Wlewam na ciasto i mam pyszny obiad. Mało pracy i sama przyjemność z jedzenia
Czasem nie mam ochoty na wymyślny obiad i szykuję coś prostego, ale pysznego. Coś, co nie wymaga wielu garnków, godzin w kuchni, a smakuje jak w dobrej restauracji. Przygotowuję kruche ciasto, na które po prostu wylewam nadzienie, wykładam dodatki i całość zapiekam. Tyle wystarczy, żeby wyjąć z piekarnika aromatyczny quiche - cudownie kremowy, pachnący i z chrupiącą krawędzią.
Lubię obiady, które wyglądają na bardziej skomplikowane, niż są w rzeczywistości. Takie, które można zarazem postawić na stole gościom, jak i po prostu zjeść w dresie na kanapie. Quiche z serem i brokułami sprawdza się tu idealnie. Nie muszę niczego smażyć czy wyciągać 10 garnków - wszystko finalnie trafia na ciasto, które zalewam masą. Potem wystarczy tylko całość upiec, wyjąć, pokroić i delektować się kremowym środkiem i lekko chrupiącym spodem. Lubię podawać quiche ze świeżą i soczystą sałatką, która sprawia, że obiad od razu staje się pełnowartościowy.
Quiche to klasyczna potrawa kuchni francuskiej z XVI wieku, pochodząca z północno-wschodniego regionu kraju (Alzacji i Lotaryngii). Nazwa quiche wzięła się jednak od niemieckiego słowa Kuchen, co oznacza ciasto. Można przygotować quiche na różne sposoby - są wersje mięsne, warzywne, wegańskie i fit. To coś w rodzaju zapiekanki na kruchym spodzie, zalanej zawsze jajeczno-śmietanową masą.
Niektórzy mylą quiche z tartą, bo oba dania wyglądają podobnie. Czym różni się quiche od tarty? Przede wszystkim nadzieniem. Tarta zazwyczaj jest podawana na słodko, a quiche to danie wytrawne. Jeśli tartę podaje się na słono, to z kolei najczęściej bez dodatku masy jajeczno-śmietanowej. Co więcej, quiche jest nieco wyższy i przygotowywany zawsze na bazie kruchego ciasta, podczas gdy tarta może być na cieście kruchym, francuskim lub drożdżowym. Podsumowując, ciasto zalane masą śmietanowo-jajeczną można nazwać zarówno quiche, jak i tartą. Placek bez takiej masy to "tylko" tarta.
Danie piecze się najczęściej w ceramicznych i okrągłych formach. Najpopularniejszy jest quiche lorraine - z boczkiem i serem. Tak naprawdę do tej potrawy można dodać wszystko, co akurat jest w lodówce. Do środka moich zapiekanek trafiały już: szpinak, suszone pomidory, łosoś, por, feta, a nawet ziemniaki. Jajeczna masa za każdym razem pięknie otula i łączy wszystkie składniki ze sobą. Po upieczeniu quiche jest puszysty, delikatny i treściwy.
To obiad, który świetnie się też odgrzewa. Jeśli zostanie ci kawałek, kolejnego dnia możesz zabrać go do pracy lub zjeść na kolację. Możesz też zrobić spód z wyprzedzeniem i przechować go w lodówce. Wtedy w tygodniu cały proces robienia quiche potrwa może 10 minut.
Przeczytaj też: Najlepsze ciasta z wiśniami. Koleżanki z pracy będą prosić o przepisy
Jedną z najprostszych rodzajów tego dania, jakie robię, jest quiche z serem i brokułami. Świetnie sprawdza się jako obiad lub przekąska na imprezę, którą łatwo podzielić na mniejsze kawałki. Do masy dorzucam czasem boczek - wtedy ma bardziej intensywny smak. Można z niego zrezygnować i zrobić wersję wegetariańską.
Quiche z serem i brokułami
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 100 g masła 82% (dobrze schłodzonego),
- żółtko (z jajka w rozmiarze L),
- 2-3 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
Masa i dodatki:
- średniej wielkości brokuł,
- 200 g żółtego sera (np. starty cheddar, gouda, gruyère),
- 150 g boczku (można pominąć),
- 3 jajka (w rozmiarze L),
- 200 g śmietany kwaśnej 18%,
- 100 g śmietanki słodkiej 30%,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa (do smaku),
- masło do natłuszczenia formy.
Sposób wykonania:
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej na blat kuchenny lub stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło (wcześniej mocno schłodzone lub nawet przez chwilę zmrożone). Wbij żółtko, dodaj wodę i szczyptę soli. Zagnieć szybko na jednolite ciasto. Uformuj w kulę, delikatnie rozpłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Brokuła podziel na mniejsze różyczki. Przełóż do garnka z osolonym wrzątkiem i podgotuj, aby warzywo było al dente. Odcedź i odłóż na później.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek (ok. 3-5 mm grubości). Formę do quiche (ewentualnie tarty) o średnicy 24 cm natłuść dokładnie masłem (spód i brzegi). Przełóż ostrożnie rozwałkowane ciasto, wypełniając spód i brzegi formy. Jeśli się porwie w trakcie przenoszenia, po prostu posklejaj je, żeby nie było przerw. Utnij ewentualne wystające ponad formę fragmenty. Nakłuj ciasto widelcem w wielu miejscach i podpiecz kruchy spód przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (w trybie góra-dół). Po tym czasie wyjmij lekko zezłocony spód.
Zrób nadzienie. W misce wymieszaj dokładnie jajka ze śmietanami i przyprawami (sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa) - najlepiej trzepaczką. Połowę masy wylej na ciasto. Wtedy równomiernie rozłóż różyczki brokuła, pokrojony w kostkę boczek (można pominąć) i całość obsyp startym serem. Następnie zalej drugą połową masy.
Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Quiche to mój sekret na kulinarny sukces. To najprostszy, szybki i zawsze smaczny obiad, który nawet drugiego dnia będzie wyśmienity. Zdarzyło mi się jeść go nie tylko na gorąco - na zimno jest wyjątkową kolacją lub przekąską. Wówczas chętnie podaję go w towarzystwie soczystej sałatki z pomidorkami i winegretem. Brokuły i ser to wyjątkowe połączenie, które nigdy mnie nie zawiodło. A gdy dodaję do niego boczek, to już wiem, że wszyscy poproszą o dodatkowy kawałek.
Źródło: terazgotuje.pl, artkulinaria.pl
Zobacz też:
Kolorowe, chrupiące i smaczne. Zrób te szaszłyki, a nikt nie zapyta o karkówkę
Nie doceniamy tej ryby, a smakuje wybornie. Ma delikatny smak, dużo białka i mało tłuszczu
Zalewam śliwki masą budyniową i wkładam do piekarnika. To najpyszniejsze i najszybsze letnie ciasto