Reklama
Reklama

Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko

Tarta z truskawkami i kruszonką to połączenie kruchego ciasta, pysznego kremu i słodkich owoców. Do tego chrupiąca kruszonka dodaje wyjątkowego smaku. Taka tarta z powodzeniem zastąpi nawet letni tort na specjalne okazje.

Tarta z truskawkami i kruszonką

Czasami najprostsze desery są tymi najlepszymi. Tarta z truskawkami i kruszonką to idealna słodycz na lato. Jest lekka, owocowa i wyjątkowo łatwa do zrobienia. Wystarczy przygotować kruche ciasto (na bazie którego powstanie też kruszonka) i aksamitny krem z serka śmietankowego. Całość uświetnią jeszcze świeże i soczyste truskawki.

Efekt na pewno zrobi wrażenie - delikatne maślane ciasto i owoce tworzą wyjątkowe połączenie. Tarta smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli przepadasz za słodszymi deserami, to warto podać ją z bitą śmietaną albo porcją lodów waniliowych. Musisz wiedzieć, że to ciasto znika z talerzy tak szybko, jak błyskawicznie się je robi. 

Reklama

Tarta z truskawkami i kruszonką - przepis

Składniki:

Ciasto kruche: 

  • 350 g mąki pszennej, 
  • 250 g masła (zimnego), 
  • 130 g cukru pudru, 
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżek mąki migdałowej, 
  • skórka z cytryny. 

Masa: 

  • 400 g serka śmietankowego, 
  • 2 jajka, 
  • opakowanie cukru wanilinowego, 
  • 500 g truskawek. 

Sposób wykonania:

Masło pokrój na kawałki, dodaj mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier puder, skórkę z cytryny i jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto. 1/4 gotowego ciasta odłóż do lodówki - będzie użyte jako kruszonka. Pozostałe owiń folią i schłodź przez 30 minut w lodówce.  

Następnie wyjmij je, cienko rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki standardowej formy do tarty wysmarowanej masłem. Spód nakłuj widelcem i piecz przez ok. 20 minut w 180°C, aż się zarumieni. Wyjmij i ostudź. 

Umyj truskawki, usuń szypułki i przekrój na mniejsze części. 

Serek śmietankowy wymieszaj z cukrem wanilinowym i zmiksuj z jajkami na gładką masę. Rozsmaruj ją na wystudzonym spodzie. Na warstwie serowej ułóż truskawki.  

Pozostałą część kruchego ciasta zetrzyj na tarce lub pokrusz palcami i posyp po wierzchu tarty. Dodatkowo posyp cukrem perłowym. 

Ponownie włóż tartę do piekarnika na około 30-40 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie ma lepszego ciasta na długi weekend. Gdy tylko o nim pomyślę, już czuję ten smak

Pokroiłam jak frytki i zakisiłam ulubione warzywo. Wyszły przepyszne, można jeść same lub jako dodatek

Pomysł na dietetyczną przekąskę. Na imprezę zrób kąski cukiniowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | torty | owoce | truskawki