Reklama
Reklama

Przepis na te pierniki opracowali ponad 1000 lat temu mnisi. Są mięciutkie i aromatyczne

Lebkuchen, czyli tradycyjne niemieckie pierniki mają długą tradycję. Przepis na nie opracowany był już w średniowieczu przez niemieckich mnichów. Czym różnią się od dobrze znanych nam pierników? Są miękkie w środku, dzięki dużej zawartości miodu, ale zarazem chrupkie za sprawą orzechów. Ich korzenny aromat wzbogaca skórka pomarańczy, a słodycz potęguje czekoladowa lub lukrowa polewa. Poznaj przepis na tradycyjne niemieckie pierniki lebkuchen.

Lebkuchen - niemieckie pierniki świąteczne

Średniowieczni mnisi do stworzenia lebkuchen wykorzystali to, co było dostępne w mroźnych zimowych miesiącach, czyli miód, mąkę, przyprawy, zgromadzone na zimę orzechy i opłatki. Przepis na te wyjątkowe słodycze szybko wyszedł poza mury klasztoru, a niemieckie miasta handlowe takie jak Norymberga stały się piernikowymi centrami. To właśnie tam piekarze mieli dostęp do orientalnych przypraw czy suszonych owoców, dzięki czemu powstawały coraz to nowe odmiany lebkuchen.  

Czym różni się tradycyjny przepis na lebkuchen od pierników, które znamy w Polsce? Niemieckie pierniki są miękkie w środku i lekko się ciągną. Tę nietypową konsystencję zawdzięczają dużej ilości miodu. Aby utrzymać formę i ułatwić ich przechowywanie pierniki wypieka się na delikatnym spodzie wykonanym z oblatów, czyli cienkich wafelków. Niektóre przepisy na tradycyjne lebkuchen, zamiast miodu, zawierają cukier i jajka.  

Reklama

Przeczytaj też: Prosty piernik na święta. Obłędnie wilgotny i czekoladowy

Niemieckie lebkuchen wypełnione są również orzechami i kandyzowanymi owocami. Ważnymi składnikami są korzenne przyprawy: cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir i ziele angielskie, ale także skórka pomarańczy, która dodaje cytrusowych nut. Pierniczki mogą być dodatkowo oblane czekoladą lub lukrem, dzięki czemu nabierają większej słodyczy i chrupkiej skorupki.  

Lebkuchen - oryginalny przepis

Tradycyjne niemieckie pierniki lebkuchen bez problemu upieczesz w domu. Pamiętaj, że ciasto potrzebuje doby leżakowania w chłodzie, dlatego zaplanuj jego przygotowanie dzień wcześniej. Do przygotowania lebkuchen potrzebujesz

  • 150 ml płynnego miodu, 
  • 90 g masła, 
  • opakowanie cukru waniliowego, 
  • 240 g posiekanych orzechów laskowych, 
  • 240 g mąki może być pszenna lub orzechowa (np. migdałowa), 
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich, 
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej (pokrojonej w cienkie plasterki), 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (pokrojonej w cienkie plasterki), 
  • 20 g przyprawy do piernika, 
  • Łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy, 
  • 2 opakowania oblatów. 

Polewa

  • 140 g cukru pudru, 
  • 3 łyżki wody. 

Polewa czekoladowa

  • tabliczka gorzkiej czekolady 200g. 

Do dekoracji: 

  • migdały i kandyzowana skórka cytrusowa. 

Przygotowanie

  1. Utrzyj miód, masło i cukier waniliowy na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, cały czas mieszając. Na koniec wsyp orzechy i skórkę z pomarańczy i cytryny. Ciasto dobrze zagnieć i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.  
  2. Następnego dnia uformuj z ciasta kulki o wielkości piłki golfowej i rozłóż je na oblatach. Następnie przełóż pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  
  3. Pierniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.  
  4. Kiedy pierniki będą stygły, przygotuj polewę czekoladową lub lukrową. Wymieszaj cukier puder z wodą na gładką masę i posmaruj lukrem pierniki. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej nią pierniki.  
  5. Na koniec pierniki udekoruj migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczy i cytryny. 

 W tym roku zaskocz swoich bliskich nieco innymi piernikami i przygotuj tradycyjne niemieckie lebkuchen.  

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Śmiało możesz zrobić na wigilię zamiast karpia. Jest soczysty i prawie nie ma ości

Zapomnij o klopsikach w sosie pomidorowym. Dzisiaj zrób takie, są jeszcze lepsze

Najesz się do syta i zadbasz i figurę. Przepis na tę sałatkę warto znać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze | Boże Narodzenie