną sztuką – trzeba tylko odrobiny doświadczenia i cierpliwości, by wydobyć najlepsze walory z karkówki czy kaszanki. Soczysty kurczak z grilla bywa jednak wyzwaniem nawet dla utalentowanych kucharzy. Co zrobić, by nie przesuszyć delikatnego mięsa drobiowego? Odpowiednio wcześnie je zamarynuj i upiecz w plastrach boczku.
Ostatnie dni wakacji to idealny czas na grillowanie - kiedy jak nie teraz? Mój ulubiony posiłek z grilla to soczysty kurczak, ale długo nie umiałam go odpowiednio przyrządzić. Na szczęście ten przepis zmienił wszystko, teraz przy każdej okazji sięgam właśnie do niego.
- 2 podwójne filety z piersi z kurczaka,
- 4 długie, cienkie plastry boczku wędzonego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka curry (w proszku),
- sól, pieprz (do smaku),
- olej roślinny (opcjonalnie).
Podziel filety z piersi kurczaka na 4 pojedyncze. Oczyść z błonek i chrząstek.
Wymieszaj w misce oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zioła i curry. Dopraw marynatę do smaku solą i pieprzem.
Włóż do miski kurczaka i dokładnie obtocz w marynacie. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Zamarynowane mięso owiń szczelnie plastrami boczku. Możesz dodatkowo spiąć filety wykałaczkami, by boczek nie rozwinął się w czasie grillowania.
Wyłóż filety na rozgrzany grill i piecz przez kilka minut po każdej ze stron. W trakcie grillowania smaruj mięso z wierzchu (z użyciem silikonowego pędzelka) resztką marynaty lub olejem Kurczaka z grilla podawaj z ulubionym dipem i sałatką warzywną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb
Pij codziennie, a zregenerujesz jelita w tydzień. Bez diety oczyszczającej i wyrzeczeń
Puszysta drożdżówka z owocami leśnymi. Bije na głowę sklepowe wypieki