Reklama
Reklama

Wiosenne przysmaki z Warmii. Zrób rosół albo wędzone półgęski

Warmia to miejsce, w którym mieszają się rozmaite wpływy, co widać także w warmińskiej kuchni. Czerpie ona garściami ze skarbów ziemi, dzięki czemu jest nie tylko pyszna, ale również kolorowa i aromatyczna. Czym cechuje się kuchnia Warmii? I jakie wiosenne przysmaki warto wykonać?

Kuchnia Warmii kieruje się prostotą, jednak wcale nie oznacza to, że tradycyjne potrawy wywodzące się z tej części Polski nie mają charakteru. Wprost przeciwnie - cechuje je wyjątkowy smak, kolorowa oprawa i niepowtarzalne aromaty będące rezultatem połączenia skarbów tej ziemi. W przeszłości na stołach warmińskich królowały przede wszystkim potrawy mączne, własnoręcznie wypiekany chleb, nabiał, w tym mleko, śmietana, twaróg oraz masło, ryby, kiszona kapusta, gruba kasza gryczana oraz ziemniaki.  

 Sprawdź także: Rumpuć - sycąca zupa prosto z Wielkopolski. Przepis mojej babci

Kuchnia Warmii 

Jakie potrawy królowały na Warmii? Jednym z flagowych dań jest na przykład kiza, czyli twaróg wymieszany ze śmietaną, solą i kminkiem. Nierzadko serwowaną opcją obiadową był charakterystyczny ajntopf, czyli bardzo gęsta zupa, w której zawieszone były grubo pokrojone składniki, w tym jarzyny, mięso i kartofle. Jedzono także czerninę - zupę gotowaną na krwi drobiu z dodatkiem kładzionych klusek i suszu owocowego.  

Na warmińskich stołach równie często gościł kapuśniak, ale nie taki w klasycznej odsłonie, którą znamy dzisiaj, a w słodkim wariancie. Na liście wyrobów reprezentujących kuchnię Warmii można także wymienić takie przysmaki jak plince, czyli kartoflane placki, surgały, tj. długie, cienkie wałeczki z pszennego ciasta suszone w piekarniku, oraz lenkwar na bazie sfermentowanego miodu z wodą i ziarnami jałowca. 

Bardzo ważną częścią kuchni Warmii były aromatyczne przyprawy pochodzące z ogrodu, lasów i łąk. Wśród obowiązkowych dodatków, które podkręcały smak najprostszych dań, warto wskazać majeranek, koperek, lubczyk, rutę, szczypiorek oraz pietruszkę. Uprawiano także dziurawiec, bluszczyk, lebiodkę, arcydzięgiel, marunę, kolendrę oraz anyż. Tak pokaźne naturalne zasoby sprawiały, że gospodynie domowe mogły wykonywać wyjątkowe kompozycje smakowe, których dziś nie powstydziłby się nawet największy profesjonalista. 

Warto wspomnieć o tym, że podstawową zasadą kuchni regionalnych jest podążanie za zmieniającymi się porami roku. To one dyktowały kulinarne trendy pojawiające się na talerzach społeczności zamieszkującej ten obszar. Na szczególną uwagę zasługuje sezon wiosenny, w którym to natura budzi się do życia i zaczyna obradzać w smaczne i kolorowe dary natury. 

Wiosenne przysmaki z Warmii 

Wiosenne przysmaki z Warmii doskonale sprawdzą się również w twoim domu - zainspiruj się naszymi przepisami i wprowadź do swojej kuchni powiew świeżości. Poniżej znajdują się najciekawsze propozycje, które wykonasz niezależnie od swojego doświadczenia kulinarnego. Smacznego! 

Sałatka z jajkiem i nowalijkami 

Sałatka z jajkiem i nowalijkami to jedna z najprostszych, a zarazem najpyszniejszych opcji, które możesz zaserwować nie tylko do obiadu, ale również na kolację czy śniadanie. Do jej przygotowania potrzebujesz jajka, szczypiorek, cebulę, rzodkiewki, sałatę lodową, liście szczawiu, domowy majonez, ocet winny lub jabłkowy oraz sól i pieprz. Kropką nad i tej nieskomplikowanej potrawy będzie dekoracja wykonana z młodych listków mniszka lekarskiego, pędów groszku oraz jadalnych kwiatów. 

