Reklama
Reklama

Zamiast klasycznej surówki. Nietypowy składnik zmienia obiad w ucztę

Soczysta i lekka sałatka to świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do mięs, jak i ryb. Bazuje na świeżych liściach szpinaku, chrupiącej papryce i wyrazistych oliwkach. Całość uzupełniają jeszcze pieczarki, podane w nieco nietypowy sposób. To prosta, a jednocześnie pyszna propozycja do każdego dania głównego.

Sałatka do obiadu 

Ta sałatka do obiadu jest niesamowicie pyszna, pełna różnorodnych tekstur i smaków. Bardzo nieoczywistym dodatkiem są tu surowe pieczarki, które jak najbardziej można spożywać w ten sposób. Moczenie w soku z cytryny sprawia, że stają się one miękkie i bardziej lekkostrawne. Słodycz pomidorków idealnie komponuje się z goryczką szpinaku oraz kremowością sosu na bazie majonezu i mleka. Jeśli chcesz, możesz to tego dania dodać też inne, ulubione warzywa, które akurat masz w lodówce. Dzięki temu nie tylko otrzymasz pyszne urozmaicenie każdego obiadu, ale także pozbędziesz się wszystkich resztek. 

Reklama

Sałatka do obiadu - przepis

Składniki:

  • 300 g szpinaku młodego, 
  • 150 g pomidorków koktajlowych, 
  • 150 g pieczarek, 
  • papryka żółta, 
  • garść oliwek czarnych,
  • garść kukurydzy konserwowej, 
  • sok z 1/2 cytryny. 

Dressing: 

  • 200 g majonezu, 
  • 100 ml mleka, 
  • łyżeczka cukru, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Pieczarki pokrój w grube plastry i włóż do miski. Zalej je sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut. 

Większe liście szpinaku pokrój na 2-3 części. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki lub ósemki, a paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. 

Oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Kukurydzę odsącz. 

Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj. 

W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu na jednolitą masę. Zalej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. 

Sałatkę do obiadu wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni. O ile to możliwe, dressing wlewaj do sałatki tuż przed podaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sezon grillowy już się kończy. Koniecznie zrób tę sałatkę, jeszcze zdążysz

Najlepsze ciasto z gruszkami na niedzielę. W sezonie piekę co tydzień, bo rodzina się upomina

Eleganckie danie we francuskim stylu. Tarta na kruchym cieście z porami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | szpinak | pieczarki