Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej
Jest klasyczna, kolorowa i apetyczna. Dla wielu to smakowity pewniak na świątecznym stole. Ta sałatka na Boże Narodzenie zachwyci całą rodzinę i sprawi, że wszyscy będą najedzeni. Trzymaj się proporcji z przepisu i działaj, aby na święta podać przepyszną przekąskę.
To sałatka, która z całą pewnością potrafi zaskoczyć różnorodnością, a jednocześnie dobrze znanym smakiem. Choć jest wieloskładnikowa, wszystkie produkty, które do niej trafiają, są łatwo dostępne w supermarketach. Dzięki temu przygotowanie nie jest trudne, za to efekt - wyjątkowy. Sałatka na Boże Narodzenie jest bogatsza niż klasyczna jarzynowa - bardziej treściwa, kolorowa i pełna różnych struktur (od chrupiących po kremowe). Mimo to jej smak pozostaje swojski i bardzo świąteczny. To świetny wybór na wigilijny stół, zwłaszcza jeśli chcesz podać coś innego niż powtarzane co roku sałatki.
Składniki:
- 3-4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera,
- 4 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 średnie jabłka,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki groszku zielonego,
- 1/2 puszki fasoli czerwonej,
- mały słoik cebulki konserwowej,
- mały słoik kiełków sojowych,
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka musztardy ostrej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
1. Ugotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do ostudzenia. Wystudzone marchewki, pietruszki i selera pokrój w drobną kostkę.
2. Ugotuj jajka na twardo, obierz i także pokrój w kostkę.
3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Ogórki kiszone również. Pamiętaj, aby dobrze je odsączyć z soku.
4. Odsącz groszek, kukurydzę, fasolę i kiełki sojowe z zalewy. Cebulki konserwowe możesz zostawić w całości lub przekroić na pół.
5. W dużej misce połącz pokrojone warzywa, jajka, jabłka, ogórki oraz wszystkie dodatki z puszek.
6. Dodaj musztardę, majonez i jogurt naturalny. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem według uznania.
Sałatka na Boże Narodzeni najlepiej smakuje, gdy postoi godzinę w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste
Niewielkie, ale wciąż mało znane ryby. Nie mają ości, nie trzeba filetować, idealne na Wigilię
Nocna marynata do karpia. "Wyciąga" z ryby posmak mułu i sprawia, że jest krucha i aromatyczna