Żadne kanapki czy owsianka. To najlepsze sycące śniadanie na chłodne dni
Chłodne poranki to jedne z tych najmniej ulubionych, a będziemy musieli się z nimi zmagać przez następne miesiące. Wówczas nie mamy ochoty na zwykłe kanapki, a chętniej sięgamy po ciepłe tosty czy owsianki. W pewnym momencie jednak robi się to monotonne. Wykorzystaj ten przepis, bo nic lepszego już nie zjesz na śniadanie chłodnego poranka.
Chłodny poranek to jeden z tych najgorszych. Nie dość, że dręczy nas zmęczenie, to jeszcze do tego nie chcemy wychodzić z łóżka, bo poza kołdrą jest zimno. W takim momencie istotne jest zjedzenie pełnowartościowego posiłku, który nas pobudzi i napędzi do działania mimo nieprzyjemnego rozpoczęcia dnia.
Prócz tego, że śniadanie na chłodny poranek powinno być pełnowartościowe, to też powinno być rozgrzewające i smaczne. Warto sięgnąć po coś na ciepło, z dodatkiem pikantnych przypraw. Takie połączenie pobudzi układ pokarmowy i pomoże ogrzać organizm. Smaczne dania i połączenia za to poprawią nastrój, zmotywują i pozwolą wejść w kolejny dzień pracy lub szkoły z dobrą energią.
Przygotowując śniadanie, pamiętajmy, aby było ono bogate w białko, ale zawierało także dodatek węglowodanów, np. w postaci chleba czy płatków owsianych, oraz tłuszczy, jak np. oliwa z oliwek. Taka kombinacja pozwoli na nasycenie na następne kilka godzin. O chłodnym poranku nie może zabraknąć również dawki warzyw, która dostarczy cennych witamin i wzmocni odporność.
Odkąd znalazłam przepis na ten sycący omlet, już nic innego nie jem na śniadanie o chłodnym poranku. Idealnie rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Dodatkowo jest pyszny i tak pożywny, że później nie jestem głodna przez kilka godzin. Przepis jest wyjątkowo szybki i banalny, a więc można go robić, nawet przed wyjściem do szkoły czy pracy.
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g kiełbasy,
- 30 g cebuli,
- łyżka śmietany,
- garść szpinaku,
- 4 pomidory suszone,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- szczypta chilli.
Sposób wykonania:
Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę. Tak samo posiekaj suszone pomidory. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, a gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego mięso z cebulą. Podsmażaj na wolnym ogniu. W tym czasie do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz chilli. Całość roztrzep na jednolitą masę.
Gdy kiełbasa się zarumieni, na patelnie dodaj szpinak. Wszystko ze sobą smaż, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż zielone liście zmniejszą swoją objętość. Wtedy na patelnię wylej masę jajeczną, a jej wierzch posyp posiekanymi suszonymi pomidorami.
Omlet smaż pod przykrywką na małym ogniu, aby się ściął. Czas smażenia może tu zależeć od wielkości patelni i grubości omletu, więc danie należy obserwować. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję, przełóż go na talerz. Gotowy omlet na chłodny poranek podawaj ozdobiony pomidorami koktajlowymi i świeżymi liśćmi szpinaku lub innymi ulubionymi warzywami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby
Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia