Reklama
Reklama

Wykwintna propozycja na obiad. Przygotuj kotlety hrabiego Moniuszki

Szukasz pomysłu na danie obiadowe pozornie klasyczne, ale jednak w nieco bardziej wytwornym wydaniu? Takie, które sprawdzi się, gdy chcesz zaimponować gościom? Kotlety hrabiego Moniuszki posmakują każdemu. Są idealne na przyjęcie, ale także na co dzień.

Kotlety hrabiego Moniuszki to wykwintne danie, które wyróżnia się kombinacją mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Nazwa tego dania nawiązuje do dawnych czasów, kiedy to w kuchni arystokratycznej często używano kilku rodzajów wyjątkowych mięs, takich jak perliczka, bażant, sarna czy zając, aby uzyskać niezwykle bogaty i złożony smak. 

Te eleganckie kotlety są idealnym wyborem na uroczyste obiady, przypominając o kulinarnym dziedzictwie i tradycji. Zrób ten przepis, a na pewno będziesz do niego wracać.

Kotlety hrabiego Moniuszki - lista składników

Oto lista składników potrzebna do wykonania tego dania:

  • 200 g mielonej, chudej wołowiny,
  • 200 g mielonej wieprzowiny,
  • 200 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka,
  • 1 biała cebulka,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 100 ml mleka tłustego,
  • ½ łyżeczki kminku mielonego,
  • ½ łyżeczki suszonych grzybów leśnych zmielonych na proszek,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich,
  • olej i masło klarowane do smażenia.

Kotlety hrabiego Moniuszki - przepis

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulkę, aby stała się błyszcząca. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mielony kminek. Podsmażaj jeszcze minutę, aby mieszanka zaczęła ładnie pachnieć. Odłóż na bok. Kajzerkę namocz w mleku i pozostaw. W dużej misce umieść wszystkie trzy rodzaje mięsa, dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem oraz tymiankiem. Aby wzmocnić smak zmiel suszone grzyby w młynku do kawy i dosyp ok. ½ łyżeczki proszku. Wymieszaj masę ręką, aby masa stała się zwarta i odchodziła od dłoni. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody.

W misce lub głębokim talerzu rozmieszaj bułkę tartą ze zmielonymi orzechami włoskimi. Nabieraj porcje mięsa łyżką, spłaszczaj i panieruj w mieszance pszenno-orzechowej. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj łyżkę klarowanego masła. Aby kotlety miały jeszcze bardziej wyjątkowo smak, możesz użyć gęsiego smalcu. Smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor i odkładaj do garnka, aby nie traciły ciepła.

Kotlety hrabiego Moniuszki podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Źródło: terazotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

Klopsy królewieckie ze starego przepisu. Nawet teściowa takich nie robi

Jeden z ulubionych obiadów Polaków. Zrób przepyszne kotlety mielone

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety