Wilgotne, słodkie i pachnie cynamonem. Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi
Gdy przychodzi jesień, to do mojej kuchni zawsze wkraczają przyprawy korzenne, orzechy i świeża marchewka. Tak, to najwyższa pora na upieczenie idealnego ciasta marchewkowego. Za każdym razem, gdy je robię, przypominam sobie, jak prosta mieszanka składników pozwala wyczarować coś tak aromatycznego i puszystego. Wypróbuj, bo ten deser zawsze dobrze wychodzi.
Przygotowanie idealnego deseru wcale nie jest trudne - wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi, przygotowuje się podobnie jak proste i pyszne muffinki - poradzi sobie z nim nawet amator cukiernictwa.
Trzeba po prostu połączyć suche i mokre produkty w osobnych miskach, potem zmiksować i dodać jeszcze świeżą, soczystą, startą marchewkę. Dobrze wymieszana masa trafia następnie do tortownicy, a forma do piekarnika. Po upieczeniu ciasto trzeba wystudzić i ozdobić kremem na bazie serka śmietankowego, masła i cukru. Na samym końcu nie może zabraknąć garści posiekanych orzechów do dekoracji. To już wszystko - aromatyczne, puszyste ciasto marchewkowe zawsze wychodzi idealnie i zachwyca wszystkich, którzy zostaną nim poczęstowani.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g startej marchewki,
- 240 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 120 ml oleju,
- 3 jajka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- garść orzechów włoskich.
Krem:
- 500 g serka śmietankowego,
- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- ulubione orzechy do dekoracji.
Sposób wykonania:
Orzechy włoskie drobno posiekaj.
Do pierwszej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, olej oraz cynamon. Całość zmiksuj. Dodaj startą marchewkę (odciskając ją, jeśli wypuści sok). Wymieszaj dość dokładnie. Następnie wsyp produkty sypkie i orzechy. Całość wymieszaj do połączenia składników. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wielkości 30 x 24 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.
Teraz zrób krem. Serek śmietankowy wymieszaj z miękkim masłem. Dodaj cukier puder i całość zmiksuj.
Na ostudzonym cieście rozprowadź krem. Udekoruj ulubionymi orzechami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Stulatkowie z Sardynii popijają go codziennie. Prosta recepta na dużo energii i długowieczność
Z PRL-owskiego dania ma tylko nazwę. Aromatyczne, gęste, najlepsze tylko jesienią