Weź płatki owsiane i owoce. Ta zapiekanka poprawia humor i dodaje energii
Znudziły ci się zwykłe, gotowane owsianki, ale chcesz nadal mieć płatki owsiane w swojej diecie ze względu na zdrowie? Ten przepis odmieni twoje poranki i nie tylko. Wystarczy zmieszać płatki, owoce, a pyszne danie jest gotowe. Koniecznie go wypróbuj.
Pieczona owsianka to ciekawa wariacja na temat płatków owsianych. Zamiast miski miękkich płatków dostajemy ciepłą, przypominającą ciasto zapiekankę, a przy tym wciąż dostarczamy bogactwa minerałów i witamin, które oferuje nam owies.
Jedząc płatki owsiane, dostarczamy do organizmu pełno witamin i minerałów. Między innymi uzupełni witaminy z grupy B, witaminę K oraz E. Jeśli chodzi o pierwiastki, to bogactwo magnezu, potasu, fosforu, żelaza czy miedzi. Dodatkowo obfituje w cenny błonnik pokarmowy.
W efekcie płatki owsiane pozytywnie wpłyną na poziom "złego" cholesterolu. Uregulują jego poziom, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym obniżony zostanie też poziom cukru we krwi, a organizm zostanie ochroniony przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Zapobiegnie także powstawaniu zakrzepów.
Duża ilość błonnika w płatkach owsianych będzie sprzyjać odpowiedniemu działaniu układu pokarmowego. Zapewni prawidłowe funkcjonowanie jelit. Pobudzi je i poprawi perystaltykę. Do tego zwiększy uczucie sytości, co wpłynie na przyspieszenie procesów odchudzania.
Regularne jedzenie płatków owsianki może poprawiać nastrój. Duża dawka magnezu zredukuje stres i poziom zmęczenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych. Tym samym wesprze mózg i funkcje poznawcze.
Zapiekanka z płatków owsianych z dodatkiem owoców to świetny pomysł na pożywne śniadanie, obiad, deser, a nawet kolację. Można wykorzystać do niej ulubione dodatki, a także owoce, na które teraz zaczyna się sezon i są o wiele tańsze. Większość składników już pewnie masz w domu.
Do zrobienia pieczonej owsianki użyjesz:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- 50 g truskawek
- 50 g borówek
- 1 łodyga rabarbaru
- garść ulubionych orzechów
Do miski wrzuć płatki owsiane i dodaj miód. Do nich zetrzyj masło na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj tak, aby utworzyły jednolitą masę.
Truskawki pozbaw szypułek i umyj je pod chłodną, bieżącą wodą razem z borówkami. Jeśli truskawki są duże, pokrój w mniejsze kawałki. Oczyszczoną łodygę rabarbaru pokrój w kostkę. Posiekaj również orzechy.
Owoce i orzechy dodaj do masy z płatków. Całość dokładnie wymieszaj. Masę z owocami przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie będzie złocista i chrupiąca. Zapiekankę z płatków owsianych możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem