Włoska przekąska sprawdzi się idealnie zamiast kanapek do szkoły. Możesz zrobić dzień wcześniej
Wielkimi krokami zbliża się nowy rok szkolny. Jeśli zastanawiasz się, co zapakować dziecku na drugie śniadanie, przychodzimy z pomocą. Gdy twoja pociecha ma dość tradycyjnych kanapek i roladek z tortilli, przygotuj jej arancini. Kuleczki są nie tylko pyszne, ale też bardzo sycące.
Po włosku "arancia" oznacza pomarańczę. To właśnie od tego słowa nazwę wzięły słynne południowłoskie przekąski arancini, które kolorem i kształtem przypominają nieco ten popularny cytrus. Choć z wyglądu udają owoce, to daleko im jednak do ich słodkiego smaku.
Arancini to wytrawna przekąska z Sycylii. Kulki przygotowane są z ryżu i smażone w panierce z bułki tartej. Do środka trafiają najróżniejsze farsze, choć do najpopularniejszych należą sos ragù z groszkiem, sos pomidorowy z mozzarellą, masło lub pieczony bakłażan.
Właśnie ze względu na możliwość podmiany nadzienia, taka przekąska nigdy się nie nudzi. Jest prosta do zrobienia i przechowywania w lunchboxie. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być zajadana podczas przerwy w pracy czy szkole. Przygotuj ją wcześniej - w kolejnym dniu też będzie aromatyczna i pyszna.
Sycylijska przekąska będzie niezwykle sycąca, jeśli przygotujesz ją w wersji z sosem ragù. Jeśli jednak zależy ci na lżejszym przysmaku, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić ryżowe kulki z sosem pomidorowym i mozzarellą. Poniżej znajdziesz przepisy, jak zrobić arancini krok po kroku.
Arancini z sosem ragù
Składniki:
- 500 g białego ryżu,
- 400 g bułki tartej,
- 150 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 350 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
- 200 g passaty pomidorowej,
- 150 g groszka konserwowego,
- wiórki z mozzarelli,
- olej do smażenia,
- oregano,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Na początku ugotuj ryż według wskazówek producenta. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mięso posól i popieprz, dopraw oregano i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy zbrązowieje, wlej sos pomidorowy i dodaj groszek. Wymieszaj i gotuj, redukując passatę. Sos będzie gotowy, gdy nabierze gęstości (woda odparuje).
Utnij kawałek folii spożywczej i nałóż na nią łyżkę ryżu. Rozprowadź cienką warstwę na folii, a na nią wyłóż dużą łyżkę farszu. Posyp odrobiną startej mozzarelli. Przykryj łyżką ryżu. Przy pomocy folii zawiń, dłońmi tworząc ryżową kulkę - tak, aby nadzienie schować całkowicie do środka.
Po uformowaniu arancini, rozwiń ostrożnie z folii i obtocz najpierw rozkłóconym jajkiem, potem mąką, a na końcu bułką tartą. Ryżowe kulki wrzuć do rozgrzanego oleju (muszą być zatopione do połowy). Obracaj co jakiś czas, aż będą całkowicie zezłocone. Wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno.
Arancini z sosem pomidorowym i mozzarellą
Składniki:
- 500 g białego ryżu,
- 400 g bułki tartej,
- 150 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 200 g passaty pomidorowej z bazylią,
- wiórki z mozzarelli,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotowując arancini z sosem ragù, możesz od razu przyrządzić wegetariańską, lżejszą wersję - z sosem pomidorowym i mozzarellą. Jak zrobić przekąskę? Do garnka wlej passatę pomidorową i zredukuj ją gęstej konsystencji. W międzyczasie ugotuj ryż.
Następnie postępuj podobnie jak w przypadku powyższego przepisu - na folię spożywczą nałóż łyżkę ryżu, a następnie łyżkę gęstego sosu pomidorowego. Zasyp sporą dawką mozzarelli i przykryj drugą łyżką ryżu. Uformuj kulę i ostrożnie zamaczaj w jajku, obtocz w mące i bułce tartej. Smaż na gorącym oleju, odsącz po zezłoceniu.
Źródło: terazgotuje.pl, italia-by-natalia.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut