Wigilijne danie z XVII wieku. Mało kto pamięta i robi, a jest bardzo smaczne
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że kisiel to przysmak jadany od stuleci. W XVII wieku przygotowywano go również na Wigilię. Wówczas głównym składnikiem kisielu był owies. W dzisiejszych czasach mało kto przyrządza tego rodzaju wersję, a szkoda! Kisiel owsiany jest bardzo smaczny i pożywny, a przepis na ten specjał nie jest wcale skomplikowany. Sprawdź, jak go zrobić!
W przeszłości owies znajdował bardzo dużo zastosowań i to nie tylko kulinarnych. Używano go jako środka leczniczego na różne schorzenia związane z układem pokarmowym, a ponadto stosowano w formie okładów przy chorobach skóry. Zboże te pełniło również ważną funkcję w rozmaitych obrządkach religijnych, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Na dzień św. Szczepana (26 grudnia) ludzie obsypywali się w kościele owsem, co symbolizować miało męczeństwo wspomnianego Świętego.
Popularnym daniem przygotowywanym z ziaren owsa był kisiel. Jadano go głównie na Kresach i Mazowszu. Co ciekawe, w przeszłości kisiel owsiany królował na polskich stołach w czasie Wigilii. Nierzadko, w ten uroczysty dzień, dodawano do niego również mleko makowe. Wigilijny kisiel owsiany, w zależności od tradycji panujących w danym domu, jedzono na słono bądź na słodko.
Jeśli chcemy kultywować dawne zwyczaje lub po prostu mamy zamiar spróbować jednego z ciekawszych, staropolskich dań, możemy przygotować kisiel owsiany samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt może zaskoczyć – specjał ten jest niezwykle pożywny, sycący i smaczny. Do jego zrobienia wystarczą jedynie dwa składniki:
- 200 g mąki owsianej;
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Wsypujemy mąkę owsianą do miski, a następnie zalewamy ją 400 ml wrzątku. Potem odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 10-12 godzin.
- Po upływie wspomnianego czasu dodajemy 100 ml wody, mieszamy, a potem przecedzamy całość przez sitko do garnka. To bardzo ważny etap, ponieważ pozbywamy się w ten sposób grudek.
- Kisiel gotujemy przez około 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie wlewamy całość do miski i zostawiamy na jakąś godzinę. Po tym czasie danie powinno być gotowe.
Kisiel owsiany możemy podawać z cebulką, czosnkiem i skwarkami, o ile nie serwujemy dania na Wigilię – jest to dzień postny. Doskonale smakuje, gdy uzupełnimy go niewielką ilością oleju lnianego. Jeśli wolimy, to możemy zajadać ten rodzaj kisielu także na słodko – z dodatkiem miodu lub syropu owocowego. Danie możemy uzupełnić niewielką ilością płatków owsianych – wówczas uzyskamy coś na kształt gęstej owsianki, która doskonale sprawdzi się na śniadanie.
Źródła: terazgotuje.pl, mazowieckiszlaktradycji.pl
Zobacz też:
Wilgotny i pachnący piernik Magdy Gessler. Od razu do jedzenia, rozpływa się w ustach
Takie danie gorące na sylwestra posmakuje wszystkim. Zrób więcej, będą dokładki
Bezkonkurencyjna domowa masa makowa. Co roku na święta robię ją z przepisu babci Basi