Puszyste bagietki do zup i gulaszów. Robi się je wyjątkowo prosto
Bagietki dyniowe to przepyszny i naprawdę wyjątkowy wypiek. Pieczywo idealnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Bagietki mają chrupiącą skórkę i delikatne, lekko ciągnące się wnętrze. Jesienią stworzą idealny dodatek do zup i rozgrzewających smarowideł.
Bagietki dyniowe, przygotowane na bazie aromatycznego purée z dyni, to pieczywo, które świetnie wpisuje się w jesienny klimat. Mają delikatnie słodkawy smak i miękki miąższ, dlatego można podawać je na zimno z ulubionymi dodatkami - od domowych past i rozgrzewających smarowideł, po świeże wędliny czy pieczone warzywa. Doskonale pasują też do kremowych zup, zwłaszcza z pomidorów, soczewicy, pietruszki lub oczywiście z dyni. Sprawdzą się jako baza do grzanki z kozim serem i miodem, jako dodatek do gulaszu, chili sin carne albo jako pieczywo do śniadaniowych jajek sadzonych. Naprawdę są idealne na każdą okazję.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 350 g purée z dyni,
- 100 ml letniej wody,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżka siemienia lnianego.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania.
Sposób wykonania:
W dużej misie robota kuchennego z mieszadłem połącz purée z dyni, drożdże instant, miód, wodę, olej roślinny i jedną szklankę mąki. Mieszaj do połączenia składników.
Następnie, używając haka do ciasta drożdżowego, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, do uzyskania gładkiego i wilgotnego ciasta, które nie będzie się kleić. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na około 60-90 minut.
Wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie zagnieć. Podziel je na 6 równych porcji i uformuj z nich wałki o długości ok. 30 cm. Umieść bagietki dyniowe na dużej, lekko natłuszczonej blasze do pieczenia.
Przykryj bagietki czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch bagietek. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut, aż będą złociste, a popukane na spodzie wydadzą głuchy dźwięk.
Bagietki wyjmij na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jem ze świeżym chlebem, smakuje wyjątkowo. Taką galaretę robiła moja babcia