Opłucz wszystkie składniki i osusz je dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój wszystko w drobną kostkę, umieść w misce, a następnie dopraw solą, pieprzem i octem. Podziel jajka na ćwiartki i ułóż na wierzchu sałatki. Udekoruj całość majonezem i wiosennymi kwiatkami. Tak zaserwowana sałatka wyśmienicie sprawdzi się w towarzystwie kanapek z dużą ilością warzyw i kremowym twarożkiem. 

Rosół z kury z makaronem i bluszczykiem kurdybankiem 

Miłośnicy aromatycznych zup również znajdą coś dla siebie na liście propozycji reprezentujących kuchnię Warmii. Przykładem tego jest aromatyczny rosół z kury, do przygotowania którego potrzebujesz odpowiednią sztukę mięsa, włoszczyznę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, prawdziwki lub koźlarze, lubczyk, świeży lub suszony bluszczyk kurdybanek oraz sól i pieprz. 

Jak zabrać się za wykonanie tej zupy? Umieść mięso w chłodnej wodzie i postaw garnek na małym ogniu. Dorzuć do wody wszystkie zioła i warzywa wymienione powyżej, a gdy te puszczą nieco aromatu, pokrój i podsmaż warzywa na maśle. Włóż je do rosołu i gotuj do miękkości. Na samym końcu posól wodę. Możesz pokusić się także o własnoręczne wykonanie nudli. 

Wędzone półgęski 

Chcesz zrobić domowej roboty wędzoną szynkę, którą wykorzystasz do kanapek? W takim razie spróbuj przyrządzić wiosenny przysmak z Warmii, jakim są wędzone półgęski. Do ich wyczarowania potrzebujesz pierś gęsi, sól, czarny pieprz, jałowiec oraz tymianek i majeranek. Natrzyj mięso solą, pieprzem i jałowcem, a następnie pozostaw je w naczyniu w chłodnym miejscu na tydzień, pamiętając o codziennym przekręcaniu. Po upływie tygodnia uformuj je tak, aby skóra otaczała mięso, zasznuruj i susz przez kilka godzin. Następnie rozpocznij proces wędzenia, który powinien być przeprowadzany w temperaturze 60°C przez trzy godziny, a potem w temperaturze 80°C przez kolejne dwie.  

Twarogowe oponki 

Miłośnicy słodkich przysmaków również znajdą coś dla siebie w repertuarze kuchni Warmii. Przykładem takiego smacznego rarytasu są twarogowe oponki, które przygotowuje się przy pomocy takich składników jak dobrej jakości twaróg, mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, masło, jajka oraz smalec. 

Aby zaserwować powyższą przekąskę, zmiel twaróg dwa lub trzy razy i dołóż do niego proszek do pieczenia i pokrojone masło. Posiekaj wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą połącz. Dosyp cukier wymieszany z cukrem wanilinowym oraz dodaj jajka i zmielony ser. Wyrabiaj masę energicznymi ruchami, a potem rozwałkuj ją i wycinaj okrągłe placuszki przy pomocy szklanki. W każdym placku wykonaj dziurę za pomocą kieliszka - tak przygotowane obwarzanki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu, osusz je z nadmiaru oleju i obsyp cukrem pudrem. 

Ciasto rabarbarowe 

Jeśli chcesz wykonać coś nieco bardziej zaawansowanego, możesz pokusić się o wyczarowanie ciasta rabarbarowego. Składniki, które przyjdą ci z pomocą, to: jajka, cukier, proszek do pieczenia, esencja waniliowa, rabarbar, olejek migdałowy, kasza manna oraz bita śmietana. 

Rozpocznij przygotowanie ciasta od biszkoptu. Ubij całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj do nich przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlej całość do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. 

Aby wykonać masę, obierz rabarbar ze skórki i pokrój go w kostkę. Rozgotuj go pod przykryciem, odlej wodę i dodaj do niego cukru. Na sam koniec dorzuć kaszę i olejek migdałowy. Wyłóż gotową masę na biszkopt. Po ostygnięciu ciasta udekoruj je bitą śmietaną. 

Źródła: przepiśnik warmiński, mazury.travel, stronakuchni.pl 

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | dania główne