Wiosenna sałatka na płaski brzuch. Po niej będziesz czuć się lekko
Jeśli chcesz poprawić trawienie i mieć płaski brzuch, koniecznie zadbaj o odpowiednią porcję warzyw i owoców w diecie. Według WHO powinna ona wynosić od 400 do 800 g w ciągu dnia. To bardzo proste, wystarczy, że do śniadania, obiadu, czy kolacji podasz pyszną i banalnie prostą sałatkę. Wiosną wypróbuj tę z rzodkiewki i ogórka.
Klasyczna sałatka z rzodkiewki i ogórka to przepis na świeży i lekki dodatek do każdego wytrawnego śniadania, obiadu, lunchu czy kolacji. Chrupiące warzywa to porządna porcja błonnika, który pomoże zadbać o lepsze trawienie i płaski brzuch. Dużą zaletą tego dania jest jego prostota - wystarczy kilka podstawowych składników i zaledwie w ciągu 10 minut przyrządzisz wyjątkową potrawę, gdzie rzodkiewka gra pierwsze skrzypce. Ponadto jogurt grecki, który jest bazą dressingu, zawiera białko, oraz prozdrowotne bakterie probiotyczne, które wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową. Sałatka będzie idealnym daniem także dla osób, które na co dzień nie są mistrzami gotowania i szukają prostych rozwiązań na pyszne jedzenie.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 ogórek szklarniowy,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 1 zielona cebulka.
Dressing:
- 150 ml jogurtu greckiego,
- ¾ łyżeczki soli morskiej,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Taka sałatka może urozmaicić śniadanie i kolację, świetnie komponować będzie się z wiosennymi kanapkami z sałatą, szynką i jakiem. Możesz podać ją również w wersji obiadowej do klasycznego kotleta lub piersi z kurczaka z grilla i młodych ziemniaków.
Ogórki i rzodkiewki dobrze umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w cienkie półplasterki i przenieś do miski sałatkowej.
Zieloną cebulkę drobno poszatkuj i dodaj ją do pozostałych warzyw.
Przygotuj dressing, mieszając w osobnej miseczce jogurt z przyprawami. Sosem zalej składniki sałatki. Całość dobrze wymieszaj.
Podawaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz przyrządzić sałatkę z rzodkiewki i ogórka wcześniej, dressingiem zalej warzywa bezpośrednio przed zaserwowaniem na stół, gdyż ogórki puszczą wodę, a całość zrobi się wodnista.
W razie potrzeby, przechowuj sałatkę w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Przed podaniem najlepiej odlej nadmiar wody i dodaj 1-2 łyżki samej śmietany. Nie ma potrzeby dodatkowego doprawiania.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W PRL-u była słodkim rarytasem. Robię ten przysmak w domu i to bez cukru
Przedwojenna zupa szczawiowa. Tak dobrą robiły tylko nasze prababcie
Proste ciasto na Dzień Mamy. Delikatne jak puch, szybkie do zrobienia