Reklama
Reklama

Wybitnie delikatny, rozpływający się w ustach. Idealny Marcinek na Boże Narodzenie

Marcinek to ciasto wyjątkowo delikatne, mięciutkie i wilgotne. Każdy cienki blat wchłania odrobinę kremu, tworząc efekt idealnie scalonych warstw, które wręcz rozpływają się w ustach. Krem śmietanowy jest lekki i orzeźwiający, a orzechy na wierzchu nadają całości elegancji i delikatnej chrupkości. Na pewno zrobię w tym roku na święta.

Marcinek to dla mnie jedno z tych ciast, które kojarzą się z domowym spokojem i wspólnym celebrowaniu wyjątkowych chwil. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy w pełni to wynagradza. Z ulubioną kawą czy herbatą smakuje obłędnie, zachwyca subtelnością.

W moim regionie bez Marcinka nie może obyć się żadne wesele, chętnie jemy ten przysmak także na święta. Tym razem też na pewno go przygotuję.

Marcinek - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 500 g mąki pszennej typu 450, 
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka jajek 
  • 120 g kwaśnej śmietany 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • odrobina soli 

Krem: 

  • 400 g śmietanki 30% 
  • 300 g kwaśnej śmietany 
  • 30 g cukru pudru 

Dodatkowo: 

  • mielone orzechy do dekoracji.

Marcinek - przepis

Kwaśną śmietanę połącz z sodą i odstaw na chwilę. Powinna napęcznieć. 

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajko i żółtka, miksuj do połączenia. Wlej śmietanę połączoną z sodą, a następnie odrobinę soli. Zmiksuj do połączenia składników. 

Teraz dodawaj mąkę partiami i wyrabiaj ciasto na wolnych obrotach miksera. Podziel je na 8 równych części, uformuj kulki. Włóż je do lodówki na około pół godziny. 

Każdą kulkę rozwałkuj bardzo cienko na okrąg o średnicy ok. 23-24 cm. 

Piecz każdy blat osobno na papierze do pieczenia w 180°C, ok. 8 minut aż brzegi delikatnie się zarumienią. 

Po upieczeniu studź blaty na kratce, powinny być elastyczne, ale złociste na brzegach. 

Schłodzoną śmietankę 30% ubij na sztywno. Dodaj kwaśną śmietanę oraz cukier puder. Miksuj krótko, tylko do uzyskania gładkiego, puszystego kremu. Krem powinien być stabilny, ale lekki. 

Połóż pierwszy blat na paterze i rozsmaruj cienką warstwę kremu. Powtarzaj tak aż wykorzystasz wszystkie 8 upieczonych ciast, kończąc kremem na wierzchu. Jeśli pozostał ci krem, użyj go do posmarowania boków. Obsyp marcinka mielonymi orzechami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W wielu domach podawany jest zamiast kompotu z suszonych owoców. Po wigilijnej uczcie jest jak balsam na jelita

Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Na ciepło smakuje najlepiej

Ciasto czekoladowo-piernikowe. Najlepsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery