Wyborny chlebek z popularnego warzywa. Zachwyca nawet wybredne podniebienia
Wypieki z dodatkiem warzyw coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Wiele osób powoli przekonuje się do ciast marchewkowych czy focacci z pomidorami i ziołami. Słone wypieki to niegłupi pomysł, szczególnie kiedy zależy nam na wdrożeniu cennych składników odżywczych w łatwy sposób do swojej diety. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób to zrobić, koniecznie sprawdź przepis na prosty chleb z cukinii. Zachwyci cię aromatycznym smakiem.
Cukinia to zdrowe warzywo, które latem smakuje najlepiej. Warto wykorzystać sezon, aby przyrządzić z niej ten pyszny wypiek. Jest on lżejszy niż klasyczny chleb, a dzięki dodatkowi cukinii jest bogatszy o błonnik, a także witaminy i minerały. Jest również lekkostrawny oraz niskokaloryczny. Warto go wypróbować, szczególnie jeśli zależy nam na znalezieniu zdrowszego zamiennika dla klasycznego chleba.
Chlebek z dodatkiem cukinii jest aromatyczny i lekko słony. Dzięki dodatkowi drożdży jest także miękki i puszysty. Pomimo dodatku przypraw oraz charakternych suszonych pomidorów, jego smak w dalszym ciągu pozostaje uniwersalny. Będzie stanowił doskonałą podstawę dla kanapek. Wystarczy, że posmarujemy go masłem, hummusem lub ulubioną pastą do chleba i dodamy plaster sera albo wędliny. Dzięki wypiekowi nawet najnudniejsza kanapka stanie się pyszna.
Chleb z cukinii będzie doskonale pasować jako dodatek do dań z grilla czy zup. Możemy pokroić go na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni lub grillu. Będzie pyszną grzanką, podkreślającą smak innych potraw.
Zobacz także: W tych kluskach nie ma grama ziemniaków. Z sosem Napoli smakują obłędnie
Składniki:
- 4 cukinie,
- 60 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g otrębów pszennych,
- łyżeczka soli,
- 180 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki odsączonego soku z cukinii,
- łyżka suszonej bazylii,
- 2 łyżki suszonych pomidorów,
- masło i mąka do obsypania keksówki.
Sposób wykonania:
Cukinie umyj i zetrzyj na drobnych oczkach. Posól ją, przemieszaj i odstaw, aby puściła sok. W średniej misce umieść pokruszone drożdże i cukier. Rozcieraj je do momentu, aż utworzą płynną masę i odstaw. W dużej misce umieść mąkę, otręby pszenne i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do miski ciepłą wodę i drożdże roztarte z cukrem. Wyrabiaj ciasto ręcznie.
Cukinię odsącz z nadmiaru soku i następnie dodaj go do miski. Dodaj do ciasta dwie łyżki oliwy i dokładnie wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw je do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozłóż je na stolnicy, blacie lub desce i delikatnie rozciągnij. Na środek wysyp przyprawy - suszone pomidory bazylię, a także cukinię. Ciasto zagnieć ponownie wraz z resztą składników. Przełóż je do obsypanej mąką keksówki i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 200 st. C i piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 175 st. C i dopiekaj ciasto jeszcze przez 25 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut