Wybitnie delikatny, rozpływający się w ustach. Idealny Marcinek na Boże Narodzenie
Marcinek to ciasto wyjątkowo delikatne, mięciutkie i wilgotne. Każdy cienki blat wchłania odrobinę kremu, tworząc efekt idealnie scalonych warstw, które wręcz rozpływają się w ustach. Krem śmietanowy jest lekki i orzeźwiający, a orzechy na wierzchu nadają całości elegancji i delikatnej chrupkości. Na pewno zrobię w tym roku na święta.
Marcinek to dla mnie jedno z tych ciast, które kojarzą się z domowym spokojem i wspólnym celebrowaniu wyjątkowych chwil. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy w pełni to wynagradza. Z ulubioną kawą czy herbatą smakuje obłędnie, zachwyca subtelnością.
W moim regionie bez Marcinka nie może obyć się żadne wesele, chętnie jemy ten przysmak także na święta. Tym razem też na pewno go przygotuję.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 450,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 żółtka jajek
- 120 g kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina soli
Krem:
- 400 g śmietanki 30%
- 300 g kwaśnej śmietany
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo:
- mielone orzechy do dekoracji.
Kwaśną śmietanę połącz z sodą i odstaw na chwilę. Powinna napęcznieć.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajko i żółtka, miksuj do połączenia. Wlej śmietanę połączoną z sodą, a następnie odrobinę soli. Zmiksuj do połączenia składników.
Teraz dodawaj mąkę partiami i wyrabiaj ciasto na wolnych obrotach miksera. Podziel je na 8 równych części, uformuj kulki. Włóż je do lodówki na około pół godziny.
Każdą kulkę rozwałkuj bardzo cienko na okrąg o średnicy ok. 23-24 cm.
Piecz każdy blat osobno na papierze do pieczenia w 180°C, ok. 8 minut aż brzegi delikatnie się zarumienią.
Po upieczeniu studź blaty na kratce, powinny być elastyczne, ale złociste na brzegach.
Schłodzoną śmietankę 30% ubij na sztywno. Dodaj kwaśną śmietanę oraz cukier puder. Miksuj krótko, tylko do uzyskania gładkiego, puszystego kremu. Krem powinien być stabilny, ale lekki.
Połóż pierwszy blat na paterze i rozsmaruj cienką warstwę kremu. Powtarzaj tak aż wykorzystasz wszystkie 8 upieczonych ciast, kończąc kremem na wierzchu. Jeśli pozostał ci krem, użyj go do posmarowania boków. Obsyp marcinka mielonymi orzechami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Na ciepło smakuje najlepiej
Ciasto czekoladowo-piernikowe. Najlepsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków