Reklama
Reklama

Wilgotne, słodkie i pachnie cynamonem. Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi

Gdy przychodzi jesień, to do mojej kuchni zawsze wkraczają przyprawy korzenne, orzechy i świeża marchewka. Tak, to najwyższa pora na upieczenie idealnego ciasta marchewkowego. Za każdym razem, gdy je robię, przypominam sobie, jak prosta mieszanka składników pozwala wyczarować coś tak aromatycznego i puszystego. Wypróbuj, bo ten deser zawsze dobrze wychodzi.

Jak zrobić ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi?

Przygotowanie idealnego deseru wcale nie jest trudne - wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi, przygotowuje się podobnie jak proste i pyszne muffinki - poradzi sobie z nim nawet amator cukiernictwa. 

Trzeba po prostu połączyć suche i mokre produkty w osobnych miskach, potem zmiksować i dodać jeszcze świeżą, soczystą, startą marchewkę. Dobrze wymieszana masa trafia następnie do tortownicy, a forma do piekarnika. Po upieczeniu ciasto trzeba wystudzić i ozdobić kremem na bazie serka śmietankowego, masła i cukru. Na samym końcu nie może zabraknąć garści posiekanych orzechów do dekoracji. To już wszystko - aromatyczne, puszyste ciasto marchewkowe zawsze wychodzi idealnie i zachwyca wszystkich, którzy zostaną nim poczęstowani.

Reklama

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 300 g startej marchewki, 
  • 240 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru, 
  • 120 ml oleju, 
  • 3 jajka, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,  
  • garść orzechów włoskich. 

Krem: 

  • 500 g serka śmietankowego, 
  • 150 g masła, 
  • 150 g cukru, 
  • ulubione orzechy do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Orzechy włoskie drobno posiekaj. 

Do pierwszej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, olej oraz cynamon. Całość zmiksuj. Dodaj startą marchewkę (odciskając ją, jeśli wypuści sok). Wymieszaj dość dokładnie. Następnie wsyp produkty sypkie i orzechy. Całość wymieszaj do połączenia składników. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wielkości 30 x 24 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut. 

Teraz zrób krem. Serek śmietankowy wymieszaj z miękkim masłem. Dodaj cukier puder i całość zmiksuj.  

Na ostudzonym cieście rozprowadź krem. Udekoruj ulubionymi orzechami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stulatkowie z Sardynii popijają go codziennie. Prosta recepta na dużo energii i długowieczność

Z PRL-owskiego dania ma tylko nazwę. Aromatyczne, gęste, najlepsze tylko jesienią

Wyjątkowa gruszka właśnie dojrzewa w polskich sadach. Pachnie cynamonem, ciasta i desery wychodzą obłędne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze