Reklama
Reklama

Wygląda obłędnie, rozpływa się w ustach. Sernik rosyjski zrób, kiedy mają przyjść goście

Sernik rosyjski to pyszne, kremowe ciasto o delikatnej konsystencji, które zachwyca swoim smakiem. To idealny wybór na przykład na rodzinne spotkania - w święta będzie smakował po prostu wybornie.

To prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają serniki - ten wypiek zdecydowanie jest wyjątkowy. Niesamowicie prezentuje się na stole, a smakuje tak, że każdy poprosi o dokładkę. Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, sernik rosyjski sprawdzi się doskonale.

Sernik rosyjski - lista składników

Spód ciasta: 

  • 140 g mąki pszennej, 
  • 80 g zimnego masła, 
  • 45 g ciemnego kakao, 
  • 1 duże jajko, 
  • szczypta soli, 
  • odrobina zimnej wody. 

Masa serowa: 

Reklama
  • 750 g twarogu trzykrotnie mielonego, 
  • 150 g drobnego cukru, 
  • 4 duże jajka, 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Kruszonka: 

  • 125 g mąki pszennej, 
  • 100 g drobnego cukru, 
  • 100 g zimnego masła, 
  • 1 łyżka ciemnego kakao, 
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku. 

Sernik rosyjski - przepis

Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm.

W misce umieść przesianą przez sitko mąkę, kakao i sól. Wszystko wymieszaj, a następnie zrób na środku dołek. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło i rozcieraj między palcami. Wbij do miski jajko i wlej odrobinę wody. Zagnieć masę na gładkie ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką lub dolewając wody, jeśli jest zbyt suche.  

Uformuj z masy kulę, owiń ją folią spożywczą, a następnie włóż na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg umieść w misie miksera i zmiksuj krótko, by nabrał powietrza i stał się puszysty. W mniejszej misce umieść żółtka jajek, cukier, ekstrakt waniliowy i cukier. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Możesz to zrobić również ręcznie. Gotową mieszankę przelej do misy z twarogiem i zmiksuj wszystko do połączenia się składników. 

Ubij białka jajek z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją następnie do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Z lodówki wyjmij kruche ciasto i rozwałkuj je tak, by powstał okrąg o średnicy nieco większej niż rozmiar tortownicy. Wyłóż ciastem blaszkę, zakrywając nie tylko dno, ale też tworząc niewielki brzeg. Na ciasto wylej masę serową i wyrównaj. 

Przygotuj kruszonkę. W tym celu w misce umieść mąkę, cukier, kakao oraz kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj posiekane, zimne masło i rozetrzyj wszystko między palcami, do uzyskania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch sernika. 

Ciasto piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Obserwuj, by wierzch ciasta się nie przypalił. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do wystygnięcia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza babka czekoladowa, jaką jadłam. Na Wielkanoc to "must have"

Rzadko kupujemy tę część wołowiny. Krucha, delikatna, idealna na proszony obiad

Jarzynowa z szynką na Wielkanoc. Sałatka idealna na rodzinne spotkania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sernik