Reklama
Reklama

Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu

Kartacze to klasyczne kluski ziemniaczane wypełnione aromatycznym farszem mięsnym. Sztandarowe danie kuchni litewskiej jest niezwykle popularne także na Podlasiu. Przygotujesz je w domu - przepis nie jest trudny.

To niezwykle sycące danie uwielbiają miłośnicy kuchni podlaskiej. Kartacze coraz większą popularnością cieszą się również w innych regionach Polski - i wcale nas to nie dziwi, ponieważ są po prostu przepyszne. Dzięki temu przepisowi z łatwością zrobisz je w domu. Jest to nieco czasochłonne, ale zapewniamy, że warto.

Kartacze - lista skladników

Ciasto: 

  • 1 kg gotowanych ziemniaków, 
  • 500 g surowych ziemniaków, 
  • 140 g mąki ziemniaczanej, 
  • 90 g mąki pszennej, 
  • 50 ml wody, 
  • ¼ cebuli, 
  • 1 jajko, 
  • 1 szczypta soli.

Farsz: 

  • 250 g łopatki wieprzowej, 
  • 250 g wołowiny gulaszowej,
  • 120 ml bulionu mięsnego, 
  • ½ cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka masła, 
  • ½ łyżeczki majeranku, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki cebulki granulowanej,

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia, 
  • sól do gotowania. 

Kartacze - przepis

Przygotuj farsz. 

Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw je połową soli i pieprzu, a także cebulką granulowaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

Podsmaż mięso na oleju aż będzie całkowicie usmażone i złociste na wierzchu. Odstaw do ostygnięcia. 

Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę. Odłóż. 

Gdy mięso lekko ostygnie, zmiel je w maszynce do mięsa lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Następnie dodaj bulion, cebulę i pozostałe przyprawy.  

Przygotuj ciasto. 

Ugotowane ziemniaki rozbij tłuczkiem na puree. 

Surowe ziemniaki, cebulę i wodę umieść w blenderze lub robocie kuchennym i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.  

Na sitku rozłóż gazę i przelej na nią całą mieszankę surowych ziemniaków. Zostaw na kilka minut, a następnie skręć gazę i wyciśnij większość wody. Dodaj gotowane ziemniaki, jajko, sól i oba rodzaje mąki. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. 

Złóż kartacze. 

Bierz garść masy ziemniaczanej i w dłoni rozpłaszcz ją na placek. Na środku umieść 1-2 łyżki farszu mięsnego – musi być go dużo, ale nie może wypadać. 

Owiń farsz ciastem i zlep dokładnie brzegi. Kilka razy tocz kluskę w dłoniach, by całkowicie się zamknęła. Odłóż na bok i powtórz czynność dla pozostałych składników. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kartacze na wrzątek i gotuj przez ok. 5 minut. Wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj natychmiast, polane tłuszczem z usmażoną cebulką lub skwarkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad przepisy