Zamiast czekolady, jedz trufle owsiane. Przepis masz już pod ręką
Masz ochotę na coś słodkiego, ale chcesz unikać cukru i przetworzonych przekąsek? Trufle owsiane to doskonała alternatywa dla klasycznych słodyczy - sycące, naturalnie słodkie i pełne wartościowych składników. Wystarczy kilka prostych produktów, żeby stworzyć domowy deser. Są idealne do porannej kawy lub na podwieczorek.
Trufle owsiane to zdrowa i pyszna przekąska, którą możesz bez obaw jeść na śniadanie czy też po głównych posiłkach, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Dużą zaletą tego dania jest duża możliwość modyfikacji smaku za pomocą dodanych owoców. Kulki z daktylami czy bananami będą bardzo słodkie, z kolei śliwki nadadzą przyjemnego, kwaskowatego smaku. Możesz też użyć innych propozycji - ważne, by użyte owoce były lepkie i miały zdolność łączenia płatków owsianych. Sprawdzą się niemal wszystkie suszone owoce. Ciekawym rozwiązaniem jest także użycie niegładkiego masła orzechowego, co doda truflom chrupkości. Jeśli szukasz zdrowej i smacznej słodkiej przekąski dla dzieci, to sprawdź te kulki od razu. Ich przyrządzenie zajmie ci jedynie kilka minut.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych górskich,
- 125 g daktyli bez pestek, rodzynek, bananów lub śliwek,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki kakao w proszku,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
Owoce namocz przez ok. 2 godziny w gorącej wodzie, by zmiękły. Dobrze je odcedź i osusz.
Przełóż wybrane owoce do malaksera lub robota kuchennego razem z płatkami owsianymi i wszystkimi innymi składnikami. Zblenduj całość na w miarę jednolitą masę.
Bierz po łyżce masy i formuj w dłoniach kulki. Włóż je do zamrażalnika na co najmniej 30 minut.
Trufle owsiane przechowuj w szczelnym pojemniku i trzymaj w lodówce przez maksymalnie tydzień.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiedy zaserwowałam na imprezie, goście błagali o przepis. Jest przepyszny
Co na szybkiego grilla? Sprawdzone dania, które szybko przygotujesz
Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos