Zamiast klasycznej surówki. Nietypowy składnik zmienia obiad w ucztę
Soczysta i lekka sałatka to świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do mięs, jak i ryb. Bazuje na świeżych liściach szpinaku, chrupiącej papryce i wyrazistych oliwkach. Całość uzupełniają jeszcze pieczarki, podane w nieco nietypowy sposób. To prosta, a jednocześnie pyszna propozycja do każdego dania głównego.
Ta sałatka do obiadu jest niesamowicie pyszna, pełna różnorodnych tekstur i smaków. Bardzo nieoczywistym dodatkiem są tu surowe pieczarki, które jak najbardziej można spożywać w ten sposób. Moczenie w soku z cytryny sprawia, że stają się one miękkie i bardziej lekkostrawne. Słodycz pomidorków idealnie komponuje się z goryczką szpinaku oraz kremowością sosu na bazie majonezu i mleka. Jeśli chcesz, możesz to tego dania dodać też inne, ulubione warzywa, które akurat masz w lodówce. Dzięki temu nie tylko otrzymasz pyszne urozmaicenie każdego obiadu, ale także pozbędziesz się wszystkich resztek.
Składniki:
- 300 g szpinaku młodego,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g pieczarek,
- papryka żółta,
- garść oliwek czarnych,
- garść kukurydzy konserwowej,
- sok z 1/2 cytryny.
Dressing:
- 200 g majonezu,
- 100 ml mleka,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Pieczarki pokrój w grube plastry i włóż do miski. Zalej je sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.
Większe liście szpinaku pokrój na 2-3 części. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki lub ósemki, a paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
Oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Kukurydzę odsącz.
Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu na jednolitą masę. Zalej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj.
Sałatkę do obiadu wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni. O ile to możliwe, dressing wlewaj do sałatki tuż przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sezon grillowy już się kończy. Koniecznie zrób tę sałatkę, jeszcze zdążysz
Najlepsze ciasto z gruszkami na niedzielę. W sezonie piekę co tydzień, bo rodzina się upomina
Eleganckie danie we francuskim stylu. Tarta na kruchym cieście z porami