Wygląda obłędnie, rozpływa się w ustach. Sernik rosyjski zrób, kiedy mają przyjść goście
Sernik rosyjski to pyszne, kremowe ciasto o delikatnej konsystencji, które zachwyca swoim smakiem. To idealny wybór na przykład na rodzinne spotkania - w święta będzie smakował po prostu wybornie.
To prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają serniki - ten wypiek zdecydowanie jest wyjątkowy. Niesamowicie prezentuje się na stole, a smakuje tak, że każdy poprosi o dokładkę. Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, sernik rosyjski sprawdzi się doskonale.
Spód ciasta:
- 140 g mąki pszennej,
- 80 g zimnego masła,
- 45 g ciemnego kakao,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- odrobina zimnej wody.
Masa serowa:
- 750 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 150 g drobnego cukru,
- 4 duże jajka,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Kruszonka:
- 125 g mąki pszennej,
- 100 g drobnego cukru,
- 100 g zimnego masła,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku.
Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm.
W misce umieść przesianą przez sitko mąkę, kakao i sól. Wszystko wymieszaj, a następnie zrób na środku dołek. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło i rozcieraj między palcami. Wbij do miski jajko i wlej odrobinę wody. Zagnieć masę na gładkie ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką lub dolewając wody, jeśli jest zbyt suche.
Uformuj z masy kulę, owiń ją folią spożywczą, a następnie włóż na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg umieść w misie miksera i zmiksuj krótko, by nabrał powietrza i stał się puszysty. W mniejszej misce umieść żółtka jajek, cukier, ekstrakt waniliowy i cukier. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Możesz to zrobić również ręcznie. Gotową mieszankę przelej do misy z twarogiem i zmiksuj wszystko do połączenia się składników.
Ubij białka jajek z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją następnie do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Z lodówki wyjmij kruche ciasto i rozwałkuj je tak, by powstał okrąg o średnicy nieco większej niż rozmiar tortownicy. Wyłóż ciastem blaszkę, zakrywając nie tylko dno, ale też tworząc niewielki brzeg. Na ciasto wylej masę serową i wyrównaj.
Przygotuj kruszonkę. W tym celu w misce umieść mąkę, cukier, kakao oraz kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj posiekane, zimne masło i rozetrzyj wszystko między palcami, do uzyskania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch sernika.
Ciasto piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Obserwuj, by wierzch ciasta się nie przypalił. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do wystygnięcia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika
Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej
Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis