Reklama
Reklama

Smakuje naprawdę niebiańsko. Delikatny biszkopt anielski to baza do wielu deserów

Kiedy mam ochotę na biszkopt przekładany kremem i owocami, często sięgam właśnie po ten przepis. Jest niesamowicie delikatny, puszysty, lekki jak chmurka. Biszkopt anielski wychodzi właściwie zawsze, można przygotować wiele deserów z nim w roli głównej. Nadaje się też do jedzenia samodzielnie, na przykład do herbaty.

Dobry przepis na biszkopt to podstawa, ponieważ zawsze można przełożyć go ulubionym kremem, dodać owoce i skomponować idealny deser do kawy czy herbaty. Mój przepis na biszkopt anielski sprawdziłam wielokrotnie, często ratował sytuację, gdy potrzebowałam upiec coś na szybko.

Jeżeli chcesz, możesz jeść go także samodzielnie, bez dodatków, również smakuje świetnie.

Biszkopt anielski - lista składników

  • 350 g cukru, 
  • 120 g mąki tortowej,
  • 10 białek z jaj w rozmiarze L lub XL, 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Biszkopt anielski - jak go zrobić?

Wsyp cukier do robota kuchennego i miksuj, aż będzie bardzo drobno zmielony, przez około 1 minutę. Odsyp ok. jedną szklankę cukru i odstaw ją na bok. Resztę pozostaw w robocie kuchennym. 

Reklama

Do robota kuchennego dodaj mąkę i sól. Zamieszaj przy pomocy robota kuchennego lub krótko używając łyżki.

Odstawioną wcześniej szklankę cukru przesiej na sitku do osobnej miski. Wszystkie większe ziarenka odrzuć. 

Do drugiej miski przesiej tym samym sitkiem mieszaninę cukru i mąki. Odstaw. 

W trzeciej dużej misce ubij lekko białka z dodatkiem soku z cytryny, aż na wierzchu pojawią się delikatne bąbelki. Zwiększ obroty do średnich i posypuj po łyżce odłożonego wcześniej drobnego cukru. Po zakończeniu pracy powinna powstać gęsta i sztywna piana. Dodaj wanilię i wymieszaj. 

Przesiej 1/3 mieszanki mąki i cukru do białek i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. Powtórz czynność do wykończenia składników. 

Masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź wierzch i delikatnie postukaj formą o blat, by rozbić większe pęcherzyki powietrza. 

Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka. 

Wyjmij ciasto z pieca i odwróć je do góry dnem na kratce. Pozostaw do ostygnięcia w ten sposób na co najmniej godzinę. Kiedy całość będzie już chłodna, wyjmij biszkopt anielski z formy i podawaj samodzielnie lub przełożony ulubionymi dodatkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika

Farsz do naleśników z mięsem już dłużej nie będzie suchy. Dodaj jeden składnik

Zna go cały świat, a my nie doceniamy. Robię z niego zupę, która uzupełnia niedobry witaminy D i ma moc białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery