Reklama
Reklama

Pasuje do szaszłyków, kurczaka i karkówki. Prosta sałatka do dań z grilla w stylu greckim

Zainspirowana kuchnią grecką lekka, orzeźwiająca sałatka na grilla sprawdzi się doskonale jako dodatek do karkówki, kiełbaski, czy piersi z kurczaka. To kompozycja złożona ze świeżych warzyw, które świetnie współgrają ze słonym serem feta, oraz słodko-kwaśnym dressingiem. Jeśli masz w planach organizację grilla dla rodziny lub znajomych, koniecznie zapisz ten przepis.

Podczas greckich wakacji obowiązkowym punktem wycieczki jest spróbowanie tradycyjnej sałatki greckiej. Wiele osób może być zaskoczonym, że wcale nie ma w niej sałaty. Podstawą są natomiast świeże warzywa, takie jak: pomidory, kolorowe papryki, czy zielony ogórek. Nie może zabraknąć również oliwek i sera feta. Jeśli jednak nie znajdziesz takiego w sklepie, możesz wybrać inny słony ser sałatkowy. W naszej wersji greckiej sałatki do dań z grilla znajdziesz również smakowity dressing, na bazie oliwy z oliwek, miodu, soku z cytryny i oregano. Taka sałatka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. 

Reklama

Sprawdź także: Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby 

Sałatka do dań z grilla

Do przygotowania sałatki, będziesz potrzebować: 

  • 2-3 pomidory (około 300 g), 
  • 1 ogórek szklarniowy (około 200 g), 
  • ½ zielonej papryki, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 1 większa czerwona cebula lub 2 małe, 
  • 100 g czarnych oliwek (po odcedzeniu), 
  • 250 g sera feta (lub podobnego).

Składniki na dressing: 

  • 1½ łyżeczki oregano,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • ¼ łyżeczki miodu, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Jak zrobić sałatkę do dań z grilla? 

Pokrój pomidory  kostkę. Obierz ogórek i także pokrój w kostkę. Usuń z papryk gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. 

Połącz warzywa w misce. Dodaj odcedzone z zalewy oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. 

W osobnym naczyniu połącz oliwę, sok z cytryny i miód. Wymieszaj. Dodaj oregano. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.  

Dodaj sos do sałatki i wymieszaj wszystkie składniki. Podaj od razu. Jeśli chcesz zabrać sałatkę z sobą na wycieczkę, połącz składniki, ale sos weź w słoiczku i dodaj tuż przed konsumpcją. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babka marmurkowa inaczej, przepis jest bardzo prosty. Ciasto Hrabiny robię regularnie

Nazywana jest polskim kawiorem. Z jednym dodatkiem smakuje nieprawdopodobnie

Idealne ciasto na wiosnę i lato. Włoski Uwodziciel wychodzi lekki, puszysty i niezwykle kremowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki