Zamiast jeść z patelni, wkładam do kanapki. Sycący śniadaniowy HIT
Szukasz pomysłu na pyszne i szybkie śniadanie, które nasyci cię na długi czas i dostarczy mnóstwo białka? Koniecznie spróbuj kultową kanapkę egg drop. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa. Teraz robię ją na śniadanie niemal codziennie. Jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Śniadanie to ważny posiłek, ponieważ dostarcza nam energii na start. Zamiast jeść z patelni tradycyjną jajecznicę, robię jej bardziej białkową i puszystą wersję, którą wkładam do chrupiącej kanapki z innymi dodatkami i pikantnym sosem. W ten sposób powstaje egg drop.
Eggg drop zyskuje coraz większą popularność. W moim domu to śniadaniowy HIT. Jak zrobić tę kultową kanapkę?
Składniki:
- 1 gruba kromka chleba;
- 2 jajka;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- 1/2 awokado;
- 3 łyżki skyru naturalnego;
- 2 plastry szynki;
- 8 liści szpinaku;
- 1 łyżeczka oliwy;
- 1 łyżeczka masła;
- 1 łyżeczka sosu sirracha mayo;
- przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Przygotowanie egg drop zacznij od wykrojenia z chleba dość grubej kromki (około 4 cm). Następnie natnij ją w połowie, prawie do końca i skrop z wierzchu oliwą. Potem podsmaż pieczywo na rozgrzanej, suchej patelni zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Dzięki temu będzie chrupiące.
W kolejnym kroku posiekaj drobno szczypiorek, a awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę. Następnie pokrój owoc w plastry.
Przygotuj kremową jajecznicę. Do miseczki wbij jajka, dodaj skyr i przyprawy, całość wymieszaj. Na rozgrzanej patelni roztop masło, wylej masę jajeczną i smaż na małym ogniu do momentu, aż będzie puszysta i lekko ścięta.
Później włóż do kanapki liście szpinaku, jajecznicę i posyp te składniki szczypiorkiem. Dorzuć jeszcze plastry szynki i awokado. Na koniec polej egg drop sosem sirracha mayo.
Egg drop najczęściej robię z pszennym, niekrojonym chlebem. Mogę wykroić z niego jedną, grubą kromkę.
Dla wielu osób do egg drop najlepszy może okazać się chleb tostowy. Wtedy bierzemy dwie kromki. Zamiast na patelni możesz podpiec je w opiekaczu.
Warto też zrobić tę kultową kanapkę z bagietki, którą możesz opiec samodzielnie w domu. Dzięki temu będzie delikatnie chrupiąca i jeszcze ciepła w chwili podania.
Źródło: youtube.com/@Kinga Paruzel & Kuchnia Lidla, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut