Tiramisu jak z włoskiej kawiarni. Wszystkie koleżanki będą prosiły o przepis
Zrób to tiramisu, a drugiego tak pysznego na pewno nie zjesz. No może tylko we Włoszech w jednej z najlepszych kawiarni. Przygotowuję je tylko według tradycyjnej włoskiej receptury. Poczęstujesz koleżanki, a wszystkie zaraz będą prosić o przepis. Bardzo proste, a robi furorę.
Jeśli włoski deser, to tylko tiramisu. Bez wątpienia jest to jedno z najpopularniejszych słodkich dań tego regionu. Połączenie biszkoptów, aromatycznej kawy, jaj i serka mascarpone podbiło serca ludzi na całym świecie i nie ma się czemu dziwić. Kompozycja jest skrojona idealnie, a z przepisem ode mnie przygotujesz tiramisu jak z włoskiej kawiarni. Jeden kęs przeniesie cię do słonecznej Italii.
Ukochany deser Włochów to oczywiście połączenie tego, co lubią najbardziej - intensywnej kawy espresso i słodkości. Tiramisu jednak nie zawsze wyglądało tak, jak teraz. Okazuje się, że po raz pierwszy przygotowano je w 1970 roku w mieście Treviso. Jedną z inspiracji dla niego była ubogie sbatudin.
Sbatudin był to prosty deser na bazie utartych z cukrem żółtek. Najczęściej zajadały go dzieciaki, ale też osoby starsze i rekonwalescenci. Po dodaniu do ubijania słodkiego wina powstawało zabaglione, czyli kolejna forma prostego przysmaku.
Pod koniec lat 60. Giuseppe Maffioli napisał w swojej książce “La cucina trevigiana" o Weneckim zwyczaju podawania zabaglione z dodatkiem bitej śmietany i ciastek baicoli. W tym samym czasie wielu włoskich cukierników intensywnie pracowało nad stworzeniem wyjątkowego deseru, który zostałby oparty na sbatudin.
Udało się to w końcu cukiernikowi Loly Linguanotto. To on uznawany jest za twórcę tiramisu. Mężczyzna przygotował tę kawową pyszność w 1970 roku w restauracji “Alle beccherie" w Treviso. Deser był tak wybitny, że wieść o nim szybko zaczęła rozprzestrzeniać się na całe Włochy.
Sprawdź także: Tak dobrej napoleonki jeszcze nie jadłaś. Znika z talerzy do ostatniego okruszka
Według oryginalnej receptury w tiramisu powinny się znaleźć składniki takie jak mascarpone, jaja, cukier, biszkopty savoiardi, kakao. Nie może zabraknąć również podstawy w postaci kawy espresso. Polacy lubią dodawać do deseru jeszcze likier amaretto, ale ten dodatek jest jedynie opcjonalny i nie występuje w tradycyjnym przepisie.
Znaczenie mają natomiast nie tylko składniki, ale też proporcje. Przyrządź deser z mojego przepisu i nie pożałujesz. Tiramisu wychodzi jak z dobrej włoskiej kawiarni. Jest niebywale aromatyczne, pełne smaku. Przy tym jest tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Przygotowań nie ma tak dużo, a wszystkie koleżanki będą piać z zachwytu i pytać o przepis.
Składniki:
- 300 g biszkoptów typu savoiardi,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 300 ml mocnej kawy espresso,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Zaparz bardzo mocną kawę lub espresso i pozostaw do przestygnięcia.
- Żółtka oddziel od białek. Do miski dodaj same żółtka, połowę cukru i ucieraj je mikserem, aż utworzy się jasna, puszysta masa.
- Do masy z żółtek dodaj mascarpone. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Powinien powstać gładki krem.
- W osobnej misce ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Powstałą pianę wymieszaj delikatnie z kremem z mascarpone. Utwórz z obu mas jednolity krem.
- Prostokątną formę wysmaruj oliwą z oliwek.
- Biszkopty zanurzaj w schłodzonej kawie. Mają być nasączone, ale nie rozmoknięte. Wyłóż na je spód formy.
- Na biszkopty wyłóż równomiernie połowę kremu z mascarpone.
- Wyłóż resztę nasączonych biszkoptów i wylej na nie pozostały krem z mascarpone. Rozłóż go równomiernie i na koniec posyp przesianym przez sitko kakao.
- Formę z deserem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej jednak, aby spędziło tam całą noc.
- Po tym czasie tiramisu jak z włoskiej kawiarni jest gotowe do jedzenia. Przed serwowaniem posyp je dodatkową warstwą kakao.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Moja ulubiona sałatka z rybą. Chętnie jem na lunch czy kolację
Te kotleciki smakują jak u babci. Delikatne, aromatyczne, palce lizać
Zupa z młodej kapusty z tego przepisu jest wyśmienita. Zrób od razu na dwa dni