Reklama
Reklama

Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość

10-minutowa babka to moje nowe odkrycie. W końcu kto nie lubi dobrego jedzenia, którego przygotowanie zajmuje minimalną ilość czasu. Jest o wiele lepsza niż niejeden standardowy przepis. Wychodzi puszysta, delikatna jak puch i długo zachowuje świeżość. Perełka wśród szybkich ciast.

Babka w 10 minut - na niedzielę i na święta

Babka zrobiona w 10 minut to prawdziwy ideał, gdy pojawia się ochota na coś słodkiego, a w domu nic nie ma. Zrobiona w tak krótkim czasie zaspokoi ochotę na podjadanie słodyczy i pozwoli uniknąć stania w kuchni. Przy tym będzie zdrowszą alternatywą dla sklepowych batonów czy ciastek. Będzie to również świetne rozwiązanie, gdy nagle dowiemy się, że zaraz będą u nas niespodziewani goście, a my nie będziemy mieć czym ich ugościć. Szybko przygotowujesz, wstawiasz do pieca i za chwilę podajesz jeszcze ciepłą babkę. 

Natomiast taka babka to nie tylko dobre rozwiązanie na szybkie i nieoczekiwane sytuacje. To zarazem przepis, który sprawdzi się na święta. Pozwoli zaoszczędzić dużo czasu, który wykorzystalibyśmy na przyrządzenie tradycyjnej babki. Jego resztę można poświęcić na pozostałe przygotowania lub odpoczynek po całodziennym gotowaniu. 

Reklama

Przeczytaj też: Pomysły na ciasta z patelni. Szybkie, smaczne i za niewielkie pieniądze

Babka w 10 minut - przepis

Ten przepis na babkę w 10 minut spokojnie nada się również dla osób, które zwykle nie pieką ciast. Ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste jak chmurka. Zachowuje świeżość nawet do kilku dni, więc nie musimy się martwić, że nie zjemy jej od razu w całości. Zrobienie tej babki zajmuje naprawdę bardzo mało czasu, a później wystarczy ją wstawić do pieca i kolejną chwilę poczekać. W tym czasie można odprężyć się przy filiżance kawy czy zająć się innymi obowiązkami domowymi. 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g miękkiego masła, 
  • 130 g cukru brązowego, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • 130 g mąki migdałowej, 
  • 150 g mąki pszennej typ 550, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj do niej stopniowo jajka. Do gotowej masy dodaj ekstrakt z wanilii i szczyptę soli, całość wymieszaj. 

Do mokrej masy dosyp obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj jedynie do połączenia się składników. Ciasto wylej do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Przed końcem pieczenia ciasto sprawdź patyczkiem. 

Po tym czasie formę wyciągnij na blat i pozostaw na 10 minut. Gotową babkę wyciągnij z formy, posyp ją cukrem pudrem lub polej ulubioną polewą.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa

Najpyszniejsza karpatka na świecie. Zrobisz, zanim koleżanka przyjdzie na kawę

Rozpływa się w ustach, zrobi wrażenie na gościach. Na święta zrób sernik dubajski

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Wielkanoc | desery | słodycze