Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu
Kartacze to klasyczne kluski ziemniaczane wypełnione aromatycznym farszem mięsnym. Sztandarowe danie kuchni litewskiej jest niezwykle popularne także na Podlasiu. Przygotujesz je w domu - przepis nie jest trudny.
To niezwykle sycące danie uwielbiają miłośnicy kuchni podlaskiej. Kartacze coraz większą popularnością cieszą się również w innych regionach Polski - i wcale nas to nie dziwi, ponieważ są po prostu przepyszne. Dzięki temu przepisowi z łatwością zrobisz je w domu. Jest to nieco czasochłonne, ale zapewniamy, że warto.
Ciasto:
- 1 kg gotowanych ziemniaków,
- 500 g surowych ziemniaków,
- 140 g mąki ziemniaczanej,
- 90 g mąki pszennej,
- 50 ml wody,
- ¼ cebuli,
- 1 jajko,
- 1 szczypta soli.
Farsz:
- 250 g łopatki wieprzowej,
- 250 g wołowiny gulaszowej,
- 120 ml bulionu mięsnego,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki cebulki granulowanej,
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- sól do gotowania.
Przygotuj farsz.
Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw je połową soli i pieprzu, a także cebulką granulowaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podsmaż mięso na oleju aż będzie całkowicie usmażone i złociste na wierzchu. Odstaw do ostygnięcia.
Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę. Odłóż.
Gdy mięso lekko ostygnie, zmiel je w maszynce do mięsa lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Następnie dodaj bulion, cebulę i pozostałe przyprawy.
Przygotuj ciasto.
Ugotowane ziemniaki rozbij tłuczkiem na puree.
Surowe ziemniaki, cebulę i wodę umieść w blenderze lub robocie kuchennym i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na sitku rozłóż gazę i przelej na nią całą mieszankę surowych ziemniaków. Zostaw na kilka minut, a następnie skręć gazę i wyciśnij większość wody. Dodaj gotowane ziemniaki, jajko, sól i oba rodzaje mąki. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.
Złóż kartacze.
Bierz garść masy ziemniaczanej i w dłoni rozpłaszcz ją na placek. Na środku umieść 1-2 łyżki farszu mięsnego – musi być go dużo, ale nie może wypadać.
Owiń farsz ciastem i zlep dokładnie brzegi. Kilka razy tocz kluskę w dłoniach, by całkowicie się zamknęła. Odłóż na bok i powtórz czynność dla pozostałych składników. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kartacze na wrzątek i gotuj przez ok. 5 minut. Wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj natychmiast, polane tłuszczem z usmażoną cebulką lub skwarkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach
Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich