Reklama
Reklama

Zamiast jeść z patelni, wkładam do kanapki. Sycący śniadaniowy HIT

Szukasz pomysłu na pyszne i szybkie śniadanie, które nasyci cię na długi czas i dostarczy mnóstwo białka? Koniecznie spróbuj kultową kanapkę egg drop. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa. Teraz robię ją na śniadanie niemal codziennie. Jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Śniadanie to ważny posiłek, ponieważ dostarcza nam energii na start. Zamiast jeść z patelni tradycyjną jajecznicę, robię jej bardziej białkową i puszystą wersję, którą wkładam do chrupiącej kanapki z innymi dodatkami i pikantnym sosem. W ten sposób powstaje egg drop. 

Egg drop - śniadaniowy HIT

Eggg drop zyskuje coraz większą popularność. W moim domu to śniadaniowy HIT. Jak zrobić tę kultową kanapkę? 

Składniki:

  • 1 gruba kromka chleba;
  • 2 jajka;
  • 1/2 pęczka szczypiorku;
  • 1/2 awokado;
  • 3 łyżki skyru naturalnego;
  • 2 plastry szynki;
  • 8 liści szpinaku;
  • 1 łyżeczka oliwy;
  • 1 łyżeczka masła;
  • 1 łyżeczka sosu sirracha mayo;
  • przyprawy: sól, pieprz. 

Wykonanie:

Przygotowanie egg drop zacznij od wykrojenia z chleba dość grubej kromki (około 4 cm). Następnie natnij ją w połowie, prawie do końca i skrop z wierzchu oliwą. Potem podsmaż pieczywo na rozgrzanej, suchej patelni zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Dzięki temu będzie chrupiące. 

W kolejnym kroku posiekaj drobno szczypiorek, a awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę. Następnie pokrój owoc w plastry. 

Przygotuj kremową jajecznicę. Do miseczki wbij jajka, dodaj skyr i przyprawy, całość wymieszaj. Na rozgrzanej patelni roztop masło, wylej masę jajeczną i smaż na małym ogniu do momentu, aż będzie puszysta i lekko ścięta. 

Później włóż do kanapki liście szpinaku, jajecznicę i posyp te składniki szczypiorkiem. Dorzuć jeszcze plastry szynki i awokado. Na koniec polej egg drop sosem sirracha mayo

Jakie pieczywo jest najlepsze do egg drop?

Egg drop najczęściej robię z pszennym, niekrojonym chlebem. Mogę wykroić z niego jedną, grubą kromkę. 

Dla wielu osób do egg drop najlepszy może okazać się chleb tostowy. Wtedy bierzemy dwie kromki. Zamiast na patelni możesz podpiec je w opiekaczu. 

Warto też zrobić tę kultową kanapkę z bagietki, którą możesz opiec samodzielnie w domu. Dzięki temu będzie delikatnie chrupiąca i jeszcze ciepła w chwili podania. 

Źródło: youtube.com/@Kinga Paruzel & Kuchnia Lidla, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania