Reklama
Reklama

Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej

Jest klasyczna, kolorowa i apetyczna. Dla wielu to smakowity pewniak na świątecznym stole. Ta sałatka na Boże Narodzenie zachwyci całą rodzinę i sprawi, że wszyscy będą najedzeni. Trzymaj się proporcji z przepisu i działaj, aby na święta podać przepyszną przekąskę.

Najlepsza sałatka na Boże Narodzenie 

To sałatka, która z całą pewnością potrafi zaskoczyć różnorodnością, a jednocześnie dobrze znanym smakiem. Choć jest wieloskładnikowa, wszystkie produkty, które do niej trafiają, są łatwo dostępne w supermarketach. Dzięki temu przygotowanie nie jest trudne, za to efekt - wyjątkowy. Sałatka na Boże Narodzenie jest bogatsza niż klasyczna jarzynowa - bardziej treściwa, kolorowa i pełna różnych struktur (od chrupiących po kremowe). Mimo to jej smak pozostaje swojski i bardzo świąteczny. To świetny wybór na wigilijny stół, zwłaszcza jeśli chcesz podać coś innego niż powtarzane co roku sałatki. 

Reklama

Sałatka na Boże Narodzenie - przepis

Składniki:

  • 3-4 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1/2 selera, 
  • 4 jajka, 
  • 4 ogórki kiszone, 
  • 2 średnie jabłka, 
  • 1/2 puszki kukurydzy, 
  • 1/2 puszki groszku zielonego, 
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej, 
  • mały słoik cebulki konserwowej, 
  • mały słoik kiełków sojowych, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka musztardy ostrej, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

1. Ugotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do ostudzenia. Wystudzone marchewki, pietruszki i selera pokrój w drobną kostkę. 

2. Ugotuj jajka na twardo, obierz i także pokrój w kostkę. 

3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Ogórki kiszone również. Pamiętaj, aby dobrze je odsączyć z soku. 

4. Odsącz groszek, kukurydzę, fasolę i kiełki sojowe z zalewy. Cebulki konserwowe możesz zostawić w całości lub przekroić na pół. 

5. W dużej misce połącz pokrojone warzywa, jajka, jabłka, ogórki oraz wszystkie dodatki z puszek. 

6. Dodaj musztardę, majonez i jogurt naturalny. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem według uznania. 

Sałatka na Boże Narodzeni najlepiej smakuje, gdy postoi godzinę w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste

Niewielkie, ale wciąż mało znane ryby. Nie mają ości, nie trzeba filetować, idealne na Wigilię

Nocna marynata do karpia. "Wyciąga" z ryby posmak mułu i sprawia, że jest krucha i aromatyczna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | Boże Narodzenie | dodatki | przekąski | impreza