Wygląda obłędnie, rozpływa się w ustach. Sernik rosyjski zrób, kiedy mają przyjść goście
Sernik rosyjski to pyszne, kremowe ciasto o delikatnej konsystencji, które zachwyca swoim smakiem. To idealny wybór na przykład na rodzinne spotkania - w święta będzie smakował po prostu wybornie.
To prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają serniki - ten wypiek zdecydowanie jest wyjątkowy. Niesamowicie prezentuje się na stole, a smakuje tak, że każdy poprosi o dokładkę. Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, sernik rosyjski sprawdzi się doskonale.
Spód ciasta:
- 140 g mąki pszennej,
- 80 g zimnego masła,
- 45 g ciemnego kakao,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- odrobina zimnej wody.
Masa serowa:
- 750 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 150 g drobnego cukru,
- 4 duże jajka,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Kruszonka:
- 125 g mąki pszennej,
- 100 g drobnego cukru,
- 100 g zimnego masła,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku.
Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm.
W misce umieść przesianą przez sitko mąkę, kakao i sól. Wszystko wymieszaj, a następnie zrób na środku dołek. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło i rozcieraj między palcami. Wbij do miski jajko i wlej odrobinę wody. Zagnieć masę na gładkie ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką lub dolewając wody, jeśli jest zbyt suche.
Uformuj z masy kulę, owiń ją folią spożywczą, a następnie włóż na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg umieść w misie miksera i zmiksuj krótko, by nabrał powietrza i stał się puszysty. W mniejszej misce umieść żółtka jajek, cukier, ekstrakt waniliowy i cukier. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Możesz to zrobić również ręcznie. Gotową mieszankę przelej do misy z twarogiem i zmiksuj wszystko do połączenia się składników.
Ubij białka jajek z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją następnie do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Z lodówki wyjmij kruche ciasto i rozwałkuj je tak, by powstał okrąg o średnicy nieco większej niż rozmiar tortownicy. Wyłóż ciastem blaszkę, zakrywając nie tylko dno, ale też tworząc niewielki brzeg. Na ciasto wylej masę serową i wyrównaj.
Przygotuj kruszonkę. W tym celu w misce umieść mąkę, cukier, kakao oraz kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj posiekane, zimne masło i rozetrzyj wszystko między palcami, do uzyskania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch sernika.
Ciasto piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Obserwuj, by wierzch ciasta się nie przypalił. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do wystygnięcia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza babka czekoladowa, jaką jadłam. Na Wielkanoc to "must have"
Rzadko kupujemy tę część wołowiny. Krucha, delikatna, idealna na proszony obiad
Jarzynowa z szynką na Wielkanoc. Sałatka idealna na rodzinne spotkania