W tym roku pierwszy raz zrobiłam pomidory w galarecie. Żałuję, że tak późno
Końcówka lata to ostatni moment na przygotowanie przetworów na zimę. Warto się pospieszyć, aby mieć pewność, że w najbliższych miesiącach nie zabraknie nam naszych ulubionych smaków. Jeśli brakuje ci nowych pomysłów na słoiki w spiżarni, przychodzimy z pomocą. Ten sposób na pomidory sprawi, że już nigdy nie zatęsknisz za nimi podczas zimy.
Już niedługo początek jesieni, a nasze spiżarnie powinny być już wypełnione domowymi przetworami. Zwykle królują w nich ogórki, papryka czy dżemy i kompoty z sezonowych owoców. Jednym z najbardziej zaniedbanych owoców pod tym względem są pomidory. Zwykle jemy je świeże, a w słoikach znajdują się jedynie w formie przecierów, które są pracochłonne w wykonaniu. Z tego powodu warto poznać przepisy, które wyróżniają się prostotą i wygodą. Dzięki nim zamknięcie smaku letnich pomidorów będzie szybkie i skuteczne.
Jednym ze sprawdzonych sposobów na przetworzenie pomidorów jest przygotowanie ich w galaretce. Dzięki temu zachowają swój niepowtarzalny aromat, a ich smak zostanie podkręcony dzięki aromatycznym dodatkom i kwaśnemu octowi. Ten podstawowy przepis na pomidory jest dość neutralny, a tak przetworzone warzywa skutecznie zastąpią nam mniej smaczne zimowe pomidory.
Jeśli lubimy w kuchni eksperymenty, możemy wzbogacić recepturę o świeże zioła, paprykę, czosnek czy inne warzywa. Galaretka sprawi, że będą doskonale się ze sobą komponować.
Zobacz także: Sos z pomidorów i papryki prosto z Gruzji. Robię zapasy na całą zimę
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów,
- 1 cebula,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- 1 litr wody,
- 4 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 50 g żelatyny.
Pomidory obieramy ze skórki — zalewamy wrzątkiem, a po chwili przepłukujemy zimną wodą. Skórka powinna ładnie odchodzić. Następnie kroimy je na ósemki i umieszczamy ciasno w wyparzonych słoikach. Cebulę kroimy na grube kawałki i dorzucamy po kawałku do każdego słoika. Umieszczamy w nim również po dwa ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu.
W garnku umieszczamy składniki na zalewę — wodę, ocet, cukier oraz sól. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż się zagotuje, a składniki się rozpuszczą. Następnie ściągamy z ognia. Kiedy będzie przestudzona, ale w dalszym ciągu ciepła, dodajemy do niej powoli żelatynę, cały czas mieszając. Kiedy się rozpuści, możemy zalać płynem słoiki. Musimy pamiętać, aby żaden składnik nie wystawał ponad powierzchnię zalewy. Dokładnie zakręcamy i przechodzimy do pasteryzacji w garnku z wodą wyłożonym ściereczką. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy słoiki przez 7 minut.
Po tym czasie wyciągamy je i odstawiamy do ostygnięcia. Zimne przekładamy do spiżarni i otwieramy kiedy tylko mamy ochotę.
Zobacz także: Od razu robię kilka butelek. Oto przepis na zakwas z buraków, który nie pleśnieje
Pomidory w galarecie będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz dań głównych. Mają niepowtarzalny smak, który dopełni każdą potrawę. Będą przydatne szczególnie zimą, kiedy w sklepach mamy szansę znaleźć jedynie mało smaczne pomidory. Warto stosować je jako zamiennik ze względu na ich mocny letni aromat.
Źródło: terazgotuje.pl, youtube.pl/@mamyogrod
Zobacz też:
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste
Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta