Reklama
Reklama

Puszyste bagietki do zup i gulaszów. Robi się je wyjątkowo prosto

Bagietki dyniowe to przepyszny i naprawdę wyjątkowy wypiek. Pieczywo idealnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Bagietki mają chrupiącą skórkę i delikatne, lekko ciągnące się wnętrze. Jesienią stworzą idealny dodatek do zup i rozgrzewających smarowideł.

Bagietki dyniowe - do czego podać?

Bagietki dyniowe, przygotowane na bazie aromatycznego purée z dyni, to pieczywo, które świetnie wpisuje się w jesienny klimat. Mają delikatnie słodkawy smak i miękki miąższ, dlatego można podawać je na zimno z ulubionymi dodatkami - od domowych past i rozgrzewających smarowideł, po świeże wędliny czy pieczone warzywa. Doskonale pasują też do kremowych zup, zwłaszcza z pomidorów, soczewicy, pietruszki lub oczywiście z dyni. Sprawdzą się jako baza do grzanki z kozim serem i miodem, jako dodatek do gulaszu, chili sin carne albo jako pieczywo do śniadaniowych jajek sadzonych. Naprawdę są idealne na każdą okazję

Reklama

Bagietki dyniowe - przepis

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej, 
  • 350 g purée z dyni, 
  • 100 ml letniej wody, 
  • 2 łyżeczki drożdży instant, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • łyżka siemienia lnianego. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania. 

Sposób wykonania:

W dużej misie robota kuchennego z mieszadłem połącz purée z dyni, drożdże instant, miód, wodę, olej roślinny i jedną szklankę mąki. Mieszaj do połączenia składników.  

Następnie, używając haka do ciasta drożdżowego, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, do uzyskania gładkiego i wilgotnego ciasta, które nie będzie się kleić. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na około 60-90 minut. 

Wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie zagnieć. Podziel je na 6 równych porcji i uformuj z nich wałki o długości ok. 30 cm. Umieść bagietki dyniowe na dużej, lekko natłuszczonej blasze do pieczenia.  

Przykryj bagietki czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut. 

Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch bagietek. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut, aż będą złociste, a popukane na spodzie wydadzą głuchy dźwięk. 

Bagietki wyjmij na kratkę do całkowitego ostudzenia.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babcia często parzyła na jesienne przeziębienie. Działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność

Jem ze świeżym chlebem, smakuje wyjątkowo. Taką galaretę robiła moja babcia

Filety z kurczaka w kremowym sosie. Pomysł na sobotni obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | warzywa | bułki | chleb