Reklama
Reklama

Wypróbuj raz, a z chęcią wrócisz do przepisu. Sos, który podkręca smak sałatki

Sałatka z sosem kawowym to bardzo prosta i szybka, a jednocześnie wyjątkowo ekskluzywna i lekko ekstrawagancka przystawka, lunch czy też dodatek do obiadu. Całość jest aromatyczna, wykwintna, z charakterystyczną, lekko gorzką nutą kawową, która idealnie przełamuje słodycz pieczonej cebuli i pomidorków.

Sos kawowy - nie tylko do sałatki

Sos kawowy ma znacznie więcej zastosowań niż tylko bycie dressingiem do sałatki. Jego głęboki, lekko gorzki aromat świetnie sprawdzi się jako marynata do mięsa - zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny i ciemnego drobiu, którym nadaje lekko dymną, wyrazistą nutę. Można go też użyć jako glazury do pieczonych czy grillowanych warzyw, np. buraków, batatów czy marchewki, bo pięknie je skarmelizuje. Pasuje również jako dodatek do kanapek czy burgerów.

Przeczytaj też: Sałatki ze śledziem. Nowe, oryginalne przepisy nie tylko na imprezę

Reklama

Sałatka z sosem kawowym - przepis

Składniki:

  • 50 g liści rukoli, 
  • 100 g pomidorków koktajlowych, 
  • 2 małe żółte cebule, 
  • mała czerwona cebula, 
  • łyżeczka siekanych orzechów włoskich, 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dressing: 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • 2 łyżki ciepłej, mocnej kawy, 
  • łyżeczka miodu, 
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Przygotuj warzywa. Żółtą cebulę pokrój w ćwiartki i pokrop je oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem. Wstaw warzywo do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut, do ładnego zrumienienia i miejscowego zwęglenia. Możesz też podsmażyć cebulę na patelni lub opalić ją nad ogniem, wykorzystując szczypce kuchenne. 

Pomidorki przekrój na połowy, a czerwoną cebulę pokrój w ósemki.  

Przygotuj dressing. Wymieszaj w małej miseczce lub słoiku kawę, ocet, miód i musztardę. Powoli wlewaj oliwę, energicznie mieszając lub wstrząsając, do lekkiego zgęstnienia. Dopraw całość solą i pieprzem. 

Złóż sałatkę. W dużej misce umieść rukolę, oba rodzaje cebuli i pomidorki. Posyp całość orzechami włoskimi oraz polej przygotowanym wcześniej sosem. 

Sałatkę z sosem kawowym podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce przez 15-20 minut. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Smakuje naprawdę niebiańsko. Delikatny biszkopt anielski to baza do wielu deserów

Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika

Farsz do naleśników z mięsem już dłużej nie będzie suchy. Dodaj jeden składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | przekąski