Reklama
Reklama

W tych kluskach nie ma grama ziemniaków. Z sosem Napoli smakują obłędnie

W polskiej kuchni mamy do czynienia z wieloma rodzajami klusek i kluseczek. Niestety wiele osób może ich unikać ze względu na to, że kryją w sobie sporo kalorii. Okazuje się, że nie zawsze musi tak być. Poznaj przepis na proste kluseczki, w których nie znajdziesz ani jajek, ani ziemniaków. Ta potrawa bazuje na niskokalorycznym warzywie, które sprawi, że nie będziesz musiał myśleć o swojej sylwetce podczas pysznego obiadu. Przygotuj danie inspirowane włoską kuchnią.

Popularnie kopytka czy gnocchi to kluseczki, które stanowią świetny przepis na obiad. Niektórzy mogą ich jednak unikać, bojąc się, że kaloryczne danie wpłynie negatywnie na ich wagę. Na szczęście jest zamiennik idealny dla nich. Te kluski z dodatkiem kalafiora nie dość, że są smaczniejsze, to nie kryją w sobie wiele kalorii.

Kluski z kalafiora - lepsze i zdrowsze od kopytek

Składniki:

  • 300 g różyczek kalafiora,
  • 250 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Różyczki kalafiora dokładnie umyj, a następnie umieść w malakserze i drobno je zmiel. Można to również zrobić za pomocą blendera. Ważne, aby warzywo zmielić jak najdrobniej - dzięki temu możliwe będzie uzyskanie jednolitej konsystencji. Kolejny krokiem jest zmieszanie kalafiora z mąką pszenną oraz solą i pieprzem. Dokładnie całość wymieszaj za pomocą dłoni, a kiedy uzyskasz gładką masę, podziel ją na cztery części.

Stolnicę oprósz mąką i wyłóż na nią porcję ciasta. Delikatnie uformuj ją w długi rulonik, a następnie podziel go na mniejsze kluseczki. Postępuj tak z każdą partią ciasta.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, a kiedy zacznie bulgotać, wkładaj po kolei kluseczki. Gotuj je przez 3-4 minuty, a kiedy wypłyną na powierzchnię, delikatnie wyjmuj. Tak przygotowane możemy później podsmażyć lub dodać do ulubionego sosu. My proponujemy podać kluseczki z domowym sosem Napoli. Warto jednak pamiętać, że będą doskonale smakować podsmażone na oliwie lub maśle z ulubionymi przyprawami.

Zobacz także: Proste tortille z kurczakiem. Panierka jest naprawdę chrupiąca

Sos Napoli do klusek z kalafiora

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • łyżeczka bazylii,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 600 g świeżych pomidorów,
  • parmezan do posypania.

Sposób wykonania:

Zacznij od obrania cebuli i posiekania jej. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj na małym ogniu do momentu, aż się zarumienią. W tym czasie wyparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój w kostkę i dorzuć do składników na patelni. Następnie dodaj bazylię, oregano, sól oraz pieprz. Smaż na małym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać, a nadmiar wody wyparuje. Spróbuj, czy sos jest dobry i zależnie od jego smaku, dopraw solą i pieprzem.

Do gotowego sosu dorzuć kluseczki z kalafiora i podsmażaj przez 2-3 minuty do momentu, aż każdy kawałek będzie pokryty sosem. Gotowe danie posyp parmezanem i ozdób listkami bazylii.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku

Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik

Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kalafior | kluski