Reklama
Reklama

Wyraziste danie jak z azjatyckiej restauracji. Zrób smażone sajgonki

Kuchnia azjatycka to prawdziwa bomba wyrazistych smaków, zazwyczaj kojarzy się z makaronami w ostrych sosach oraz daniami z ryżem. Dużą popularnością wśród orientalnych potraw cieszą się także sajgonki, które można zrobić z przeróżnymi farszami. W poniższym artykule znajdziesz przepis na smażone sajgonki z mielonym mięsem wieprzowym, kapustą pekińską oraz przyprawami.

Sajgonki wywodzą się z kuchni chińskiej i wietnamskiej, danie przypomina nieco nasze krokiety. Zazwyczaj zawiera mięsny lub warzywny farsz, zawinięty w papier ryżowy. Tak przygotowane ruloniki smażone są na głębokim tłuszczu. Papier ryżowy ma neutralny smak, dlatego cała kwintesencja dania kryje się w nadzieniu. Do mięsa na farsz dodaj chrupiącą kapustę pekińską, szalotkę, grzyby mun, ostre chili, sos rybny, kolendrę miętę i czosnek. Będzie pysznie.  

Sprawdź także: Najlepsza zupa na przeziębienie i infekcje. I wcale nie jest to rosół

Przepis na smażone sajgonki

Do smażonych sajgonek warto przygotować azjatycki sos. Oczywiście możesz nalać do miseczki nieco sosu sojowego i to właśnie w nim moczyć sajgonki. Jednak warto skusić się na przygotowanie go w wersji na bogato. Do miseczki, oprócz sosu sojowego, dodaj sok z limonki, odrobinę octu ryżowego, miód, posiekany imbir i czosnek. Świetnie pasować tu będzie także sos z orzeszków ziemnych. 

Składniki: 

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • mała kapusta pekińska, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 marchewki, 
  • 100 g makaronu ryżowego, 
  • 50 g grzybów mun, 
  • 1 papryczka chili, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka sosu rybnego, 
  • kilka gałązek kolendry, 
  • kilka listków mięty, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz do maku, 
  • olej do smażenia, 
  • 20 arkuszy papieru ryżowego,  
  • woda do papieru ryżowego. 

Jak zrobić smażone sajgonki?

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na około 5-7 minut, aż zmięknie. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i pokrój na krótsze kawałki. Grzyby również zalej wrzątkiem. Po 15 minutach odsącz i posiekaj. Kapustę pekińską umyj i drobno pokrój, tak samo zrób z obraną marchewką oraz papryczką chili. Szalotkę i czosnek obierz, a także pokrój drobno. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż je aż się zarumienią.  

Do miski dodaj mięso mielone, posól i popieprz. Następnie wrzuć kapustę pekińską, marchewkę, papryczkę chili i grzyby mun. Dodaj też wcześniej ugotowany makaron. Dopraw farsz sosem sojowym i rybnym, posiekanymi listkami mięty oraz kolendrą. Dopraw ponownie solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj podsmażoną szalotkę i czosnek oraz jajko. Wyrób masę przez kilka minut aż zrobi się jednolita i dość twarda. Wymieszaj dokładnie. 

Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzaj pojedynczo w misce z ciepłą wodą, najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Potem przełóż na czysty talerz albo blat. Ułóż niewielką porcję farszu na środku. Zawiń boki papieru ryżowego do środka, a następnie ciasno zroluj sajgonkę, tworząc kształt wałka. 

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż sajgonki na średnim ogniu i głębokim tłuszczu, obracając je co jakiś czas aż będą złociste i chrupiące ze wszystkich stron. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia azjatycka