Tiramisu jak z włoskiej kawiarni. Wszystkie koleżanki będą prosiły o przepis
Zrób to tiramisu, a drugiego tak pysznego na pewno nie zjesz. No może tylko we Włoszech w jednej z najlepszych kawiarni. Przygotowuję je tylko według tradycyjnej włoskiej receptury. Poczęstujesz koleżanki, a wszystkie zaraz będą prosić o przepis. Bardzo proste, a robi furorę.
Jeśli włoski deser, to tylko tiramisu. Bez wątpienia jest to jedno z najpopularniejszych słodkich dań tego regionu. Połączenie biszkoptów, aromatycznej kawy, jaj i serka mascarpone podbiło serca ludzi na całym świecie i nie ma się czemu dziwić. Kompozycja jest skrojona idealnie, a z przepisem ode mnie przygotujesz tiramisu jak z włoskiej kawiarni. Jeden kęs przeniesie cię do słonecznej Italii.
Ukochany deser Włochów to oczywiście połączenie tego, co lubią najbardziej - intensywnej kawy espresso i słodkości. Tiramisu jednak nie zawsze wyglądało tak, jak teraz. Okazuje się, że po raz pierwszy przygotowano je w 1970 roku w mieście Treviso. Jedną z inspiracji dla niego była ubogie sbatudin.
Sbatudin był to prosty deser na bazie utartych z cukrem żółtek. Najczęściej zajadały go dzieciaki, ale też osoby starsze i rekonwalescenci. Po dodaniu do ubijania słodkiego wina powstawało zabaglione, czyli kolejna forma prostego przysmaku.
Pod koniec lat 60. Giuseppe Maffioli napisał w swojej książce “La cucina trevigiana" o Weneckim zwyczaju podawania zabaglione z dodatkiem bitej śmietany i ciastek baicoli. W tym samym czasie wielu włoskich cukierników intensywnie pracowało nad stworzeniem wyjątkowego deseru, który zostałby oparty na sbatudin.
Udało się to w końcu cukiernikowi Loly Linguanotto. To on uznawany jest za twórcę tiramisu. Mężczyzna przygotował tę kawową pyszność w 1970 roku w restauracji “Alle beccherie" w Treviso. Deser był tak wybitny, że wieść o nim szybko zaczęła rozprzestrzeniać się na całe Włochy.
Sprawdź także: Tak dobrej napoleonki jeszcze nie jadłaś. Znika z talerzy do ostatniego okruszka
Według oryginalnej receptury w tiramisu powinny się znaleźć składniki takie jak mascarpone, jaja, cukier, biszkopty savoiardi, kakao. Nie może zabraknąć również podstawy w postaci kawy espresso. Polacy lubią dodawać do deseru jeszcze likier amaretto, ale ten dodatek jest jedynie opcjonalny i nie występuje w tradycyjnym przepisie.
Znaczenie mają natomiast nie tylko składniki, ale też proporcje. Przyrządź deser z mojego przepisu i nie pożałujesz. Tiramisu wychodzi jak z dobrej włoskiej kawiarni. Jest niebywale aromatyczne, pełne smaku. Przy tym jest tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Przygotowań nie ma tak dużo, a wszystkie koleżanki będą piać z zachwytu i pytać o przepis.
Składniki:
- 300 g biszkoptów typu savoiardi,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 300 ml mocnej kawy espresso,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Zaparz bardzo mocną kawę lub espresso i pozostaw do przestygnięcia.
- Żółtka oddziel od białek. Do miski dodaj same żółtka, połowę cukru i ucieraj je mikserem, aż utworzy się jasna, puszysta masa.
- Do masy z żółtek dodaj mascarpone. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Powinien powstać gładki krem.
- W osobnej misce ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Powstałą pianę wymieszaj delikatnie z kremem z mascarpone. Utwórz z obu mas jednolity krem.
- Prostokątną formę wysmaruj oliwą z oliwek.
- Biszkopty zanurzaj w schłodzonej kawie. Mają być nasączone, ale nie rozmoknięte. Wyłóż na je spód formy.
- Na biszkopty wyłóż równomiernie połowę kremu z mascarpone.
- Wyłóż resztę nasączonych biszkoptów i wylej na nie pozostały krem z mascarpone. Rozłóż go równomiernie i na koniec posyp przesianym przez sitko kakao.
- Formę z deserem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej jednak, aby spędziło tam całą noc.
- Po tym czasie tiramisu jak z włoskiej kawiarni jest gotowe do jedzenia. Przed serwowaniem posyp je dodatkową warstwą kakao.
Masz ochotę na więcej włoskich smaków? Bez wątpienia musisz sięgnąć po panettone przepis. To pyszna puchata babka, przepełniona bakaliami. Zrobisz raz i już zawsze będziesz chciała wracać do tego smaku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienią i zimą warto je jeść. Wspierają odporność i pomagają utrzymać wagę
Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami