Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka
Powoli zaczyna się sezon na mandarynki, co dla wielu osób jest zwiastunem zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Jeśli ty też przepadasz za aromatem tych słodko-kwaśnych cytrusów, już dziś przygotuj obłędne ciasto Mandaryniak. Jest puszyste, wilgotne i maślane, doskonale komponuje się z mandarynkowym lukrem. Gdy go spróboujesz, na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Ciasto Mandaryniak to prawdziwy powiew słońca w kuchni, dlatego będzie idealne na chłodne, jesienne i zimowe dni. Jest delikatne, puszyste i pachnące świeżymi cytrusami. Doskonale pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Możesz przygotować je także na nadchodzące święta Bożego Narodzenia, lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Dzięki sokowi i skórce z mandarynek ciasto ma piękny aromat i długo pozostaje świeże i wilgotne.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę, dobrym wyborem będzie keksówka o długości 26 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 180 g mąki pszennej,
- 160 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g masła miękkiego,
- 180 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczka otartej skórki z mandarynek (najlepiej z ekologicznych owoców),
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy,
- odrobina soli do białek.
Lukier mandarynkowy:
- 120 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z mandarynek,
- 1 łyżeczka gorącej wody.
Miękkie masło ucieraj z cukrem pudrem aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj żółtka (jedno po drugim), sok pomarańczowy i mandarynkowy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy i ucieraj dalej. Pod koniec dodaj startą skórkę z mandarynek.
Białka ubij z solą na puszystą pianę. Delikatnie wmieszaj je do ciasta szpatułką lub łyżką, wykonując ruchy od dołu do góry.
Gotowe ciasto na mandaryniak przełóż do formy o długości około 26 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-50 minut aż wierzch się lekko zrumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
Po upieczeniu pozostaw mandaryniak w lekko uchylonym piekarniku na 10 minut, następnie wyjmij z formy i wystudź.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z mandarynek i łyżeczką gorącej wody. Ucieraj aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Polej wystudzone ciasto.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jeden z najlepszych śląskich deserów. Zrobisz go w kilka minut
Puszyste bagietki do zup i gulaszów. Robi się je wyjątkowo prosto