Reklama
Reklama

Słodko-kwaśna symfonia rabarbaru w czekoladowych objęciach. Goście oniemieją z wrażenia

Czekoladowe ciasto marmurkowe z rabarbarem swój wygląd i smak zawdzięcza dodatkowi masy serowej. Ten prosty w przygotowaniu deser zachwyci każdego - ja na pewno zrobię je w ten weekend do kawy. Nie jest trudne w wykonaniu, a jego smak to prawdziwa poezja.

Gdy trwa sezon na rabarbar, najchętniej jadłabym go codziennie. Na przykład w wypiekach - nawet słodkim ciastom  nadaje on wyjątkowego, kwaskowatego posmaku. Jeżeli lubisz takie mniej oczywiste zestawienia smakowe, to koniecznie skorzystaj z przepisu na marmurkowe ciasto z rabarbarem. 

Nie jest trudne w przygotowaniu, a efekt powala - nie da się ograniczyć tylko do jednego kawałka.

Ciasto marmurkowe z rabarbarem - lista składników

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 2 jajka, 
  • 80 g drobnego cukru, 
  • 80 ml oleju słonecznikowego, 
  • 130 ml mleka, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę twarogową: 

  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g), 
  • 1½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (60 g), 
  • 350 g twarogu sernikowego. 

Składniki na polewę: 

  • 150 g białej czekolady, 
  • 100 ml jogurtu greckiego. 

Dodatkowo: 

  • 1 łodyga rabarbaru, 
  • 2 łyżki brązowego cukru.  

Ciasto marmurkowe z rabarbarem - przepis

Przygotuj ciasto czekoladowe. Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wlej mleko, a następnie olej. Do uzyskanej masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.  

W osobnym naczyniu przygotuj masę twarogową. Utrzyj jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z proszkiem na budyń i z twarogiem. 

Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 23x23 cm. Na ciasto nałóż w odstępach niewielkie porcje masy serowej i lekko wciśnij je do środka.  

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut. 

W międzyczasie umyj rabarbar. Jeśli ma delikatną skórkę, nie musisz go obierać. Pokrój na niewielkie kawałki, zasyp brązowym cukrem i podsmaż na patelni, na palniku o średniej mocy. Rabarbar ma zmięknąć, ale nie powinien się rozpadać. 

Pokrusz białą czekoladę i roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj z jogurtem greckim. Przestudzoną polewę rozprowadź na cieście. Rozłóż na niej równomiernie rabarbar i lekko wciśnij w głąb polewy. 

Wstaw ciasto na noc do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kiszone i konserwowe pójdą w odstawkę. Ogórki watykańskie to hit tego sezonu

Pomysł na weekendowy obiad we włoskim stylu. Przepis na kurczaka po wenecku

Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery