Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko
Tarta z truskawkami i kruszonką to połączenie kruchego ciasta, pysznego kremu i słodkich owoców. Do tego chrupiąca kruszonka dodaje wyjątkowego smaku. Taka tarta z powodzeniem zastąpi nawet letni tort na specjalne okazje.
Czasami najprostsze desery są tymi najlepszymi. Tarta z truskawkami i kruszonką to idealna słodycz na lato. Jest lekka, owocowa i wyjątkowo łatwa do zrobienia. Wystarczy przygotować kruche ciasto (na bazie którego powstanie też kruszonka) i aksamitny krem z serka śmietankowego. Całość uświetnią jeszcze świeże i soczyste truskawki.
Efekt na pewno zrobi wrażenie - delikatne maślane ciasto i owoce tworzą wyjątkowe połączenie. Tarta smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli przepadasz za słodszymi deserami, to warto podać ją z bitą śmietaną albo porcją lodów waniliowych. Musisz wiedzieć, że to ciasto znika z talerzy tak szybko, jak błyskawicznie się je robi.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej,
- 250 g masła (zimnego),
- 130 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki migdałowej,
- skórka z cytryny.
Masa:
- 400 g serka śmietankowego,
- 2 jajka,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 500 g truskawek.
Sposób wykonania:
Masło pokrój na kawałki, dodaj mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier puder, skórkę z cytryny i jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto. 1/4 gotowego ciasta odłóż do lodówki - będzie użyte jako kruszonka. Pozostałe owiń folią i schłodź przez 30 minut w lodówce.
Następnie wyjmij je, cienko rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki standardowej formy do tarty wysmarowanej masłem. Spód nakłuj widelcem i piecz przez ok. 20 minut w 180°C, aż się zarumieni. Wyjmij i ostudź.
Umyj truskawki, usuń szypułki i przekrój na mniejsze części.
Serek śmietankowy wymieszaj z cukrem wanilinowym i zmiksuj z jajkami na gładką masę. Rozsmaruj ją na wystudzonym spodzie. Na warstwie serowej ułóż truskawki.
Pozostałą część kruchego ciasta zetrzyj na tarce lub pokrusz palcami i posyp po wierzchu tarty. Dodatkowo posyp cukrem perłowym.
Ponownie włóż tartę do piekarnika na około 30-40 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie ma lepszego ciasta na długi weekend. Gdy tylko o nim pomyślę, już czuję ten smak
Pomysł na dietetyczną przekąskę. Na imprezę zrób kąski cukiniowe