Wyraziste danie jak z azjatyckiej restauracji. Zrób smażone sajgonki
Kuchnia azjatycka to prawdziwa bomba wyrazistych smaków, zazwyczaj kojarzy się z makaronami w ostrych sosach oraz daniami z ryżem. Dużą popularnością wśród orientalnych potraw cieszą się także sajgonki, które można zrobić z przeróżnymi farszami. W poniższym artykule znajdziesz przepis na smażone sajgonki z mielonym mięsem wieprzowym, kapustą pekińską oraz przyprawami.
Sajgonki wywodzą się z kuchni chińskiej i wietnamskiej, danie przypomina nieco nasze krokiety. Zazwyczaj zawiera mięsny lub warzywny farsz, zawinięty w papier ryżowy. Tak przygotowane ruloniki smażone są na głębokim tłuszczu. Papier ryżowy ma neutralny smak, dlatego cała kwintesencja dania kryje się w nadzieniu. Do mięsa na farsz dodaj chrupiącą kapustę pekińską, szalotkę, grzyby mun, ostre chili, sos rybny, kolendrę miętę i czosnek. Będzie pysznie.
Sprawdź także: Najlepsza zupa na przeziębienie i infekcje. I wcale nie jest to rosół
Do smażonych sajgonek warto przygotować azjatycki sos. Oczywiście możesz nalać do miseczki nieco sosu sojowego i to właśnie w nim moczyć sajgonki. Jednak warto skusić się na przygotowanie go w wersji na bogato. Do miseczki, oprócz sosu sojowego, dodaj sok z limonki, odrobinę octu ryżowego, miód, posiekany imbir i czosnek. Świetnie pasować tu będzie także sos z orzeszków ziemnych.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
- mała kapusta pekińska,
- 1 szalotka,
- 2 marchewki,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 50 g grzybów mun,
- 1 papryczka chili,
- 1 jajko,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- kilka gałązek kolendry,
- kilka listków mięty,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do maku,
- olej do smażenia,
- 20 arkuszy papieru ryżowego,
- woda do papieru ryżowego.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na około 5-7 minut, aż zmięknie. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i pokrój na krótsze kawałki. Grzyby również zalej wrzątkiem. Po 15 minutach odsącz i posiekaj. Kapustę pekińską umyj i drobno pokrój, tak samo zrób z obraną marchewką oraz papryczką chili. Szalotkę i czosnek obierz, a także pokrój drobno. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż je aż się zarumienią.
Do miski dodaj mięso mielone, posól i popieprz. Następnie wrzuć kapustę pekińską, marchewkę, papryczkę chili i grzyby mun. Dodaj też wcześniej ugotowany makaron. Dopraw farsz sosem sojowym i rybnym, posiekanymi listkami mięty oraz kolendrą. Dopraw ponownie solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj podsmażoną szalotkę i czosnek oraz jajko. Wyrób masę przez kilka minut aż zrobi się jednolita i dość twarda. Wymieszaj dokładnie.
Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzaj pojedynczo w misce z ciepłą wodą, najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Potem przełóż na czysty talerz albo blat. Ułóż niewielką porcję farszu na środku. Zawiń boki papieru ryżowego do środka, a następnie ciasno zroluj sajgonkę, tworząc kształt wałka.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż sajgonki na średnim ogniu i głębokim tłuszczu, obracając je co jakiś czas aż będą złociste i chrupiące ze wszystkich stron. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni