Reklama
Reklama

Wytworny deser prosto z francuskich salonów. Nawet teściowa będzie pod wrażeniem

Ten deser jest wyjątkowo delikatny, subtelny, zdecydowanie przywołuje skojarzenia z francuskim cukiernictwem. I słusznie, bo Celebrytka swoje korzenie ma właśnie we Francji. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich wytwornym ciastem, ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Nie musisz wspominać, jak jest prosty w wykonaniu.

Ciasto Celebrytka to klasyczny francuski deser – przyrządzony z płatów francuskiego ciasta i crème pâtissière, czyli francuskiego kremu cukierniczego. Bardziej po francusku być nie może, choć z pewnością będzie, jeśli pokusisz się o samodzielne przygotowanie ciasta. To dość pracochłonne zajęcie, więc w ostateczności możesz skorzystać z dobrej jakości półproduktu.  

Ciasto Celebrytka - lista składników

  • 2 arkusze ciasta francuskiego (2 x około 250 g),  
  • 600 ml mleka, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 6 żółtek, 
  • 100 g cukru, 
  • 40 g mąki pszennej (+ do oprószenia ciasta), 
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, 
  • cukier puder (do dekoracji). 

Ciasto Celebrytka - przepis

Ogrzej wszystkie składniki (także ciasto francuskie) do temperatury pokojowej. 

Rozłóż pierwszy z arkuszy ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie oprósz ciasto mąką i przykryj drugim kawałkiem papieru. Lekko dociąż ciasto (np. suchymi ziarnami fasoli, pustą formą do ciasta), by nie pofalowało się w czasie pieczenia. 

Reklama

Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut. Zdejmij obciążenie i piecz przez kolejnych 5-10 minut – aż ciasto się zarumieni. Odłóż do wystudzenia.  W taki sam sposób upiecz drugi arkusz ciasta francuskiego.  

Gdy upieczesz oba arkusze ciasta, podziel je ostrym nożem na 6 identycznych prostokątów. Dwa z nich posłużą za spód do ciasta. Pozostałe pokrój na jednakowe prostokąty wielkości jednej porcji (np. każdy na 3 kawałki). Dzięki temu nie będzie trzeba kroić ciasta po przełożeniu kremem, co jest dość trudne (miękki krem pod naciskiem noża wypływa spomiędzy chrupkich blatów). 

Rozkrój laskę wanilii i wyskrob z niej ziarenka. Połącz je z mlekiem i zagotuj (do garnka włóż także pusty strąk wanilii – usuń, gdy mleko się zagotuje). Wyłącz palnik. 

Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do nich mąkę i skrobię, a następnie około 100 ml gorącego mleka. 

Przelej zahartowaną masę jajeczną do reszty mleka. Dokładnie wymieszaj składniki i zagotuj ponownie na niskiej mocy palnika. Cały czas mieszaj powstający krem. Gdy zgęstnieje, odstaw do przestudzenia (powierzchnię budyniu przykryj kawałkiem folii spożywczej, by nie powstał kożuch). 

Rozprowadź połowę przestudzonego kremu na niepokrojonych blatach ciasta. Przykryj połową pokrojonych prostokątów. Wyłóż na nie resztę kremu i przykryj resztą prostokątów (oczywiście tak, by z łatwością kroić ciasto na porcje). Wstaw ciasto na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lasagne według najprostszego przepisu. Każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem

TOP 5 szybkich sałatek. Idealne do pracy, na kolacje i na grilla

Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery