Reklama
Reklama

Włoska przekąska sprawdzi się idealnie zamiast kanapek do szkoły. Możesz zrobić dzień wcześniej

Wielkimi krokami zbliża się nowy rok szkolny. Jeśli zastanawiasz się, co zapakować dziecku na drugie śniadanie, przychodzimy z pomocą. Gdy twoja pociecha ma dość tradycyjnych kanapek i roladek z tortilli, przygotuj jej arancini. Kuleczki są nie tylko pyszne, ale też bardzo sycące.

Po włosku "arancia" oznacza pomarańczę. To właśnie od tego słowa nazwę wzięły słynne południowłoskie przekąski arancini, które kolorem i kształtem przypominają nieco ten popularny cytrus. Choć z wyglądu udają owoce, to daleko im jednak do ich słodkiego smaku. 

Arancini - przysmak z Sycylii

Arancini to wytrawna przekąska z Sycylii. Kulki przygotowane są z ryżu i smażone w panierce z bułki tartej. Do środka trafiają najróżniejsze farsze, choć do najpopularniejszych należą sos ragù z groszkiem, sos pomidorowy z mozzarellą, masło lub pieczony bakłażan. 

Właśnie ze względu na możliwość podmiany nadzienia, taka przekąska nigdy się nie nudzi. Jest prosta do zrobienia i przechowywania w lunchboxie. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być zajadana podczas przerwy w pracy czy szkole. Przygotuj ją wcześniej - w kolejnym dniu też będzie aromatyczna i pyszna.

Jak zrobić arancini?

Sycylijska przekąska będzie niezwykle sycąca, jeśli przygotujesz ją w wersji z sosem ragù. Jeśli jednak zależy ci na lżejszym przysmaku, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić ryżowe kulki z sosem pomidorowym i mozzarellą. Poniżej znajdziesz przepisy, jak zrobić arancini krok po kroku. 

Arancini z sosem ragù 

Składniki:

  • 500 g białego ryżu,
  • 400 g bułki tartej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 350 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 150 g groszka konserwowego,
  • wiórki z mozzarelli,
  • olej do smażenia,
  • oregano,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Na początku ugotuj ryż według wskazówek producenta. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mięso posól i popieprz, dopraw oregano i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy zbrązowieje, wlej sos pomidorowy i dodaj groszek. Wymieszaj i gotuj, redukując passatę. Sos będzie gotowy, gdy nabierze gęstości (woda odparuje). 

Utnij kawałek folii spożywczej i nałóż na nią łyżkę ryżu. Rozprowadź cienką warstwę na folii, a na nią wyłóż dużą łyżkę farszu. Posyp odrobiną startej mozzarelli. Przykryj łyżką ryżu. Przy pomocy folii zawiń, dłońmi tworząc ryżową kulkę - tak, aby nadzienie schować całkowicie do środka. 

Po uformowaniu arancini, rozwiń ostrożnie z folii i obtocz najpierw rozkłóconym jajkiem, potem mąką, a na końcu bułką tartą. Ryżowe kulki wrzuć do rozgrzanego oleju (muszą być zatopione do połowy). Obracaj co jakiś czas, aż będą całkowicie zezłocone. Wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno.

Arancini z sosem pomidorowym i mozzarellą

Składniki:

  • 500 g białego ryżu,
  • 400 g bułki tartej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 200 g passaty pomidorowej z bazylią,
  • wiórki z mozzarelli,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Przygotowując arancini z sosem ragù, możesz od razu przyrządzić wegetariańską, lżejszą wersję - z sosem pomidorowym i mozzarellą. Jak zrobić przekąskę? Do garnka wlej passatę pomidorową i zredukuj ją gęstej konsystencji. W międzyczasie ugotuj ryż. 

Następnie postępuj podobnie jak w przypadku powyższego przepisu - na folię spożywczą nałóż łyżkę ryżu, a następnie łyżkę gęstego sosu pomidorowego. Zasyp sporą dawką mozzarelli i przykryj drugą łyżką ryżu. Uformuj kulę i ostrożnie zamaczaj w jajku, obtocz w mące i bułce tartej. Smaż na gorącym oleju, odsącz po zezłoceniu. 

Źródło: terazgotuje.pl, italia-by-natalia.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | przekąski