Reklama
Reklama

Wiosenna sałatka do dań z grilla. Wszystkie ciocie będą pytać o przepis

W sałatkach cenisz sobie rozmaitość składników i różne połączenie smaków, od słodkich, przed delikatne, po te bardziej wyraziste? Postaw na sałatkę na grilla z naszego przepisu, będzie pasować do kiełbasy, karkówki, szaszłyków, po grillowane piersi z kurczaka. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy ugtoować ziemniaki i pokroić wszystkie składniki. Prosto, a jak smacznie.

Ta sałatka na grilla jest kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca - to doskonałe uzupełnienie, każdego letniego spotkania na świeżym powietrzu. Idealnie komponuje się z grillowanymi mięsiwami, warzywami czy serami. Wyrazista musztarda dodaje jej charakteru, podczas gdy słodycz jabłka dodaje nuty słodyczy. Ogórki w duecie z czerwoną cebulą i kukurydzą nadają chrupkości, zaś świeży koperek przyjemnie orzeźwia. To danie jest nie tylko pysznym dodatkiem, ale i prawdziwą ozdobą stołu - wygląda jak prawdziwe jajko sadzone. Jeśli szukasz sałatki, która podbije serca i podniebienia, nie szukaj dalej.

Reklama

Sprawdź także: Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie

Przepis na sałatkę na grilla

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • ½ główki kapusty pekińskiej, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g ogórków konserwowych, 
  • 200 g majonezu, 
  • 100 g kukurydzy z puszki, 
  • 4 jajka, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 małe jabłko, 
  • 4 łyżki musztardy, 
  • 2 łyżki świeżego koperku, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić sałatkę na grilla?  

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekaj razem z ogórkami konserwowymi i jabłkiem. Dodaj je do ziemniaków. 

Jajka ugotuj na twardo. Odłóż kilka plasterków do dekoracji, a resztę posiekaj i dołóż do pozostałych składników. Kukurydzę odsącz z zalewy i odłóż 2 łyżki do dekoracji. 

Do sałatki dodaj 4 łyżki majonezu, musztardę, sól, pieprz i drobno posiekany koperek. 

Oderwij wierzchnie liście kapusty pekińskiej. Umyj je i wyłóż nimi dno i boki miski sałatkowej lub tortownicy. Do środka włóż przygotowaną wcześniej sałatkę. Wyrównaj. 

Cały wierzch posmaruj pozostałym majonezem. Na brzegach rozsyp kukurydzę, na środku połóż plasterki jajka. Sałatkę na grilla wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie

Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem

Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki