Wyśmienity do sałatek i kanapek. Tak aromatycznego majonezu nigdy wcześniej nie jadłam
Majonez to przydatny dodatek w kuchni. Idealnie pasuje do sałatek, wędlin oraz serów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jego forma idealnie nadaje się kuchennych eksperymentów. Przekonaj się, w jaki sposób możesz zmienić smak tego tradycyjnego sosu. Wystarczy już jedna łyżka dodatkowego składnika, a całkowicie zmieni swój charakter.
Jak urozmaicić codzienne kanapki i sałatki? Dodaj do nich domowy majonez z sekretnym składnikiem. Mocny grzybowy aromat i aksamitna konsystencja sprawią, że każde danie będzie jeszcze lepsze.
Sprawdź także: Moja babcia dodawała do zalewy tajemniczy składnik. Marynowane rydze pierwsze znikały z jej spiżarni
Majonez to pyszny dodatek, który przydaje się w kuchni praktycznie do wszystkiego. Często jest głównym składnikiem sosów do sałatek. Sprawia, że każda kanapka smakuje lepiej. Wiele osób wykorzystuje go do wypieków, aby uzyskać lepszą strukturę ciasta. Doceniamy go ze względu na aksamitną konsystencję oraz charakterystyczny smak. Okazuje się, że przygotowanie go w domu jest bardzo proste. Wystarczą dwa składniki — jajka oraz olej, aby uzyskać kremowy sos. Za pomocą przypraw nadamy mu smak, dostosowany do naszych preferencji. Osoby, które lubią bardziej charakterny majonez, mogą dodać więcej ostrej musztardy lub soku z cytryny. Z kolei osoby, które lubią delikatniejsze sosy, mogą dodać do niego więcej cukru.
Zaletą domowego majonezu jest to, że można z łatwością wykorzystać go do odkrycia nowych dodatków. Warto wykorzystać sezon na grzyby, póki trwa. Okazuje się, że do przygotowania grzybowego odpowiednika tego sosu wystarczy już jedna łyżka suszonych zmielonych grzybów. Najlepiej sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki, a także kanie. To właśnie te grzyby zapewniają najwięcej aromatu.
Dodatek majonezu grzybowego sprawi, że praktycznie każda potrawa będzie smakować lepiej. Jest aksamitnie kremowy i aromatyczny, przez co sprawdzi się jako smarowidło do kanapek i zapiekanek. Można również podać go jako dodatek do wędlin, mięs i serów.
Do przygotowania majonezu grzybowego potrzebne będą:
- 2 żółtka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (sprawdzi się sarepska),
- 1 łyżeczka miodowej musztardy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka mielonych suszonych grzybów,
- spora szczypta cukru,
- pieprz i sól.
Jajka wyparzamy, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka umieszczamy w wysokim i wąskim naczyniu. Pomoże nam skutecznie uzyskać odpowiednią konsystencję majonezu. Następnie ubijamy je na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Możemy również ubić je za pomocą blendera. Następnie cienką strużką dolewamy powoli olej, ciągle ubijając. Kiedy całość się połączy, dodajemy dwa rodzaje musztardy, sok z cytryny, cukier, zmielone grzyby, sól oraz pieprz. Całość ponownie miksujemy. Następnie przelewamy majonez do słoika i chowamy do lodówki. Domowy sos, odpowiednio przechowywany, będzie dobry do jedzenia przez ok. dwa tygodnie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia