Wszyscy robią z owoców, a ja z pestek. To najlepsza nalewka na niestrawność i poprawę nastroju
Po zjedzeniu owoców został mi ogrom pestek. Nie lubię czegokolwiek marnować w kuchni, dlatego postanowiłam przerobić je na domową nalewkę. Odpadki po owocach zyskały nowe życie, a ja mogę cieszyć się nalewką o właściwościach zdrowotnych. Jest najlepsza na niestrawność i poprawę nastroju.
Do zrobienia nalewki wykorzystuje się pestki pigwy. Domowy przetwór charakteryzuje się ciekawym, migdałowym posmakiem, choć wcale nie ma w nim orzechów. Taki alkohol pijano do obiadów czy wzbogacano nim smak innych napojów.
Zrobienie nalewki z pestek pigwy jest bardzo proste. Przepis na ten napój znany jest od wieków, a z jego właściwości zdrowotnych korzystali nasi przodkowie. Po zjedzeniu pigwy czy zrobieniu z niej przetworów koniecznie wypróbuj też tę recepturę.
Składniki:
- szklanka pestek z pigwy
- 250 ml spirytusu
- 250 ml wody
- 250 ml cukru
Sposób wykonania:
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Składniki podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby się połączyły. Gdy zawartość garnka zagotuje się, gotowy syrop cukrowy zdejmij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
Pestki pigwy opłucz i delikatnie osusz je ręcznikiem papierowym. Do dużego słoika wlej przestudzony syrop cukrowy, spirytus i wsyp pestki. Naczynie szczelnie zakręć i odstaw w zacienione miejsce na 4 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę przefiltruj i przelej do mniejszych butelek. Szczelnie je zakręć i odstaw na kolejne kilka tygodni, aby alkohol nabrał jeszcze więcej smaku. Gotową nalewkę z pestek pigwy przechowuj w temperaturze pokojowej.
Pestki pigwy przepełnione są substancjami prozdrowotnymi, a więc zrobione z nich nalewki przejmują ich właściwości. Dzięki temu przetwór od lat sprawdzał się w domowej apteczce jako wsparcie zdrowia i organizmu.
Nalewka z pestek pigwy ma pomagać w walce ze stanami zapalnymi. Dzięki substancjom przeciwzapalnym w pestkach przetwór może łagodzić objawy przeziębień, grypy, stany zapalne skóry czy stawów.
Co więcej, nalewka z pestek pigwy pozytywnie wpłynie na cały układ pokarmowy. Zmniejszy ilość rozwijających się stanów zapalnych przewodu pokarmowego, w szczególności jelit. Może też być remedium na nadmierną fermentację jelitową.
Pestki pigwy w nalewce ochronią błonę śluzową żołądka. Po uszkodzeniach napój pomoże w gojeniu się błony i będzie zapobiegać rozwojowi nieżytu żołądka. Poprawi procesy trawienne, a kiedy trzeba, to zwalczy objawy niestrawności.
Substancje zawarte w pestkach sprawiają, że nalewka z pestek pigwy działa uspokajająco i wyciszająco. Pomoże w głębokim odprężeniu i w dłuższej perspektywie poprawi nastrój.
Należy natomiast pamiętać, że nalewka z pestek pigwy to nadal alkohol. Spożyta w zbyt dużej ilości może w negatywny sposób wpłynąć na organizm. Przed jej przyjęciem, szczególnie w czasie choroby, należy skonsultować się z lekarzem. Nalewka może reagować z przyjmowanymi lekami i wywoływać działanie niepożądane.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej