Wieprzowina w słoiku smakuje jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku
Świeże pieczywo z porządną porcją konserwy mięsnej to smak, który wiele osób wspomina z sentymentem. Jeśli masz ochotę na domową wieprzowinę w słoiku, przychodzimy z pomocą. Kup dobrej jakości schab, łopatkę i boczek, zaopatrz się w przyprawy i do dzieła. Wychodzi dobrze doprawiona i znacznie smaczniejsza niż ta kupna.
W sklepach nie brakuje wykwintnych wędlin, jednak wiele osób, które wolą tradycyjne smaki, wciąż ma czasem ochotę na najzwyklejszą konserwę mięsną. Jeśli chcesz mieć pewność, że będzie zawierała jedynie składniki dobrej jakości, możesz przyrządzić ją samodzielnie. Będzie zdecydowanie smaczniejsza i zdrowsza od "turystycznej" wersji w puszce. Jeśli masz ochotę na ten mięsny rarytas, zrób domową wieprzowinę w słoiku z poniższego przepisu.
Sprawdź także: Włoska uczta dla smakoszy makaronów. Przepis na canneloni z mięsem mielonym
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- ¾ kg schabu,
- ¾ kg łopatki,
- ½ kg surowego boczku,
- 250 ml wody,
- mała główka czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 3 łyżeczki soli.
Opłucz mięso i oczyść z niedoskonałości. Połącz i zmiel w maszynce przez sitko o średnich oczkach. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa wraz z resztą przypraw. Dokładnie wyrób mięso dłonią, po trochu dolewając do niego wodę. Przełóż mięso do starannie wymytych i wyparzonych słoików. Wypełnij je tak, by pozostał około 1 cm wolnej przestrzeni. Zakręć szczelnie słoiki.
Na dnie odpowiednio dużego garnka ułóż gumową wkładkę do pasteryzacji (lub bawełnianą ściereczkę). Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie. Zalej wodą o temperaturze pokojowej (do 2/3 wysokości). Zagotuj wodę. Gotuj na średnim ogniu (woda ma utrzymywać temperaturę około 100°C) przez 90 minut. Wyłącz palnik i pozostaw słoiki w wodzie do wystudzenia.
Proces pasteryzacji powtórz jeszcze dwukrotnie, w odstępach 24 godzin. Postępuj tak samo jak za pierwszym razem, ale pasteryzuj mięso tylko przez 30-40 minut. Trzykrotnie zapasteryzowaną, czyli poddaną tyndalizacji, wieprzowinę w słoiku możesz przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy. Nie musisz trzymać słoików w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowe i pełne białka mięso, o którym zapomnieliśmy. Najlepiej smakuje w gulaszu
Pączki bez jajek i bez mleka - puszyste jak obłoczek. Sekretem jest jeden składnik
Idealna na lekki posiłek. Chrupiąca i soczysta sałatka z kurczakiem i żurawiną