Włoska uczta dla smakoszy makaronów. Przepis na canneloni z mięsem mielonym
Jesteś miłośnikiem lasagne oraz włoskich makaronów? Domowe canneloni z mięsem mielonym na pewno ci posmakuje. Takie danie świetnie sprawdzi się, kiedy masz nieco więcej czasu na gotowanie. Pyszny sos pomidorowy, aromat włoskich ziół i ciągnący się ser mozzarella na pewno podbiją kubki smakowe twoich domowników.
Cannelloni z mięsem mielonym to prawdziwa gratka dla miłośników włoskiej kuchni. To danie łączy najlepsze cechy lasagne i sosu bolognese. Przygotuj dobrej jakości mięso mielone, makaron, passatę pomidorową i do dzieła. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na obiad, możesz także podać ją gościom, podczas imprezy.
Sprawdź także: Pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Zapiekanka, którą przygotujesz w moment
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 250 g rurek cannelloni,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 200 g boczku wędzonego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 150 g tartego parmezanu,
- 250 g tartego sera mozzarella.
Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych 400 g,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 25 g koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj mięso mielone. Smaż je do momentu utraty surowego koloru. Następnie odsuń je na bok i dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz, połącz oba mięsa razem i smaż je przez ok. 2 minuty. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie zdejmij z patelni i odłóż na później.
Przygotuj sos. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż na oliwie pokrojoną drobno cebulę do zeszklenia. Dołóż posiekany czosnek i trzymaj wszystko razem na ogniu przez minutę.
Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy przeznaczone do sosu. Przemieszaj, a następnie dołóż krojone pomidory i passatę. Gotuj wszystko przez ok. 15 minut, do zgęstnienia. Połowę sosu przełóż do mięsa i wymieszaj.
Złóż cannelloni. Do naczynia żaroodpornego wlej drugą połowę sosu. Bierz po jednej rurce cannelloni i napełniaj ją mieszanką mięsną. Odkładaj je do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostały ci jakieś resztki farszu, rozłóż go równomiernie na rurkach. Całość posyp tartymi serami.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut, do ładnego zarumienienia się na wierzchu i miękkości makaronu. Cannelloni z mięsem mielonym wyjmij i odstaw na 5 minut do przestudzenia. Następnie pokrój i podawaj na ciepło.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoska przekąska bez mąki. Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy
Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo
Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy