Reklama
Reklama

Wystarczy dodać szczyptę, a kubki smakowe wejdą na inny poziom. Nie musisz kupować, mieszankę zrobisz w domu

Berbere to jedna z najważniejszych przypraw w kuchni afrykańskiej, szczególnie popularna w Etiopii i Erytrei. Jest to mieszanka intensywnych, aromatycznych składników, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko pikantny smak. Dowiedz się, jakie ma właściwości zdrowotne i jak możesz zastosować ją w kuchni. Jeśli nie znajdziesz mieszanki w sklepie, podpowiadamy, jak możesz przygotować ją w domu.

Berbere łączy w sobie różnorodne przyprawy, takie jak papryka chili, imbir czy goździki, tworząc wyważoną kompozycję, która doskonale podkreśla smak wielu potraw. Sprawdź, jak możesz ją zrobić.

Berbere — przyprawa z Afryki

Berbere to pikantna przyprawa o intensywnym smaku, która wywodzi się z kuchni etiopskiej. Jej nazwa to nawiązanie do Berberów, czyli ludu zamieszkującego Afrykę Północną. Możemy spotkać jej wiele odmian, które składają się z różnych elementów. Najczęściej jednak głównymi składnikami są imbir, kardamonziele angielskie, czarny pieprz oraz papryka chili. Berbere charakteryzuje się grubą fakturą oraz słodkim, pikantnym smakiem, dzięki któremu dodaje potrawom niepowtarzalnego aromatu.

Osoby, które mają delikatne kubki smakowe, mogą być wrażliwe na jej ostry smak. Warto jednak dać jej szansę, szczególnie jeśli zwrócimy uwagę na zawartość składników odżywczych.  

Zobacz także: Mistrzowsko oczyszcza jelita i wspomaga odchudzanie. Stosuj do koktajli, sałatek, nawet zup

Jak zrobić berbere?

Do przygotowania przyprawy berbere będziemy potrzebować:

  • 8-10 goździków,
  • 8-10 nasion kardamonu,
  • 1 łyżeczkę ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczkę nasion kolendry,
  • 1 łyżeczkę nasion kozieradki,
  • 1 łyżeczkę ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżkę zmielonego imbiru,
  • szczyptę gałki muszkatołowej,
  • 6-8 papryczek chili.

Zaczynamy od usunięcia z papryczek szypułek oraz pestek. Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej rozgniecione nasiona kardamonu, kolendrę, kozieradkę, kmin, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zajmie to chwilę. Należy uważać, aby przyprawy się nie spaliły. Następnie usuwamy nasiona kardamonu, a resztę przypraw przesypujemy do młynka na kawę i mielimy na proszek. Następnie dodajemy do nich papryczki chili, ponownie mielimy. Na końcu dosypujemy gałkę muszkatołową, imbir oraz odrobinę soli. Mieszamy i gotową przyprawę umieszczamy w szczelnym słoiczku i zakręcamy. Można ją przechowywać do trzech miesięcy.

Jakie właściwości ma berbere?

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że przyprawa wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Dzięki temu wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz chroni przed łapaniem infekcji. Dodatkowo kapsaicyna, która zawarta jest w papryczkach chili działa rozgrzewająco oraz wspomaga krążenia.

Bogata jest również w antyoksydanty, które chronią komórki naszego organizmu przed zniszczeniem w wyniku stresu oksydacyjnego. Działają przeciwzapalnie i chronią przed rozwojem wielu chorób, takich jak nowotwory czy choroby serca. Dodatkowo spowalniają proces starzenia się organizmu.

Przyprawa może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, dzięki zawartości goździków i kolendry. Może zwiększyć naszą wrażliwości na insulinę oraz zapobiegać nagłym skokom cukru we krwi.

Berbere wykazuje również pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Wspomaga proces trawienia, przyspiesza metabolizm oraz chroni przed niestrawnością i jej objawami. Imbir dodatkowo działa łagodząco na żołądek, a goździki wykazują działanie przeciwbólowe.

Do czego stosować berbere?

Berbere ma szerokie zastosowanie w kuchni. Najlepiej pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Doskonale komponuje się z wołowiną, jagnięciną czy drobiem. Za jej pomocą możemy doprawiać mięsa przed smażeniem, dodawać ją do panierek, a także tworzyć dania z dodatkiem aromatycznych sosów. Berbere można dodawać również do marynat. Mięso nasiąknie aromatycznym smakiem i będzie soczyste oraz kruche po obróbce.

Wegetarianie również znajdą dla niej zastosowanie. Idealnie podkreśli smak ulubionych warzyw, szczególnie tych grillowanych i duszonych. Możemy dodawać ją również do potraw na bazie soczewicy, fasoli czy ziemniaków. Głęboki, pikantny smak doda im charakteru.

Berbere to składnik, który będzie dobrze pasował do różnego rodzaju gulaszy czy zup. Jest idealna do dań jednogarnkowych i gęstych potrawek. Warto ją dodawać do dań szczególnie zimą — dzięki pikantności rozgrzeje nas nawet w brzydką pogodę.

Fani ostrych smaków z jej pomocą stworzą pyszne sosy oraz dipy, które będzie można podawać jako dodatek do domowych hamburgerów czy kebabów. Będą również idealnie pasować do dań z grilla.

Źródło: terazgotuje.pl, przyprawyswiata.pl

Zobacz też:

Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Syci na długo i robi porządek w jelitach

Rolada z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami. Przepyszna, w mig znika z talerzy

Pomysł na piątkowy obiad bez mięsa. ​Najlepsza zupa jarzynowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy