Słodko-kwaśna symfonia rabarbaru w czekoladowych objęciach. Goście oniemieją z wrażenia
Czekoladowe ciasto marmurkowe z rabarbarem swój wygląd i smak zawdzięcza dodatkowi masy serowej. Ten prosty w przygotowaniu deser zachwyci każdego - ja na pewno zrobię je w ten weekend do kawy. Nie jest trudne w wykonaniu, a jego smak to prawdziwa poezja.
Gdy trwa sezon na rabarbar, najchętniej jadłabym go codziennie. Na przykład w wypiekach - nawet słodkim ciastom nadaje on wyjątkowego, kwaskowatego posmaku. Jeżeli lubisz takie mniej oczywiste zestawienia smakowe, to koniecznie skorzystaj z przepisu na marmurkowe ciasto z rabarbarem.
Nie jest trudne w przygotowaniu, a efekt powala - nie da się ograniczyć tylko do jednego kawałka.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka,
- 80 g drobnego cukru,
- 80 ml oleju słonecznikowego,
- 130 ml mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę twarogową:
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 1½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (60 g),
- 350 g twarogu sernikowego.
Składniki na polewę:
- 150 g białej czekolady,
- 100 ml jogurtu greckiego.
Dodatkowo:
- 1 łodyga rabarbaru,
- 2 łyżki brązowego cukru.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wlej mleko, a następnie olej. Do uzyskanej masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
W osobnym naczyniu przygotuj masę twarogową. Utrzyj jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z proszkiem na budyń i z twarogiem.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 23x23 cm. Na ciasto nałóż w odstępach niewielkie porcje masy serowej i lekko wciśnij je do środka.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.
W międzyczasie umyj rabarbar. Jeśli ma delikatną skórkę, nie musisz go obierać. Pokrój na niewielkie kawałki, zasyp brązowym cukrem i podsmaż na patelni, na palniku o średniej mocy. Rabarbar ma zmięknąć, ale nie powinien się rozpadać.
Pokrusz białą czekoladę i roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj z jogurtem greckim. Przestudzoną polewę rozprowadź na cieście. Rozłóż na niej równomiernie rabarbar i lekko wciśnij w głąb polewy.
Wstaw ciasto na noc do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiszone i konserwowe pójdą w odstawkę. Ogórki watykańskie to hit tego sezonu
Pomysł na weekendowy obiad we włoskim stylu. Przepis na kurczaka po wenecku
Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny