Reklama
Reklama

Zamiast jeść z patelni, wkładam do kanapki. Sycący śniadaniowy HIT

Szukasz pomysłu na pyszne i szybkie śniadanie, które nasyci cię na długi czas i dostarczy mnóstwo białka? Koniecznie spróbuj kultową kanapkę egg drop. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa. Teraz robię ją na śniadanie niemal codziennie. Jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Śniadanie to ważny posiłek, ponieważ dostarcza nam energii na start. Zamiast jeść z patelni tradycyjną jajecznicę, robię jej bardziej białkową i puszystą wersję, którą wkładam do chrupiącej kanapki z innymi dodatkami i pikantnym sosem. W ten sposób powstaje egg drop. 

Egg drop - śniadaniowy HIT

Eggg drop zyskuje coraz większą popularność. W moim domu to śniadaniowy HIT. Jak zrobić tę kultową kanapkę? 

Składniki:

Reklama
  • 1 gruba kromka chleba;
  • 2 jajka;
  • 1/2 pęczka szczypiorku;
  • 1/2 awokado;
  • 3 łyżki skyru naturalnego;
  • 2 plastry szynki;
  • 8 liści szpinaku;
  • 1 łyżeczka oliwy;
  • 1 łyżeczka masła;
  • 1 łyżeczka sosu sirracha mayo;
  • przyprawy: sól, pieprz. 

Wykonanie:

Przygotowanie egg drop zacznij od wykrojenia z chleba dość grubej kromki (około 4 cm). Następnie natnij ją w połowie, prawie do końca i skrop z wierzchu oliwą. Potem podsmaż pieczywo na rozgrzanej, suchej patelni zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Dzięki temu będzie chrupiące. 

W kolejnym kroku posiekaj drobno szczypiorek, a awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę. Następnie pokrój owoc w plastry. 

Przygotuj kremową jajecznicę. Do miseczki wbij jajka, dodaj skyr i przyprawy, całość wymieszaj. Na rozgrzanej patelni roztop masło, wylej masę jajeczną i smaż na małym ogniu do momentu, aż będzie puszysta i lekko ścięta. 

Później włóż do kanapki liście szpinaku, jajecznicę i posyp te składniki szczypiorkiem. Dorzuć jeszcze plastry szynki i awokado. Na koniec polej egg drop sosem sirracha mayo

Jakie pieczywo jest najlepsze do egg drop?

Egg drop najczęściej robię z pszennym, niekrojonym chlebem. Mogę wykroić z niego jedną, grubą kromkę. 

Dla wielu osób do egg drop najlepszy może okazać się chleb tostowy. Wtedy bierzemy dwie kromki. Zamiast na patelni możesz podpiec je w opiekaczu. 

Warto też zrobić tę kultową kanapkę z bagietki, którą możesz opiec samodzielnie w domu. Dzięki temu będzie delikatnie chrupiąca i jeszcze ciepła w chwili podania. 

Źródło: youtube.com/@Kinga Paruzel & Kuchnia Lidla, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania