Reklama
Reklama

Z wyglądu jak ciasto marmurkowe, w smaku już inne. Puszyste, lekkie i idealne ciasto na weekend

Czasem jedno spojrzenie na ciasto wystarczy, żeby od razu chcieć je spróbować. Makowy Wirek to deser, który przyciąga uwagę wyjątkowym wyglądem i wzorem na każdym kawałku. Idealny do kawy, świetny na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. To ciasto cieszy oczy, ale także jest ucztą dla podniebienia.

Ciasto Makowy Wirek 

Makowy Wirek to ciekawa wariacja na temat klasycznego ciasta marmurkowego. Tym razem jednak, zamiast czekoladowej masy, użyj masy makowej, tworząc piękny i efektowny zawijas. Całość jest lekka i przyjemnie słodka, z cytrusową nutą. Wypiek świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, ale także na piknik czy grilla ze znajomymi. Nie musisz go przechowywać w lodówce, co czyni go idealnym deserem plenerowym. 

Przeczytaj też: Pyszne ciasta z dynią. Najlepsze przepisy, które warto znać

Reklama

Ciasto Makowy Wirek - przepis

Składniki:

  • 230 g jogurtu greckiego, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 110 ml oleju rzepakowego, 
  • 80 g nasion maku, 
  • 80 g cukru pudru, 
  • 3 jajka, 
  • sok z dwóch pomarańczy, 
  • skórka z dwóch pomarańczy, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Sposób wykonania:

W misce połącz mak, cukier waniliowy i 1/4 oleju. 

W osobnej misce wymieszaj jajka, sok pomarańczowy i jogurt. 

W trzeciej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i sól. Delikatnie dodaj masę jogurtowo-jajeczną do suchych składników. Wlej powoli pozostały olej i wymieszaj. 

Keksówkę o wymiarach 12x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej połowę ciasta, a następnie rozłóż równomiernie mak. Przykryj go pozostałym ciastem. 

Patyczek do szaszłyków wbijaj w ciasto i delikatnie mieszaj je, tworząc wewnątrz efekt marmurkowy. 

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka. 

Makowy Wirek wyjmij z pieca i pozostaw na 15 minut przed usunięciem formy. Ostudź całkowicie na kratce. 

Ciasto przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej lub lodówce.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wyrzucaj łupin orzecha, zrób z nich leczniczą miksturę. Pomaga na niestrawność, skołatane nerwy i wysokie ciśnienie

Wszyscy mówią, że jest kaloryczna, ale zapominają, że świetnie wpływa na serce. W domu zrobisz najlepszą

Gdy nie mam czasu, sięgam po ten przepis. Rewelacyjny szybki obiad z cukinią

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze