Z wyglądu jak ciasto marmurkowe, w smaku już inne. Puszyste, lekkie i idealne ciasto na weekend
Czasem jedno spojrzenie na ciasto wystarczy, żeby od razu chcieć je spróbować. Makowy Wirek to deser, który przyciąga uwagę wyjątkowym wyglądem i wzorem na każdym kawałku. Idealny do kawy, świetny na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. To ciasto cieszy oczy, ale także jest ucztą dla podniebienia.
Makowy Wirek to ciekawa wariacja na temat klasycznego ciasta marmurkowego. Tym razem jednak, zamiast czekoladowej masy, użyj masy makowej, tworząc piękny i efektowny zawijas. Całość jest lekka i przyjemnie słodka, z cytrusową nutą. Wypiek świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, ale także na piknik czy grilla ze znajomymi. Nie musisz go przechowywać w lodówce, co czyni go idealnym deserem plenerowym.
Przeczytaj też: Pyszne ciasta z dynią. Najlepsze przepisy, które warto znać
Składniki:
- 230 g jogurtu greckiego,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 110 ml oleju rzepakowego,
- 80 g nasion maku,
- 80 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- sok z dwóch pomarańczy,
- skórka z dwóch pomarańczy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób wykonania:
W misce połącz mak, cukier waniliowy i 1/4 oleju.
W osobnej misce wymieszaj jajka, sok pomarańczowy i jogurt.
W trzeciej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i sól. Delikatnie dodaj masę jogurtowo-jajeczną do suchych składników. Wlej powoli pozostały olej i wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 12x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej połowę ciasta, a następnie rozłóż równomiernie mak. Przykryj go pozostałym ciastem.
Patyczek do szaszłyków wbijaj w ciasto i delikatnie mieszaj je, tworząc wewnątrz efekt marmurkowy.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.
Makowy Wirek wyjmij z pieca i pozostaw na 15 minut przed usunięciem formy. Ostudź całkowicie na kratce.
Ciasto przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej lub lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy nie mam czasu, sięgam po ten przepis. Rewelacyjny szybki obiad z cukinią